tisdag 29 oktober 2019

Prästgårdens hemlighet - Ny, verklig rysarserie om världens mest hemsökta hus!

Författare: Tobias Söderlund
Titel: Prästgårdens hemlighet
Serie: Spökkameran (del 1)
ISBN: 9789129716191
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2019-08-16

Här kommer ett kanontips! 
Ett Mycket bra boktips inför Halloween och höstlöv eller läslov --- eller för hela hösten, för den delen (om du klarar av att INTE sträckläsa denna bok!). Spökkameran är en NY serie av Tobias Söderlund och första delen heter Prästgårdens hemlighet.

Det här är rysligt läskigt och hemskt på riktigt!

Styrkan är --- precis som i mysdeckarna Petriniböckerna --- att miljöerna finns på riktigt!

Prästgården i Borgvattnet är i verkligheten ett av Sveriges mest hemsökta hus (och finns även på listor över världens mest hemsökta hus) och det är ett vandrarhem idag, där författaren Tobias Söderlund har övernattat ... och en del av sakerna han beskriver i boken har hänt i verkligheten, och alla legenderna (om olika spöken i huset) finns också i verkligheten. Folk har sett och upplevt alla de spöken som det berättas om i boken. Och människorna som det berättas om, från förr-i-tiden, har levt och bott i den gamla prästgården.

Det som är fiktion är filmfantasten Vanessa och hennes två kompisar Martin och Abbe ... och att Vanessa lyckas fånga ett spöke på film --- hon blir senare också besatt av detta spöke.
Ja, vad gör folk inte för att bli Youtube-kändisar?! ; D

Ett STORT plus är att Prästgårdens hemlighet hör till samma tradition av rysare som Maria Gripe och Katarina Genar och Ingelin Angerborn är kända för: Spöken framställs inte som onda. Visst kan de vara läskiga, visst kan de vara förbannade, visst kan de (ibland) uppföra sig som poltergeists i en gammal skräckfilm ...  men de är också missförstådda och olyckliga och det visar sig att ett visst spöke (som tar Vanessas kropp i besittning) behöver Vanessas hjälp för att lösa något som hände för hundra år sedan eller mer ...

Jag gillar att spöken möts med förståelse. Förståelse för den andre och dess situation ... det behövs. (vare sig det gäller spöken, andar eller andra levande människor).

Sedan finns också en helt realistisk handling som handlar om vad som det innebär att vara en bra kompis --- något som är väldigt aktuellt --- Vanessa väljer mellan sina barndomsvänner som inte är coola (men som är bra kompisar) och sina nya coola kompisar som ofta är elaka och dissar andra (och som absolut inte tror på spöken ...) och som inte stöttar Vanessas filmdrömmar.

Boken har lite vibbar av The Blair Witch Project när två killar och en tjejer och en kamera befinner sig i skogen ...

Boken passar för tjejer och killar som är långt över den rekommenderade 9-12 års åldern --- visst, handlingen går snabbt, kapitlen är korta, det är cliffangerslut, nästan OMÖJLIGT att sluta läsa ...

Men det är tillräckligt läskigt även för att skrämma slag på luttrade och skräckförhärdade vuxna!

Och som sagt: Stäckläsningsvarning! Ha inget annat planerat under dagen, eller natten, om du vill läsa ut i lugn och ro! (och läser du på natten kommer du definitivt inte att sova!).

I nästa del i serien Spökkameran ska Vanessa och hennes spökkamera resa till Gotland!
Det äventyret kommer ut i april nästa år. Årets påskekrim, må tro? Det ska bli kul att se vilka mysterier som Vanessa kommer att lösa nästa gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.