söndag 27 oktober 2019

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem


Författare: Mats Strandberg 
Titel: Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem
Illustrationer: Sofia Falkenhem
Serie: Adventsbok (del 2019)
ISBN: 9789129712889
Förlag: Rabén & Sjögren


Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike, som ligger gömt på Nordpolen. Där även Tomten bor!

Ken Taur har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem.

Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam ...Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem med text av Mats Strandberg och bilder av Sofia Falkenhem är ÅRETS adventssaga! Och årets STORA julbok!

Den här boken ligger på topp-två-plats bland alla advents-och-julböcker!

(Den har delad förstaplats med Skorstensbarnen av Mårten Sandén och Lina Bodén - uppföljaren kom PRECIS! Sjörövarhöst heter den! Rekommenderas varmt! Den också!)

En massa olika sagor är inkorporerade i den här berättelsen om den lille kentauren. Lite som i Disney-serien Once Upon A Time ...

Men vad man gillar MEST med den här berättelsen är att den använder de gamla sagorna precis som man minns dem!

Vad man minns av sagan om Törnrosa:

En massa féer gav henne dop presenter, som alla gick ut på att vara vacker, snäll, lydig, ha perfekt hy och perfekt hår och perfekt röst ... Det där sprack när Törnrosa blev tonåring och trotsig (finnig hy, fett hår, målbrott, hormoner ... ni vet hur det är!). Då blev Törnrosa plötsligt väldigt, väldigt taggig och hon fick en taggig häck att växa upp runtomkring sig (alla taggiga tonåringar kan identifiera sig här! och alla som känner någon!) och 99 personer försökte ta sig igenom, den 100 lyckades. För så är det: du kan inte tvinga dig på någon (som har taggarna utåt) du måste vänta tills det gått lite tid och tajmingen är rätt.

I den HÄR boken har Törnrosa inte bara fixat en häck som skydd, hon har även fixat en massa fällor! Och hon är skitförbannad på den där prinsen som pussade henne när hon sov! Utan medgivande! Så FÅR man inte göra! (Helt rätt Törnrosa! Buss på'n!)

Vad man minns av sagan om Hans och Greta:

De äter upp en stackars fattigpensionärs hus, får världens sockerrusch, och stänger in husägaren medans de gör inbrott och plundrar huset på allt av värde ...

I den HÄR boken får man följa den stackars gamla kvinnan (som kallas för häxa) när hon vandrar runt hemlös och fryser ... för att de bortskämda snorungarna åt upp hennes hus! (Och fick ont i magen på köpet. Det får man av för mycket pepparkaka! Rätt åt dem!)

Vad man minns av Rödluvan:

Inte mycket. Förutom att det handlade om djurplågeri. Vargar är utrotningshotade!
De äter inte människor! Det var HEMSKT som vargen behandlades!
(Nästa gång jag blev så upprörd var när hajen förföljdes i Spielbergs Jaws.)
Jo, minns också att vargen gillade att ha på sig sig damkläder.

I den HÄR boken får man träffa den stackars missförstådda vargen, som håller sig undan eftersom han blivit missrepresenterad i skräckfilmer och böcker ... och ja, han gillar cross-dressing och går runt i Rödluvans mormors nattlinne. Snälla mormor var förresten hans bästa vän och han har aldrig kommit över att bli anklagad för sin bästa väns död! Dessutom är han vegetarian.

Ken Taur blir bästis med Törnrosa (som heter Acapella, för hon sjunger så fint) och Häxan (som är jättesnäll och generös) och Vargen (som är mycket osjälvisk - och dessutom väldigt snygg i nattlinne) ...
och han har dessutom följe av en modig eldflicka, som var med i Mats Strandbergs tidigare serie som handlade om den missförstådda varulven Frank. (Liksom vargen --- inte alls farlig, han vill bara bli kliad på magen som vilken vovve som helst!)


Man behöver inte ha läst trilogin om Monstret Frank för att hänga med i den här berättelsen, men det är ändå en kul serie böcker av samma författare och samma illustratör ... så leta gärna upp de tre böckerna eller samlingsvolymen och läs som en "prequel" till detta äventyr.

"Bad guys" i den här historien är Hans och Greta ... och ja, Häxan har rätt ... det finns inget värre än bortskämda och spoilade och själviska barn på sockerrusch ... De ska ha ALLA världens presenter och ingen annan ska ha något! (Men det är deras pappa som har hjälpt till att skapa dessa små själviska monster!)

Det här är både en rolig och tänkvärd saga!

Med 24 helt fantastiska kapitel! Med spänning, humor och cliffhangerslut!

Det är NÄSTAN omöjligt att bara ta ett kapitel i taget!

Men OMG vad bra gjort det är! Både text och bild!

Bilderna är helt underbara och vart och ett av dem påminner om vackra julkort eller julaffischer eller julbonader som man brukar ha på väggen ... Vackrast av allt är nog scenen med Tomtens renar som susar fram genom den svarta Nordpolsnatten ...

En härlig saga med verklighetsflykt?

Nej, en härlig saga med verklighetsförankring!

Den här historien tar upp allt från bortskämda barn (som julen tar fram det allra sämsta ur) 
till Fake News ... För om man säger en falsk sak tillräckligt många gånger så börjar den låta sann ... (det där är faktiskt sant!)

Att uppfostra läsare till källkritik kan aldrig vara fel. 

Och i sann # Metoo anda: du ska ha Samtycke innan du pussar på någon!

Det gäller även prinsessor som ligger och sover!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.