tisdag 19 september 2017

Svampboken - Utan svampar, inget bröd, inget vin, inget penicillin - och ingen kantarellmacka!

Svampboken - Utan svampar inget vin, inget penicillin - och ingen kantarellmacka!

Magnus Neuendorf
Svampboken - Våra svenska svampar
Illustrationer: Siv Zetterqvist, Karl-Erik Ingeby
ISBN: 9789187841132
Fortuna Förlag

Höst innebär höstmys och härliga naturexkursioner och svampplockning. Vad kan då vara bättre att ha med sig än en liten behändig och tålig bok med svamptips och bra, pedagogiska illustrationer? Botaniskt korrekta texter beskriver svamparna, matvärdet, kulturhistoria omkring svampen, utbredning och växtplats - alltså var man kan hitta dem. (Befinner du dig på helt fel plats kan du sluta leta efter en viss svampsort - eller börja leta efter något helt annat istället).

Att plocka svamp var tidigare något som endast ett fåtal ägnade sig år. Och då var det nästan uteslutande kantareller, karljohan och kanske lite blodriskor och taggsvamp som man vågade att prova på. Eventuellt murklor under våren. Men de ska  som bekant torkas ordentligt för att inte vara giftiga.

Goda svampar är mer än kantareller

Fortfarande finns det en del svampplockare som är rena kantarellplockare och inte vågar sig vidare - men i allmänhet har svampintresset ökat och förändrats i Sverige, kanske också parallellt med nya mattrender och ny inspiration.

Närodlat och härodlat har blivit nya begrepp och vad är väl närmare än svamp? Den behöver inte flyga över hela världen för att komma till våra matbord!

Svampintresset odlas också genom att det ordnas utställningar, svampbestämningsdagar, studiecirklar och kurser. Man lär sig nya arter och provar annorlunda sätt att ta tillvara och anrätta svamparna på.

En hobby för alla åldrar

Svampplockning är också en "hobby för alla" - du behöver inte investera i någon dyr utrustning och att gå på upptäcktsfärd i skogen är spännande för människor i alla åldrar. Olika generationer kan samsas kring svampintresset och samtidigt kan man passa på att spana efter fåglar, spännande småkryp, intressanta blommor, fina stenar eller vad folk nu kan vara intresserade av.

Det finns massor av nyttiga svampar som vi nästan aldrig tänker på - jästsvampar används vid bakning, ölbryggning och vintillverkning. Grönmögelsvampar används vid osttillverkning. Penicillinet får man från en mögelsvamp nära besläktad med den som man använder för tillverkning av camembert ostar.

100 000 svamparter i hela världen

Det finns omkring 100 000 olika svamparter i världen, av dem har ungefär 10 000 påträffats i Sverige. De flesta när mycket små, som till exempel jäst-, mögel och mjöldaggssvampar.
Av det vi i dagligt tal kallar svampar, de vi ser i svampskogen, finns det 3000 i Sverige och ungefär 100 av dem är goda matsvampar. (Det finns fler som är ätliga eller inte giftiga, men om man ändå ska ge sig ut på svampjakt, kan man lika bra sikta in sig på de som är godast!)

Det finns ett 70-tal giftiga svampar i Sverige - och det är aldrig roligt att bli förgiftad, det är mycket roligare att bära med sig en bra bok som den här!  Boken varnar inte bara för de svampar som är giftiga utan även för de svampar som liknar goda svampar, men som bara är tråkiga, smaklösa eller helt enkelt o-goda. Det finns med massor av bra, matnyttig information! Som är lätt att bära med sig!

Rekommenderas varmt - för att njuta i fulla drag av svampskogen!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.