tisdag 5 september 2017

FILM: Fist Fight - Ice Cube vs. Charlie Day i skolkomedi

Det va han som börja!
Regi: Richie Keen
Manus: Van Robichaux, Evan Susser
Medverkande: Ice Cube, Charlie Day, Tracy Morgan, Jillian Bell, Christina Hendricks, Kumail Nanjiani m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.


Under läsårets sista dag försöker engelskläraren Andy behålla lugnet trots en dåligt fungerande ledning och nedskärningar som riskerar folks jobb. Men allt blir ännu värre när han råkar hamna i onåd hos sin djupt fruktade kollega Ron, som utmanar Andy att göra upp efter skolan. Nyheten om slagsmålet sprider sig som en löpeld och visar sig vara precis vad skolan, och Andy, behöver.Skolkomedi kan bli riktigt kul. Bad Teacher med Cameron Diaz är ett exempel. Dangerous Minds är ett annat. (Fast den filmen är förmodligen inte är tänkt som en komedi - det är i alla fall en rolig film med Michelle Pfeiffer som lärare.) Till och med Döda Poeters Sällskap är kul, med Robin Williams som lärare, förutom slutet, där en av eleverna begår självmord och Williams karaktär får skulden (och sparken).

Förhoppningen är att Fist Fight ska vara en knas-komedi i stil med Bad Teacher, snarare än en sofistikerad dramakomedi à la Döda Poeters Sällskap.

Men Fist Fight är varken det ena eller det andra.

Den är absolut inte rolig. Det är inte drama. Det är inte komedi. Det handlar inte ens om en skola - rektorn låter snarare som en chef i en gammal snutfilm "I'm firing one of you" och Andy rattar på Ron ... och hotas med spö efter skolan.

Hur gamla är ungarna? Sju år?

Nej, visst nej, de ska föreställa vuxna. Men de agerar inte som det.

Sensmoralen: om man rensar luften med ett rejält slagsmål så blir man kompisar sedan och kan ta itu med den gemensamma fienden, a.k.a. rektorn efteråt.

Charlie Day har inte ett komiskt ben i sin kropp, hans tajming är helt fel och han gör som så många amerikaner som fått en roll i en komedi som de inte klarar av: han skriker. Och spelar över. Och skriker lite till.

Ice Cube ser mellan varven ut att vilja smocka till honom på riktigt (who can blame him?).

Ice Cube kan vara hur kul som helst (se honom i Jump Street filmerna) med rätt regissör, och i birollerna syns massor av roliga talanger som inte får komma till sin rätt: Tracy Morgan, Christina Hendricks, Dennis Haysbert, Dean Norris och Jillian Bell.

I vissa scener ser det ut som att de vet om att de skrivit på ett misslyckat projekt, det finns en chans på hundra att den här filmen blir pyttelite rolig... De får väl tänka på lönechecken och säga sina repliker.

Komedi är svårt att göra - och en sådan här film gör att man blir tacksam för de manusförfattare och regissörer som faktiskt kan komedi och som harvar på i en genre som filmer som den här ger dåligt rykte.

Nej, det här blev inte en ny, briljant Bad Teacher. Det blev bara en Bad Movie.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.