tisdag 22 oktober 2019

ZOO - Virala genier - En ny Dagbok för alla mina fans!


Författare: Kaj Korkea-Aho, Ted Forsström
Titel: Zoo - Virala genier
Serie: Zoo (del 1)
Illustrationer: Pentti Otsamo
ISBN: 9789523330764
Förlag: Förlaget M

Har ni märkt att folk är så korkade att precis vad som helst kan bli populärt? Och precis vem som helst kan vinna ett val? Zoo - Virala genier är en humortriumf. Sverige - och Finland - har inte sett något liknande sedan Berts dagbok och Sune-böckerna slog igenom, och det var typ på bronsåldern. (Stenåldern var Emils hyss av Astrid Lindgren).

På engelska finns det massor av nya illustrerade humorböcker, Dagbok för alla mina fans, Kapten Kalsong, Tom Gates, Nikkis dagbok, Dubbel-Trubbel osv. (det är bara toppen på isberget), men svenska illustrerade original med texter och tecknade serier om den svenska skolan, med alla dess äventyr och vedermödor är det ganska ont om. Hitintills i alla fall. Kanske kan Zoo - Virala genier starta en trend? Det skulle i alla fall bokens huvudperson Atlas bli glad över!

Zoo - en populär serie. Med 15 likes.

Veni, Vidi, Vici ...
Vinnarna skriver historien.
Den nakna sanningen är ett hårt slag för Atlas, som länge jobbat med humorserien Zoo, tillsammans med sin bäste vän Elliott. Nu är Elliott utomlands i ett år och Atlas mailkorrespondens, med tillhörande bilder, serieteckningar och satirer (där folk ofta avbildas i djurform) utgör denna bok. Atlas och Elliott tycker själva att de har smart, sofistikerad humor.

De har fått 11 läsare. 15 om man räknar in familjen.

När Justus, populär fotbollskille i plugget, bränner rumpan på ett våffeljärn och filmar det får det direkt 91 000 visningar och en massa likes.

Livet är inte rättvist.

Dessutom startar Justus en viral trend, "waffling".
Atlas tröstritar en serie med gulliga katter som känner sig hotade och håller krismöte. (Alla VET ju att Internet ursprungligen uppfanns för att titta på och dela och gilla kattbilder!)

Egentligen vill han själv hålla ett krismöte, vad är det för mening med att vara smart och kreativ och jobba hårt och att ha cool humor om ingen fattar den och ingen bryr sig om vad man gör?

Hur man blev berömd förr och nu:

Atlas listar för sig själv hur man blir känd och berömd och framgångsrik förr och nu:

Förr var man tvungen att upptäcka penicillin, flyga över Atlanten och att vara bra på nåt som att spela ett instrument.
Atlas som superhjälten saftmannen!
(Lägg märke till alla juiceförpackningarna
i verktygsbältet!)

Nu räcker det med att sätta sig på ett våffeljärn. Lägga ut det på nätet. Och upprepa.

Men allt är inte nattsvart som en bränd våffla. Atlas får en ny kompis, Sara-Li som senast gick i skola i Bryssel. Hon är smart och driven och blir hans kampanjchef för att slå Justus i elevvalet. För folk kan väl inte vara så korkade att de röstar på någon som bara är högljudd och inte har något vettigt politiskt budskap?

(Är detta en kommentar till senaste presidentvalet i USA?)

Men det händer även en massa annat, Atlas blir hjälte när han räddar sin kompis Miniturken med en paket saft och funderar på att bli saftmannen (med krafter från ett radioaktivt hallon), Justus blir inblandad i en politisk skandal och Sara-Li försvinner plötsligt från skolan.

En svensk Dagbok för alla mina fans

Sengångare på partyhumör!
Zoo - Virala genier - kan bäst beskrivas som en svensk-finsk Dagbok för alla mina fans, och även denna bok utnyttjar det nu populära dagboks- eller brevformatet. (Mail i en utskriven bunt ÄR en brevroman!) Men den här boken har vuxnare tilltal, ungarna går ju trots allt i högstadiet och inte i mellanstadiet, och så har den det där lilla extra. Allt behöver inte ha med handlingen att göra och här och där poppar det upp roliga serier med zoo-djur. Som en hårt partajande scengångare som ler i fem serierutor innan han lägger av och blir allvarlig igen i den sjätte serierutan.

Något av det allra roligaste är pingviner som förgäves försöker få täckning på Sydpolen! Zoo har många skratta-högt ögonblick!

Du är inte din diagnos (eller din läggning)

Extra plus i kanten för den enigmatiska utbytesstudenten Dharampreet och för karaktären Sara-Li.
Sara-Li visar sig lida av depressioner eller nedstämdhet i perioder, men sättet hon beskrivs på gör att det är solklart att hon inte är sin diagnos, det är bara en liten del av henne. Annars är hon en cool tjej som kan flytande franska och har oklanderlig humor!

Karaktären Dharampreet påminner mig förresten om en "gender queer" bekant som hatar folk som bara frågar var hen går på toaletten - herrarnas eller damernas? ("Och det ska ni skita i - bokstavligen!" är standardsvaret.) Dharampreet utstår en liknande "förföljelse". Herrarnas eller damernas? Handikapptoaletten. Den enda som inte är genusbestämd.

Ingen ska behöva vara definierad av läggning eller diagnos och bara bli "en grej" - plus för att Zoo Virala genier tar upp allvarliga grejer på ett bra sätt. Och hur man bäst räddar en kompis som svimmar av diabetes!

Surfande pingviner på Sydpolen.

Räknar iskallt med succé

Zoo - Virala genier fångar skolans vardag och speciella händelser på ett bra sätt - man riktigt känner stanken från den äckliga skolmatsalen - och hoppas på att rättvisan ska vinna till sist.

Att Zoo ska bli populärare än självförvållade brännskador. Och att folk ska rösta på den som faktiskt har bäst idéer - eller några idéer över huvud taget!

Det här är en kul bok som dels ligger helt rätt i tiden med dagens trender, dels är tillräckligt annorlunda för att inte drunkna i mängden.

Om pingvinerna på Sydpolen någonsin får uppkoppling kan de skratta åt det här - och skatta sig lyckliga på att de lever på färsk fisk och inte svensk eller svensk-finsk skolmat!!!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.