tisdag 22 oktober 2019

Fans - Motståndarna, Förföljda, Uppgörelsen - En trilogi med fotboll och spänning!


Författare: Arne Norlin, Andreas Palmaer
Serie: Fans

Titlar: Motståndarna, Förföljda, Uppgörelsen
Förlag: Alfabeta
Aktuell: Nyutgåva, häftad


Del 1: Motståndarna

Tove och Noel möts på gården mellan deras hyreshus och spelar fotboll. Han står i mål, hon skjuter mål ... och han har lite kaxigt lovat att köpa glass till den som klarar av att skjuta mål på honom.

Tove är nyinflyttad från Skottland, där hennes pappa varit proffs i Celtic i fyra år. Hennes mamma är mäklare, hennes lillasyrra är supersöt, familjen spelar i en helt annan division än Noels familj. Noels mamma är ensamstående, överarbetad sjuksköterska med oregelbundna tider och hans storebror Tobbe är världens bästa - tycker Noel.

Toves pappa har fått ett lukrativt kontrakt för att spela i AIK och därmed avsluta sin proffskarriär (även om landslaget också gärna vill ha honom). Noels brorsa är fanatisk Hammarbysupporter och drommer om att gå med i den allra mest fanatiska falangen, Forza ... Han måste bara komma på ett sätt att få ledarens uppmärksamhet!

Tove och Noel blir kompisar även om de håller på olika lag. Men Noel blir värvad av Tobbe och hans kompisar till att vandalisera Toves familjs ytterdörr och han har redan varit med om att vandalisera deras bil och måla den vit-och-grön (Hammarbys färger).

Fotbollsvärlend är realistiskt skildrad.

Der finns många böcker om fotbollsspelare, det är kul med en serie som handlar om livet på läktarna.

För utan fans ingen liga, ingen allsvenska! 

Puibliken behövs.

Däremot undrar man en del över hur realistiskt andra saker är ... Tove är förtjust i Noel. Varför? Hon är supersöt och har bott utomlands, hon är spännande och rolig och gillar fotboll, ALLA killar (och en del tjejer med!) borde vara förtjusta i Tove. 

Varför lägger hon sin tid på att springa efter Noel?

Hur komer det sig att en superrik fotbollsstjärna bor i samma hyreshus som en utarbetad sjuksköterska och andra vanliga svensssons (och nysvenskar)? Bor inte såna kändisar i typ "gated communities"? Och har skyddad identitet och skyddat nummer? Zlatan byggde en hög mur runt sitt första hus. Och nu bygger han väl en vallgrav också, komplett med drakar med alarmfunktioner.

Det hade varit roligare att läsa om när Tove bodde i Skottland och om livet med Celtic, sångerna, matcherna, pubarna, rivaliteten med det andra laget ... 
och Toves egen fotbollskarriär i ett duktigt tjejlag ... hon ville ju ha en karriär i Celtic hon med, men så flyttar familjen till Sverige.

Toves karriär i AIK är inget vidare. För i Sverige ska alla vara med och alla ska vara lika bra, och när Tove är lite bättre, startar en av de andra tjejerna i laget en mobbing-och-utfrysningskampanj mot Tove ... som ingen av tränarna gör något åt. Man har lust att kasta något riktigt hårt i huvudet på dem!

 Motståndarna är den första delen i serien Fans.


Del 2: Förföljda 

Förföljda är del två i serien Fans av Arne Norlin och Andreas Palmaer.

Nu har det uppdagats att det var Noel som var med och vandaliserade Toves familjs fina bil. Självrisken var på 5000 och Noels hårt arbetande sjukskötersemamma betalar detta frivilligt. Toves pappa ger Noel 5000 som han försöker få ner i mammans börs, utan att hon märker något.

Men att träffa Tove ... det får Noel inte. Av någon anledning vill inte Toves pappa att hon hänger ihop med en liten fotbollshulligan som har förstört hans bil. Föräldrar är så överbeskyddande nu för tiden!

Tove avgudar sin pappa, och trots att Noel spottat på pappan och vandaliserat bilen och planerat att spraymåla hot på familjens ytterdörr, så fortsätter hon att vara tillsammans med Noel. Med tanke på hur tjejer som avgudar sin pappa brukar vara, är inte detta speciellt psykologiskt trovärdigt.

Det är lite som Vinterviken, när en rik, blond tjej ska bli ihop med killen som gjort inbrott hos henne, samtidigt som han är kär i henne. WTF moment.


Förföljda handlar om hur Noel och Tove försöker få tid att vara tillsammans trots allt, och även om mobbingen mot Tove som eskalerar mer och mer inom AIK laget.

Noel är jätterädd att någon ska komma på att han är ihop med AIK-stjärnans dotter, för då skulle han få rejält med stryk ...


Del 3: Uppgörelsen

Tove och Noel fortsätter sitt hemliga förhållande. 
Toves pappas karriär ska avslutas inom AIK och några fanatiska Hammarby-fans, med Noels bror Tobbe i spetsen, plannerar att förstöra allt, och se till att Toves pappa aldrig kommer till matchen.
Tove och Noel försöker samarbeta för att förhindra sabotaget ... De får hjälp av Noels bästis Tuncay, som är smart och rolig och också förtjust i Tove ... Noel oroar sig över att han kommer att förlora Tove till sin bäste vän, samtidigt som han oroar sig för att åka på stryk från de andra Hammarbyfansen.

Samtidigt har mobbingen mot Tove blivit ännu värre, och mobbaren belönas med en matchtröja som henens berömda AIK-pappa haft på sig, för att lämna Tove ifred i det nya laget som Tove skickas till ... Nytt WTF moment. 

Den mobbade flyttas på medan den som mobbar får en present och en belöning!
Det hade varit kul att läsa mer om Toves fotbollskarriär, det hade varit så kul att se henne krossa den andra tjejen och göra succé i det nya laget med äldre spelare (Tove blir uppflyttad eftersom hon är så duktig och eftersom mobbaren gjort det omöjligt för Tove att vara kvar i sitt eget lag).
Motståndarfans verkar vansinniga - Tobbes kompisar kallar till exempel Tove för hora i skolan, vad är det för sätt av 16-åringar att behandla en nyinflyttad 12-åring? INGEN hade tolererat sådant beteende i en skola i Skottland! 

Man har inga högre tankar om Tobbe och hans anhang.
Men de som spelar i samma lag som Tove verkar också inte riktigt kloka.

Har alltid gillar fotboll, men nu överväger jag på allvar att överväga om inte schack är en mycket trevligare sport med trevligare lagkompisar och trevligare fans ... !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.