tisdag 22 oktober 2019

Arkeologdeckarna och faraos förbannelse - Spänning i Egypten med mini-Indiana-Jones!


Författare: Dan Höjer
Titel: Arkeologdeckarna och Faraos förbannelse
Serie: Arkeologdeckarna (del 5)
Illustrationer: Hedvig Häggman-Sund
ISBN: 9789155264918
Förlag: Bokförlaget Semic

Arkeologdeckarna är som mini-Indiana-Jones! Eller små Tintins! Eller som en exotisk version av Enid Blytons Fem-gänget. Syskon+kusin+hund. Och så en knäpp farbror som är uppfinnare.
Här har vi två syskon, en kusin och en hund. Och det är tjejen som har hunden som man tycker bäst om och som är tuffast och mest kavat! (Och hunden är underbar!)

I det här äventyret känns det mer Indiana Jones + Tintin än någonsin. En skatt, en förbannelse, en utlandsresa, mystiska fällor och en superskurk som motståndare.

Ungarna måste hålla ihop och använda all sin list för att inte gå förlorade i den mystiska pyramiden för alltid ...

Man lär sig massor om forna tiders Egypten i den här boken! Två av ungarna har till och med egyptiska namn (Neffi och Ramses) och vovven heter Farao.

Man skulle så gärna vilja att han gjorde något busigt och ungarna fick säga Fy - Farao! ;D

Handlingen är fartfylld, som en actionpackad matinéfilm, och väldigt spännande. Neffi är en så härlig hjältinna, hunden vill man bara ha, (Fy Farao! Vad man vill ha den!) och bilderna är underbara. Hedvig Häggman-Sund tecknar annars Bamse (och har varit engagerad i det mesta i filmen Bamse och Dunderklockan). Vovven Farao verkar vara släkt med Katten Jansson. Öronen ser i alla fall lika mjuka och mysiga ut, och nosen är lika pigg och nyfiken.

Det verkar kunna bli fler äventyr i samma stil, eftersom superskurken i boken är ute efter fler skatter för att få evigt liv ... Närmar vi oss en ny Voldemort tro, eller kan den äventyrliga kvartetten lyckas med att övervinna skurken till den ljusa sidan?

Kul, spännande och fartfyllt, med jättefina bilder --- allt vad man vill ha i ett bra äventyr!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.