söndag 24 september 2017

Bäver-Lia - Renoveringsfeber och mysfika med bävrar!

Johanna Rehn
Bäver-Lia
ISBN 9789172999145
Opal

En solig dag i slutet av sommaren kvittrar fåglarna och bäcken porlar fram ... men bäckens framfärd bryts plötsligt av en stor trähög. Vad kan det vara för något? Det visar sig att det inte alls är en trähög utan ett helt hem där en bäverfamilj bor. Men hemmet börjar bli slitet och det behöver renoveras innan vintern - hur ska den stackars bäverfamiljen hinna med allt?

En bit därifrån leker, skuttar och sjunger en liten människoflicka, Lia, medan hennes föräldrar har drabbats av renoveringsiver - det är ju NU allt måste hinnas med innan sommaren är slut!

Så många projekt, så lite tid!

På bilden syns plankor som ska användas, ett hål i marken där rör ska läggas och fixas med, och på taket behöver det visst bytas ut några takpannor, stegen är framtagen ...

Föräldrarna är inte alls på hopp- skutt- och sjung-humör. Faktiskt så blir de irriterade på Lia. De säger att de inte kan koncentrera sig och Lia blir först ledsen och sedan arg. Mest arg ... Lia bestämmer sig frö att lära sina föräldrar en läxa och hon rymmer!

Hos bävrarna hittar Lia en ny familj och hon hjälper dem att renovera sitt hus för att de ska bli klara till vintern. Men hur mycket kul Lia än har med bävrarna, hon blir ju som en i familjen, så saknar hon ändå sin människofamilj ... och hon beslutar sig får att gå hem till föräldrarna igen och de blir jätteglada när Lia kommer. Hela eftermiddagen och kvällen gör mamma, pappa och Lia en massa mysiga saker ihop (och mamma och pappa bankar inte på de besvärliga rören en enda gång!).

En extra familj är bra att ha!

Men Lia har inte glömt sin nya bäverfamilj, redan nästa dag är hon tillbaka med yxan i högsta hugg, för att hjälpa till att bättra på deras bo ännu mer ... och Lia tänker lyckligt för sig själv att hon har världens två bästa familjer.

I bakgrunden syns Lias människofamilj - de lägger takpannor!

Bäver-Lia är en mycket rolig, träffande och charmig beskrivning av ett litet barns känslor. Hur snabbt det går från att vara alldeles för glad och högljudd, till att bli lessen och arg, och glad igen, och lessen, och glad ... Och hur viktigt det är att känna sig behövd. Mamma och pappa som hamnat i renoveringsträsket behöver inte Lia, hon är bara ett störande moment när de ska bli klara i tid. men bäverfamiljen de uppskattar Lia och de ser att hon också kan bygga!

Den svenska sensommarens färger fångas

På riktigt eller på låtsas?

Det kan vara kul att ha ett eget litet byggprojekt på gång när föräldrarna är upptagna med sitt  - ingen vill ju bli lämnad utanför!

Både text och bild är av den talangfulla Johanna Rehn och hon fångar den svenska sensommaren på ett så fint sätt - boken är full av björkstammar och stubbar, skator och citronfjärilar, hundkäx och maskrosor, trollsländor och kaniner ... allt sånt som hör en svensk sommar till. Färgerna går ofta i varma ljusgula och ljusgröna nyanser, sensommarens signum --- till och med Lias tofsar påminner om gula, glada höstblommor!

Mysfika med snälla bävrar!

Det är så att man känner dofterna och hör bäcken porla i den här boken - så här mysigt att fika med bävrar har det inte varit sedan den modiga bäverfamiljen bjöd in de fyra barnen i The Lion, the Witch and the Wardrobe!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.