söndag 3 september 2017

Ninna och stormskolan - Ännu en börja skolan bok

Ninna och Stormskolan
- Sturm und Drang i bilderboksformat i ännu en börja-skolan- bok

Matilda Ruta
Ninna och stormskolan
ISBN: 9789127150553
Natur & Kultur


"Att börja skolan kan kännas som en stor sak.
Eller så känns det precis som vanligt."

- Ninna och stormskolan.

Ännu en börja skolan bok. Det finns väldigt, väldigt många börja skolan böcker. Det verkar som om varje serie ska ha sin börja-skolan-bok.

Fröken kan vara mest nervös

Alfons Åberg som börjar skolan är vid det här laget en modern svensk klassiker, med en humoristisk twist på slutet, där det avslöjas att den som var mest nervös inför första skoldagen var fröken, som hade så många nya barn och nya föräldrar att göra gott intryck på.

Handlingen i Ninna och stormskolan är i korthet att Ninna har en bästis innan hon börjar skolan, som hon senare överger för en ny och coolare bästis, som sedan i sin tur överger Ninna för en ny och coolare bästis. BFFs är inte forever. Det här är en väldigt tjejig bok.

Hur mycket kan kalaset växa?

Det känns som om man har läst det här några hundra gånger förr. Den vanliga problematiken i massor av olika serier av olika författare är: hur många kan man vara och ändå vara kompisar? Ofta löses konflikten med att barnen kommer fram till att man kan leka tre eller flera. Kalaset som växte blir ett bra kalas. Men här verkar det vara uppgjort på förhand att man bara kan vara två-och-två, ungefär som tjej-bästisar i en amerikansk high school bok eller film. Och om man inte har någon att vara två-och-två med måste man tillbringa hela rasten inlåst på toaletten - också som i en amerikansk high school kliché. 

Det verkar ganska långt från svenska dagis och förskolor och skolor där gruppaktiviteter ofta är igång, där alla ska spela fotboll, hockey, brännboll, hoppa hage, hoppa rep, eller bara springa runt och jaga varandra i någon variant av kull.Två-och-två grejen där det viktiga är att utesluta någon är på något sätt väldigt tjejig. (Och amerikansk?)

Par-tänkande som norm

Möjligheten eller vikten av att vara ihop flera stycken utforskas aldrig. Inte heller behovet av ensamhet, som Ulf Stark tog upp så fint i sin senaste sagoliknande bok Åskan. Att ensamhet är viktigt är inte en ny upptäckt, men det har nyligen fått mer fokus, bland annat i och med boken Introvert - den tysta revolutionen från Bokförlaget Forum, där det konstaterades att många barn mår dåligt av att tvingas vara "ihop" hela tiden - precis som många vuxna mår dåligt om de aldrig får ensamtid eller egentid att pyssla med några solo-hobbies eller egna projekt eller bara vara sig själv. Som mamman i Ulf Starks Åskan. En av de roligaste scenerna i Introvert (som innehåller verkliga intervjuer) är en förskolescen där barn vädjar till en unge som vill leka ensam att hen måste vara med dem - annars kommer personalen och påstår att de mobbas! Sådant tas sällan eller aldrig upp i börja-skolan-böcker. Inte här heller. Tvåsamhet är normen och normen ska klubbas in. Bara två kan leka så.

Den unge Werther lever

Det blir inte mycket om skolstarten eller någon speciell handling eller vändning, det mesta lullar på hela tiden, en hel termin, och barnen tycker inte att det är något speciellt.Varför? Ja, en del av svaret är att skolan är inte så speciell nu, eller skolstarten, det är liksom bara ännu en institution efter dagis och förskola och inte så jättestor skillnad - ofta känner man redan barnen och ibland känner man också till lokalerna. Dramatiken har blivit effektivt punkterad. Barnen har redan lärt sig det sociala spelet, vem får vara med och vem får vara utanför - så att framtida kullar av dokusåpa deltagare är garanterade.

Något som är snyggt gjort är akvarellbakgrunderna där man ser hur det stormar mer och mer - höststormar? Det är också som en metafor hur det stormar mer och mer inuti Ninna. Se här, Sturm und Drang i barnboksformat, där naturen finns till för att understryka den ensamma människans känslor.
Vare sig det är i den unga Ninna eller i den unge Werther. Lidandet lever och speglas i vädret. Då är det inte konstigt att det regnar mycket på hösten.

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.