tisdag 19 september 2017

Insektsboken - Våra svenska insekter i färg - Fjärilar, sländor, humlor, skalbaggar och mycket mer i praktisk översiktsbok

Amiralfjäril och kärleksört sommaren 2017. Foto Belinda Graham.


Insektsboken - En kärnfull guidebok till småkrypens förunderliga värld

Torkel & Elisabeth Hagström
Insektsboken - Våra svenska insekter i färg
Illustrationer: Siv Zetterqvist
ISBN: 978-91-86404-37-6
Fortuna förlag

Barnens favoritbok på sommaren - En sann bok om småkrypens värld!

När insekterna tar över världen får vi hoppas att de tacksamt kommer ihåg att de fick följa med på alla våra picknickar!

Insekterna är i majoritet. Och många småkryp har så underliga förmågor och knepiga liv att de får de mest utflippade superhjältarna och påhittade varelserna i Star Trek att verka alldagliga!

Gräshoppor äter, syrsor spelar

Den här lilla boken handlar om den djurgrupp som i dag är helt dominerande på land och i sötvatten - nämligen insekterna.

Insekter finns nästan överallt, även i vår närmiljö. En del insekter är omtyckta och nyttiga pollinerare, andra är fruktade skadedjur. Redan i Gamla Testamentet i Bibeln dokumenterades det hur mycket skada som gräshoppor kunde göra - och en massvandring av gräshoppor som äter upp rubb och stubb gör livet svårt även för nybyggarna i klassikern The Little House on the Prairie. I en annan barnboksklassiker, What Katy Did, sägs det hur mysigt det är att höra på när syrsorna spelar. Syrsorna, som låter "Katy did", finns till och med på bokens omslag.

Trollsländor spinner guld, nyckelpigor ger tur

En svensk sommar omfattar oftast kliande myggbett. För många myror på picknicken kan förstöra partystämningen. Men det finns också högt älskade insekter. Utan bin och humlor när fruktträden blommar - ingen frukt när det är höst! (Därför är det viktigt att träden inte hinner blomma klart innan pollinerarna behagar vakna!) Nyckelpigor kopplas ihop med god tur, det heliga 7-talet, jungfru Maria och naturlig biologisk bekämpning av de där irriterande bladlössen på rosorna.

Trollsländor har ett förtrollande namn och det är inte konstigt att man förr i gammal folktro berättade att trollen använde dessa sländor för att spinna guld. Det är därför de skimrar så. Humlor är en annan folkkär favorit, det finns ett fyrtiotal olika humlor i Sverige idag. Och fjärilar är överjordiskt vackra och ett säljargument för dyra perenner till trädgården. "Fjärilsfavorit" står det på många arter. Men allt du egentligen behöver för att fjärilarna ska vara nöjda och glada är ett rejält bestånd av nässlor. Ett "ogräs" som du får gratis.

Nässlor älskas av fjärilar

Insektsboken - våra svenska insekter i färg - är en väldigt bra introduktionsbok till de vanligaste insekterna. Det är också en utmärkt barnbok där barnen själva kan bläddra och titta på bilder och jämföra med verkligheten. Ska man börja med en hobby (till exempel spana efter insekter i trädgården) är det bra med inte för många namn - man behöver ju inte en jättevolym med all världens insekter.

Här kan man också få reda på när man har störst chans att hitta en viss insekt (ledtråd: det finns inte så många på vintern) - som att fjärilen påfågelöga är känd som en vårfjäril, men egentligen finns det flest på sensommaren. Och de älskar nässlor. Där lägger de sina larver. Nässelfjäril älskar också nässlor (det hörs på namnet!) och övervintrar ibland inne i byggnader. Vinbärsfuksen hade man kunnat gissa gillar vinbär, men den föredrar faktiskt humle och fruktträd. Amiralfjärilen är en omtyckt och vacker sommargäst - den flyttar varje år från Medelhavsområdet till norra Europa och på hösten flyger nästa generation fjärilar söderut igen.

Gammal folktro om olycksbådande svärmare

Europas största fjäril är egentligen en invandrande nordafrikansk fjäril. Ibland påträffas den i södra Sverige och larverna trivs på potatis. En vuxen dödskallesvärmare har en vingbredd på upp till 13 centimeter. Förr i tiden trodde man den bringade olycka, på grund av den olycksbådande teckningen (som egentligen är till för att fjärilen inte ska bli uppäten av rovdjur).

Det finns däremot mycket farligare insekter som gör större skada!

Insektsboken - Våra svenska insekter i färg - är rolig, informativ och smått ryslig läsning om alla de smådjur som vi ofta inte lägger så mycket märke till.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.