lördag 19 oktober 2019

FILM: Hemlighuset - Stefan & Kristers första fars på Vallarna i ny utgåva!


Det var en gång ... Ett komikerpar, en buskis-scen och ett hus fullt av hemligheter ...
Så började det en gång, för Stefan & Krister, Siw, Jojje och Annika på Vallarna!


Regi: Krister Claesson
Manus: Curt Peterson 
Manusbearbetning: Krister Claesson
musik: Krister Claesson
Medverkande: Krister Claesson, Siw Carlsson,
Stefan Gerhardsson, Annika Andersson, Ingrid Janbell, Jojje Jönsson
Land: Sverige 1996 (2018)
Producent: 2Entertain


Stefan & Krister fyller 40 i år. Som par. 
Det är rubinbröllop! 

("To de' - 'ubinböllop!" kan man höra Dag-Otto kommentera!). 

Av Stefan & Kristers stora komediarv och kulturarv till Sverige idag är det största grundandet av Vallarna, där modern buskistradition växer och frodas än idag!

Över 20 miljoner har sett pjäserna --- tack vare TV4 sändningar och DVD-inspelningar. 

Tack vare gästspel på Lisebergsteatern och turnéer runtom i Sveriges land har det blivit en ansenlig mängd som sett pjäserna live också!

Men om inte tidsresor blir vardagsmat (som i Avengers: Endgame) så kan man ju aldrig få uppleva den allra första pjäsen från Vallarna!

Fast det är ju därför inspelningar, DVD och BD finns!

Hemlighuset kommer nu ut i en ny, fin utgåva för att fira Stefan & Krister 40 år!

För oss som aldrig fått se Stefan & Krister tillsammans live (Krister har pensionerat sig från skådespelandet) är det extra kul att få se deras samverkan. Att det finns kvar!

Man ser också hur mycket av byggstenarna för Vallarna succén som låg på plats redan 1996!

Här finns inte bara Stefan & Krister, Stefans mångsidighet och Kristers manus och regi. Här finns också Jojje Jönssson - som inte har hunnit bli Dag-Otto än - i hela TVÅ briljanta skrattretande roller.
Här finns också Annika Andersson som är en av de roligaste skådespelarna som vi har i Sverige. (Hon var helt fantastisk i Bagage! - Lisebergsteatern anno 2019!)

Och givetvis, "It's not over 'til the fat lady sings!".  Eller på Vallarna språk: Det är inte över förrän Siw Carlsson ryter till!

Siw Carlsson är utan tvekan Vallarnas stora primadonna och hon spelade gammal tant med ruter i redan 1996! (Och hennes man får spader, redan 1996!)

I pjäsen hemlighuset spelar Stefan och Annika ungt kärlekspar, senare skulle Stefan och Siw paras ihop, och se, det blev ännu roligare! I hela två lång-körar-serier har Stefan och Siw spelat gammalt gift par.

Redan i Hemlighuset pågår en flirt mellan Stefan och Siw och det märks att personkemin finns på plats.

Att Jojje Jönssons två karaktärer spelas av samma skådespelare hade man inte trott om det inte stått svart på vitt ... den sliskige detektiven och den korrekte postordermagnaten är å olika varandra som två karaktärer kan vara.

Hemlighuset handlar inte om ett dass (om ni nu trodde det) utan om ett hus där alla har hemligheter för varandra och hela handlingen utspelar sig på en altan.

Har Hemlighuset åldrats? Både ja och nej. Humor kan ofta åldras väldigt snabbt. Jonas Gardell berättade att han skulle visa Mark sin älsklingsfilm, det roligaste som finns i Sverige, Att angöra en brygga. Mark skrattade inte en enda gång. Det gjorde inte Jonas heller. (Sedan dess har jag kallat svikna förväntningar att man har "Att angöra en brygga ögonblick!". Jag var tvungen att se filmen själv, och ja, den är verkligen långtråkig!)

Hemlighuset har fortfarande saker som är väldigt kul! Vilket är fantastiskt med tanke på att den skrevs 1996. Visst, ingen vet idag ve Billy Butt är. Men Bert Karlsson är fortfarande känd. Ullared och GeKås är ÄNNU mer känt! (Tack vare en viss serie i Kanal 5!). Mobiltelefonerna 1996 var gigantiska --- och det ser bara roligt ut! Det fanns fasta telefoner, och det behöv för intrigen. Aktier gick upp och ner utan att någon fattade varför --- det hinder fortfarande. Det finns fortfarande postorderkataloger. ("En miljon för en postorderkatalog!" är pjäsens roligaste replik!!!) Och det finns fortfarande altaner. 

När Siw Carlsson fräser till sin man att han får vara på altanen med sin bokföring för det vara han som ville ha det dyra skrytbygget ... då nickar man igenkännande. Fortfarande är det en stor trädgårdstrend med alldeles för dyra uterum och altaner, komplett med en massa möbler och grejer, som gör att det ser ut som om man är inomhus istället för i trädgården ...

Kläderna i pjäsen är fruktansvärd daterade (även de kläder som ska vara snygga och sexiga) men det gör också bara själva pjäsen roligare. Hur kunde nån komma på att det var snyggt med storblommigt? Rutigt? Komönstat? Magen-bar-toppar och axelvaddar? Uppfluffat och spretigt hår? (Idag ska alla ha platt och platt-tångat hår ... Siw Carlsson ligger före sin tid när hon plattar till håret i pjäsen!)

Givetvis lägger Stefan & Krister ribban högt direkt, skämt-per-minut frekvensen är hög och publiken skrattar rejält mycket ... och redan här så tas en hel del nubbar!

Ja, så var det ju redan i klassisk buskis. Man tog sig en nubbe, sjöng en stum och drog ett skämt.
Sedan var det bara att börja om med en nubbe till!

Bakom kulisserna skvaller: Siw Carlsson slog Krister i huvudet så hårt att han fick hjärnskakning. Därför har han idag pensionerat sig från skådespeleriet ... Men han skriver fortfarnade manus och regisserar --- bland annat 2019 års föreställning på Vallarna! Stulen kärlek kommer att ha premiär den 30 juni 2019! 

Kul-att-veta: Den kända musiken som hörs på Vallarna varje år ... Den skrevs till föreställningen Hemlighuset och framförs som avslutningsnummer --- med text!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.