söndag 20 oktober 2019

SCEN: Intervju med Stefan Gerhardsson från Stulen Kärlek!

Mikael Riesebeck och Stefan Gerhardsson --- vilket radarpar! --- i nya succékomedin Stulen kärlek!


Komikerparet Stefan och Krister firar i år 40 år --- och det gör de med besked, med den bejublade föreställningen Stulen kärlek på Vallarna i Falkenberg!

Krister Claesson har stått för manuset och Stefan Gerhardsson står på scenen --- ännu en gång!

Vi fick en pratstund med Stefan om den nya succén Stulen kärlek och om 40 år som par ...

- Grattis till 40-års jubiléet!

- 40 år?

- Ja, du och Krister!

- Aha, jag har precis firat 30-årig bröllopsdag, så jag stod och tänkte på det!

- Grattis till 30-års jubiléet!

- Man tackar!

- Men du och Krister har varit ihop i 40 år?

- Ja, på ett ungefär, lite till och från. Det har inte varit 40 år utan avbrott. Vi har tagit paus från varandra då och då. Men det var för 40 år sedan som vi började jobba ihop.

- 1996 var det ju premiär för Stefan och Krister här på Vallarna, med Hemlighuset ... Jag såg den nyligen på DVD, och den håller ju fortfarande, den har ett högt tempo och många skämt som är aktuella än idag, bland annat när det gäller aktiehandel och folks statusjakt och mani på att bygga vräkiga uterum och stora altaner!

- Vad kul att du tycker det! Ja, även årets uppsättning, som heter Stulen kärlek, utspelar sig på en altan ... ett riktigt skrytbygge! Och inbrottstjuven Bosse ska försöka få med sig en tung staty därifrån ... Så man kan väl säga att cirkeln är sluten, vi har gått från en altan till en annan!

- 40 år tillsammans är en lång tid, men ni har inte riktigt hållit på riktigt lika länge på Vallarna, bara lite över 20 år ... Vad var det som gjorde att ni föll för platsen och bestämde er för att grunda vad som idag är känt som "Sveriges vackraste friluftsteater"?

- Ja, det kändes egentligen självklart. Vallarna har en sådan fin gammal historia, som är lokalt förankrad. Här har det varit första maj firanden och tågdagar och allsång och allt möjligt, det kändes som slöseri att inte använda den här platsen ordentligt och att ta hand om kulturarvet. Platsen är ju som gjord för att spela utomhusteater!

- Och ni har haft samma produktion hela tiden ...

- Ja, 2entertain, det var vi som startade det produktionsbolaget tillsammans med Bosse Andersson, och idag är det Sveriges största nöjesproduktionsbolag.

- "Sveriges vackraste friluftsteater ... " står det i reklamen. Är läget kanske lite för vackert? Ni får konkurrens av gulliga djur och vacker natur, som kan distrahera publiken?

- Det har du rätt i! Men om en mås flyger över scenen och skiter på en, får man ta det. Om ankorna promenerar upp på scenen, så får man köra vidare med föreställningen ... En gång tappade vi publiken totalt, och det visade sig att en överförfriskad herre på cykel körde på andra sidan Ätran och vinglade fram ... och vips så körde han ner i floden! Det såg ju inte vi! Men ingen tittade på oss och alla tittade på dramat i floden!

- Det låter som ett hemskt drama! --- Vad var det som lockade dig tillbaka till scenen?

- Det var ett par saker ... Siw Carlsson ringde och sa "Ska vi gifta oss igen?" och det var ju underbart! Det kan man absolut inte säga nej till! Siw är så himla underbar! Sedan så kör vi den här pjäsen Stulen kärlek bara i sommar, här på Vallarna, och några enstaka gästspel på andra ställen, det blir ingen stor turné, och det är himla skönt att slippa det. Är det turné, så skriver man på för ett halvår minst, nu är det bara ett par månader under sommaren.

- Ni brukar sedan spela på Lisebergsteatern och även på olika ställen i Sverige?

- Ja, det stämmer! Stulen kärlek hade premiär för första gången 2004 tror jag det var ... på Lisebergsteatern. Krister specialskrev pjäsen för Laila Westersund. Huvudrollen som inbrottstjuven Bosse spelades även då av Mikael Riesebeck och han var så rolig i rollen! Han är också helt underbar att jobba tillsammans med, en riktig drömkille!

- Mikael Riesebeck har flera gånger varit så bra som skojiga och sympatiska killar, ett slags underdogs som man hejar på ...

- Det stämmer! Bosse är en inbrottstjuv, men en godhjärtad sådan, och det gör att man hejar på honom direkt. Han gör det han gör för att hjälpa sin sjuka gamla mamma, som blivit bortglömd och dåligt behandlad av samhället och vården ... så på så sätt är Stulen kärlek en mycket aktuell pjäs, som tar upp ett brännhett samhällsproblem: Vi tar fortfarande inte hand om våra äldre som vi ska!

- Hur förbereder du dig själv för att tackla en ny roll?

- I år är det ganska speciellt, faktiskt. Jag får försöka att vara lite mer nedtonad, lite tystare än vad jag brukar vara! Jag är så van vid att spela högljudda och ganska burdusa typer, och min karaktär i årets pjäs är blyg och tyst och försagd ... raka motsatsen till hur jag är och raka motsatsen till de typer som jag brukar spela!

- Vad gör att folk återvänder till Vallarna år efter år?

- Med ett år: Tradition! Det har blivit tradition att komma hit varje år, ha en picknick, umgås med vänner och familj ... Sedan skadar det ju inte att våra pjäser ofta går i repris på TV 4, så många växer upp med våra skådespel från Vallarna!

- Hur känns det att återvända till scenen och rampljuset?

- Egentligen trivs jag väldigt bra som pensionär -- jag njuter av livet! Men annars känns det bra, för jag kommer att träffa många av mina vänner igen, och jobba med dem igen ...Siw Carlsson, Mikael Riesebeck, Anna Carlsson, Jojje Jönsson ... Jag har jobbat med dem alla förut, det är bara Mikael Ahlberg som är ny i gänget, för mig i alla fall, men alla säger vilken fin kille han är och hur trevligt det är att jobba med honom ...

- Han var väldigt bra i Soldat Fabian Bom och väldigt rolig i scenerna han hade tillsammans med Siw Carlsson, så det kommer säkert att bli jättebra! Lycka till med Stulen kärlek i sommar!

- Tackar!

Stulen kärlek spelas på Vallarna till och med den 11 augusti. Manus av Krister Claesson och på scenen står Mikael Riesebeck, Mikael Ahlberg, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Anna Carlsson och Stefan Gerhardsson.

OBS! Denna intervju är från premiären på Vallarna i somras - NU är Stulen Kärlek på turné! Ja, det blev en höstturné för Stefan i alla fall! Jojje har under turnén ersatts av regissören Pär Nymark - som även är en mycket duktig skådespelare (inte bara en bra regissör!).
BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.