söndag 13 oktober 2019

FILM/SCEN: Stefan & Krister firar 40 år - Här listas de bästa Vallarna-farserna NÅGONSIN!Stefan & Krister har blivit synonymt med svensk buskis och svensk humor och svensk sommar!

I begynnelsen ... sommarturnérade komikerparet. Men numera, sedan över 20 år, har de en fast arena, Vallarna i Falkenberg, en av Sveriges absolut vackraste teatrar ....

Stefan Gerhardsson och producenten Bosse Andersson på 2Entertain (bolaget som Stefan&Krister var med och grundade) återupptäckte Vallarna 1995 --- här fanns en naturlig sluttning att ställa stolar på, här fanns en tradition av firande och utomhusaktiviteter (allt från Midsommar och Valborg till Tågdagar) och här byggde man den första scenen.

23 juni 1996 spelades den första sommarfarsen på en provisorisk scen. Hemlighuset. Sedan spelades farsen in av TV4, denna gång i studio, och sedan dess har det blivit tradition att sommarens underhållning spelas in och släpps på DVD. Snart bestämde man sig för att spela in på plats, så att det verkligen känns som om man går längs Ätran, tittar på änder och kommer till det natursköna vallarna innan pjäsen börjar ...

Naturen spelar också en mycket stor roll i de allra bästa farserna --- man utnyttjar verkligen omgivningen.

Scenen ligger vid vattnet (floden Ätran) och här kan till exempel skådespelare dratta i vattnet, eller komma åkande med båt för att deltaga i farsen ...

Man utnyttjar med andra ord omgivningarna rejält, till och med änderna ...

I pjäsen Snålvatten och Jäkelskap ska Nils-Erik fejka sin egen bortgång och komma tillbaka som sin egen tvillingbror genom att drunkna i Ätran ... Det går inte alls bra, Dag-Otto slänger en sten i vattnet och skriker "Nils-Eeik har dunknat!" (Dag-Otto uttalar som bekant inte bokstaven R) medan Nils-Erik fortfarande står omgiven av alla gästerna på festen och han har inte ens hunnit fram till vattnet ...

Jäkelskapsserien som startade 2001 var det stora genomslaget för Vallarna --- här introducerades bland annat karaktären Dag-Otto och skådespelaren Mikael Riesebeck och sedan dess har de blivit återkommande favoriter på Vallarna.

2006 röstades farsen Bröllop och jäkelskap från 2002 fram som den bästa som gått på Vallarna. (Vad har tvåan som ettan inte har? Svar: Annika Andersson!)

2016 firade Vallarna 20 år med dunder och brak, Jäkelskap i kikarn och fyrververier avfyrande av Dag-Otto ...
och i år sommaren 2019 firade Stefan&Krister 40 år på vallarna med Stulen kärlek.

JUST NU kan man passa på att få tag på biljetter till Stulen kärlek på turné! Hela hösten!

DESSUTOM kommer de alla av Stefan&Kristers klassiker ut i en jättebox som heter en halvmeter buskis. OCH givetvis kommer också de klassiksa Vallarna-klassikerna ut som singel-eller-dubbel-DVD.

Till exempel kan man få Snålvatten och Jäkelskap och Bröllop och Jäkelskap på samma DVD-skiva...


Här följer en lista över de bästa pjäserna från Vallarna någonsin
----

Plats 1-5 har alla fått 5 plus i betyg, så det är egentligen igen skillnad på hur man placerar dem!

Alla skulle kunna få dela på en gemensam förstaplats!

1. Soldat Bom. Helt vansinnig hemvärnshumor, och en kärleksfull homage till Nils Poppes klassiska karkaätre. Jojje Jönsson är i sitt esse, utan att spela Dag-Otto, och Mikael Riesebeck är underbar som denf rusterade furiren (Gunanr Björnlunds gamla roll). Dessutom: Annika Andersson är skojig i en nytillagd roll och Siw carlsson fullkomligt äger! Sara Axelsson (käns från Sound of Music är ett nytt stjärnskott på svenksa scener) och Mia Poppe, Nils Poppes dotter, medverkar också som Boms kärleksintresse.

2. Snålvatten och jäkelskap. Här finns den briljanta scetcen "Nils-Erik har drunknat", som är bland det roligaste som gjorts! Man ingtroducerar Dag-Otto, man ingtroducerar Mikael Risebeck, Stefan Gerhardsson och Siw Varlsson spelar ett kärleksfullt gammalt figt par ... kort sagt: man har precis ALLT som ska vara med i en klassisk fars från Vallarna!

3. Bröllop och Jäkelskap ... Hur överträffar man ettan? Svar: man låter Dag-Otto bli auktionsutropare, man introducerar Annika Andersson som kärleksintresse för Mikale Riesebecks karaktär och man låter Vallarna-ågtervändarens Gösta Jansson spela en knalle (eller före detta pingstpastor) som skriver usla dikter och blir på snusen i pilsnerkällaren ... (Redan Strindberg insåg att det var buskis-kul med en berusad präst! Men den här prästen är ännu roligare än den i Hemsöborna!

4. Pilsner och Penseldrag. Man sjunger och dansar och jazzar ... och tar sig ett glas då och då! Tempot är högt hela tiden! Jojje Jönsson och Claes Månsson är skojiga som lata målare och Anna Carlsson verkar ha tagit över Annika Anderssons roll som rivig husa som kan ta ton, på mer än ett sätt. Tar ton gör också Siw Carlsson, pjäsens deus-ex-machina. För en gångs skulle spelar Mikael Riesebeck inte en så trevlig och naiv kille som han brukar,utan istället pjäsens "bad guy" som sätter igång handlingen. Men han har ändå några av pjäsens roligaste scener när han på fyllan härmar en hel hög fåglar ...

5. Söderkåkar. Liksom Pilsner och Penseldrag är originalet av Gideon Wahlberg, men här har man flyttat allt från Stockholm till Ätrans stränder ... och en av pjäsens karaktärer kommer åkande med båt för att deltaga i handlingen. Annika Andersson spelar husa (förstås!), Dag-Otto spelar brevbärare, Stefan Gerhardsson har den mest sympatiska huvudrollen ... och Jojje Jönsson får klä ut sig till dam igen, och gunga högt. Massor av musik och Siw Carlssons imitation av Zarah Leander är riktigt bra.

6. Pang i Pensionatet. Dag-Otto och Riesebeck som deckarpar. Det kan inte bli annat är superskoj!
Känns lite som en homage till Morden i Midsomer - svensk sommars favoritdeckare!

7. Hemsöborna. Det är det jag alltid misstänkt - Strindberg skrev busis! Supande, full präst, mer supande, svensk sommar, buskar, sång, supande, mer sång, fest, supande och ännu mer brännvin ... Kort sagt: Hemsöborna innehåller allt som klassisk svensk busiks brukar innehålla!

8. Brännvin i kikarn --- och mer brännvin var det här! och mer buskar! Jodå, blixten kan slå ner tå gånger, efter jälekskaps-trilogin kom Brännvins-trilogin och Stefan Gerhardssonoch Siw Carlsson får spela kärleksfullt gammalt par igen ... Som får sin post från Dag Otto.

9. Solsting och snedsprång. Riesebeck och Dag-Otto på Mallorca. Stefan Gerhardsson i dubbla roller.Varav en påminner om Manuel i Pang i bygget! Saknar dock Siw Carlsson och Annika Andersson! Men rullskridskoscenen är väldigt rolig!

10. Jäkelskap i kikarn --- värdigt 20 års jubileum för Vallarna! Finalen på kikarn trilogin och dag-Otto tänder fyrverkeriet. Ja må vallarna leva i hundrade år!
Väldrigt tätt mellan skrattsalvorna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.