fredag 25 oktober 2019

Ismonstret - Massor av julstämning med David Walliams och en mammut!

Författare: David Walliams
Titel: Ismonstret
Originaltitel: The Ice Monster
Illustrationer: Tony Ross
ISBN: 9789132211096
Förlag: B Wahlströms

Utgivningsdatum: 2019-10-18When it rains, it pours. When it snows, it hails!

Just nu finns det hela TVÅ härliga vänskaps-och-komma-hem berättelser där färden går till Nordpolen!

Årets charmiga adventsbok av Mats Strandberg är en roadmovie i bokform om en liten vilsen kentaur som är på väg hem till sin familj, som bor på Nordpolen. (Där också Tomten bor!)

Årets skojiga publiksuccé av David Walliams innehåller också en lång resa till Nordpolen, med omaka vänner som finner varandra ... och huvudperson här är en mammutunge!

Ismonstret är en helt absurt och skandalöst skojig julbok med helt vansinniga karikatyrliknande bilder på var-vartannat uppslag.

Berättelsen är som en hyllning till den victorianska tiden (då uppfanns den engelska julen! med alla julmåsten som finns än idag!) och även till de klassiker som var inne på den tiden. Man känner igen både Frankensteins monster och den föräldralöse Oliver Twist i berättelsen. (Och hela gänget som snor näsdukar finns med i handlingen!) Fast den här gången handlar det om en föräldralös flicka som heter Elsie. Hon blir vän med en nerfrusen mammutunge som tinas upp med hjälp av elektricitet och åska, och hon inser att hon måste hjälpa den lilla mammuten hem till familjen på Nordpolen ...

Många av karaktärerna och sakerna i berättelsen har funnits på riktigt ... Som Drottning Victoria (som är riktigt busig!) och hennes vän Munshi och båten HMS Victoria som mammuten och Elsie och deras vänner åker med finns också på riktigt. Liksom Naturhistoriska museet. Och det stora diplodocus skelettet, känt som Dippy.

Man blir riktigt sugen på att åka till London när man läser den här boken och man blir riktigt entusiastisk över att fira en riktigt överdådig jul och ett sprakande nyår!

Slutet av boken är både skojigt och finstämt och sorgligt på en och samma gång.

Vilket är en triumf för en bok som annars kör mest på "full-fräs" och buskis-humor och överdrifter non-stop.

Läsningen efter slutet är faktiskt allra roligast, för då berättar David Walliams vad som fanns och inte på riktigt år 1899. Till exempel: stridsvagnar uppfanns inte förrän 1915, så Elsie hade inte kunnat klä ut mammutungen till en stridsvagn! Och HMS Victoria  låg i Portmouth så Elsie och hennes vänner och mammutungen hade inte kunnat segla på Themsen med den båten ... Det är jättekul! Både lärorikt och skojigt, som om David Walliams analyserar och sågar sin egen berättelse ... Och samtidigt visar han hur mycket koll han har på brittisk historia. Och mammuthistoria. Mammutarna dog ut för 4000 år sedan, de senaste levde samtidigt som de stora pyramiderna byggdes (fast inte på samma plats!).
Det senaste mammutfyndet gjordes av en 12-åring, år 2012, i Ryssland. Så man KAN faktiskt hitta infrusna mammutar på riktigt!

Ja, barnboksförfattaren David Walliams är också känd som skådespelare, bland annat i Agatha Christie serien Partners in Crime (han spelar Tommy), och han är en av skaparna av kultserien Little Britain.

Missa inte den här boken!

Från prutthumor till sorgliga trasiga familjer.

Från London till Nordpolen.

Från skämt om skurborstar till historiska lärdomar.

Den här boken har en vansinnig spännvidd ... och har faktiskt allt!

Elsie tvingas skiljas från sin mammutkompis (som inte trivs i London) ... och får en ny kompis i Drottning Victoria. För de känner sig båda ensamma och övergivna.

Drottning Victoria regerade i 62 år, från det att hon var 18 år. Världens störta imperium regerades alltså av en tonåring! Det är tänkvärt!

Den här versionen av Drottning Vicgtoria är änka, och svartklädd och lite sorgsen, men samtidigt full-i-fan och riktigt, riktigt rolig!

Vilket är  både roligt och verklighetstroget eftersom den riktiga Victoria lär ha haft massor av humor och hon gillade skojiga skämt! Och hon sa aldrig någonsin "We are not amused ...!"

Hon hade säkert skrattat stort åt den här boken, och åt bilden av sig själv och hennes vän Munshi ...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.