fredag 22 september 2017

FILM: Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge - Dead Men Tell No Tales

Torrlagt skepp på flaska!

Det senaste storslagna äventyret med Jack Sparrow!

Regi: Joachim Rønning & Espen Sandberg
Producent: Jerry Bruckheimer
Story: Jeff Nathanson, Terry Rossio
Svensk titel: Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge
Originaltitel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Medverkande: Johnny Depp, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Kevin R. McNally,
Geoffrey Rush, Orlando Bloom m.fl.
USA, 2017
Walt Disney Pictures


Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge (originaltitel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) finns nu på DVD och BD och det är en sådan där film man måste ha, för att komplettera Pirates-sagan. Eller för att se en av Johnny Depps mest omdiskuterade roller. Pirates of the Caribbean serien skulle lika gärna kunnat ha hetat The (mis-)adventures of Jack Sparrow, for Jacks öden och äventyr - och alla hans missar och misslyckanden - står ofta i fokus.

Så även här. De två absolut bästa och absolut roligaste scenerna utspelar sig faktiskt på land (!) och Johnny Depps Jack Sparrow försöker som vanligt undkomma med livet - och huvudet - i behåll.

Den första bästa scenen av de två bästa är ett bankrån som går så spektakulärt fel att det får Jönssonligan att se ut som kompetenta mästerklass skurkar. Planen var att ta kassaskåpet - istället släpas hela banken över hela ön (och kassaskåpet töms samtidigt på sitt innehåll). Och Jack Sparrow är så packad att han inte ens minns att han planerat ett bankrån eller vad planen egentligen gick ut på.

Den andra bästa scenen verkar löst inspirerad av räddningsscenen i westernklassikern Cat Ballou, den där en grupp skurkar ska rädda Jane Fondas karaktär Cat från att bli hängd. Här ska en misstänkt häxa räddas från att bli hängd, men även piraten Jack Sparrow ska räddas. Fast inte från att bli hängd utan 
från en snurrande giljotin - och det är svårare - och mer spektakulärt!

Sedan,. när filmen väl kommer ut på djupt vatten, är den inte lika rolig längre. Det är märkligt att alla de bästa bitarna utspelar sig på land, i en film som man egentligen kopplar ihop med sjöslag och spektakulära fäktningsscener. Det finns inte EN ENDA spektakulär fäktningsscen i hela filmen.

Errol Flynn skulle ha vänt sig i sin grav om han hade sett det här.

Vänder sig i sin grav i filmen gör Javier Bardem, som spelar ett spöke som bryter på spanska och av någon anledning vill ta ut hämnd på Jack Sparrow, ett namn som han inte kan uttala (för att han är död eller för att han pratar spanska?) - men det blir inte mycket av hans hämnd. Han och hans anhang med odöda dödar i stort sett alla andra i filmen UTOM just Sparrow (som måste finnas kvar för nästa uppföljar-film i serien ?) och det är extremt jobbigt med en massa spöken som inte kan fäktas och som ingen kan ha ihjäl.

Förutom fäktningsscener så saknar man vatten - riktigt vatten. På något sätt märks det att det är CGI vatten hela tiden, havet är inte så djupt och så vått. Det är mest konstgjort och blått.

Plus: Orlando Bloom och Kiera Knightley är tillbaka, albeit i mycket, mycket små roller, MEN det ryktas om att de ska få huvudrollerna i NÄSTA Pirates of the Caribbean film (och Davy Jones ska komma tillbaka som skurk! BRA, han är mycket bättre än Bardems spanska Salazar!)

Jo, handlingen i filmen kretsar kring att alla vill ha tag på Poseidons magiska treudd. Men det är, som Hitchcock skulle ha sagt, bara en McGuffin - en orsak för att få ihop hela det gamla gänget, med Sparrow och Barbossa och den irriterande apan i täten, komplett med några nya personer som Will Turners son och Barbossas dotter (som givetvis blir kära i varandra under mycket bråk och smågnabbande). De två är egentligen som light-versionen av Orlando Bloom och Kiera Knightley i originalet - och det slår inte gnistor om dem. När slutscenen kommer och ser ut som något ur Svindlande höjder är det pinsamt uppenbart vilken stjärnglans originalstjärnorna har jämfört med nykomlingarna.

För övrigt är Paul McCartney riktigt rolig i en liten biroll som "uncle Jack" - och den scenen, mellan Uncle Jack och Jack Sparrow utspelas också på land. Så klart.

Filmen regisserades förresten av den norska duon Joachim Rønning och Espen Sandberg - som tidigare gjort Max Manus och Kon-Tiki. Fast det fanns med mer vatten i den filmen. 

Det är också på tal att duon ska få regissera nästa Pirates film - så de verkar ha sitt på det torra ett tag till!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.