tisdag 22 oktober 2019

ZOO - Hjärtattack - Efter triumf kommer elände!


Författare: Kaj Korkea-Aho, Ted Forsström
Titel: Zoo - Hjärtattack
Serie: Zoo (del 2)
Illustrationer: Pentti Otsamo
ISBN: 9789523330764
Förlag: Förlaget M

Efter triumf kommer elände! Och eftertankens kranka blekhet sätter in. Atlas var så nöjd över att han lyckats bli vald till åttornas elevrepresentant, och vinna över den populäre Justus ... Men det var innan han insåg att han skulle bli en levande klagomur för allt och alla. Och det som det klagas mest på är skolmaten ...

Läste nyss om hur skolmaten piggades upp och hur alla blev glada hälsosamma vegetarianer som räddade miljön i den äppelkäcka Athena boken av Elin Ek. Här ska Atlas pigga upp skolmaten och allting går åt helvete. Och det är mycket, mycket roligrae!

För när eleverna får den meny som de önskat, äter de ännu minddre av maten, matsvinnet ökar och de veganska plättarna är en stor katastrof ...

Det är som att försöka äta lim.

Och ja, man känner igen sig. Hur goda rätterna än låter (och kan vara när man lagar dem hemma) så förvandlas de i skolans skolkök till en blandning av lim och tapetklister. I konsistens och smak.

Handlingen utspelar sig i en skola i svensktalande Finland, men skulle egnetlingen kunan utspela sig var som helst. förutom att alla eleverna verkar vara läskunniga och Finland är tydligen bäst i världen på hög läskunnighet och bäst i världen på en hel massa saker när det gäller skola ... Och Atlas är populär och smart, väldigt läskunnig och skrivkunnig och har alla-rätt-på-matteproven och väljer till och med svåra tillval (han väljer franska frivilligt och lämnar in provtecknignar för avancerade bildkursen och är såååå lycklig när han kommer med!).

Svenska böcker brukar liksom handla om att göra minsta möjliga och bara glida med och man vill absolut inte vara en plugghäst som väljer avancerade kurser eller har alla rätt på något. Såna typer vill huvudpersonerna inte ens umgås med! (Alltså: såna som Atlas.)

Allting skulle kunna vara frid och fröjd för Atlas, förutom att han saknar sin bäste vän och rapporterna från skolan till Elliott - som numera bor på andra sidan jordklotet - utgör boken. Atlas är väldigt bra på att skriva långa mail och han återuppfinner därmed den gamla brevromanen.

Samtidigt som Atlas försöker pigga upp skolmaten (och därmed gör den ännu oätligare) blir han involverad i komplicerade kärlekstrianglar. Han har svårt att välja mellan smarta Sara-Li och snygga Tessie. Samtidigt blir ett par sjuor intresserade av Atlas och undrar om han är singel och deras stalker-manér håller på att driva Atlas till ännu större vansinne än skolmaten.

Och så är det ju serien Zoo, som Atlas och Elliott skapat tillsammans ... Kanske kan de sälja den och få betalt? Bara de gör om serien till oigenkännlighet ...

Det här är ofta väldigt grabbigt och väldigt roligt, Bert-vibbarna (Berts dagbok) är ständigt närvarande, fast Zoo gör sin egen grej och förvandlar hela skolan till en Noaks Ark och till en skojig fabel ... med väldigt oklar sensmoral.

Förutom att det aldrig skadar att vara en bra kompis. Och att inte behandla andra sämre eller bättre än vad man själv blir behandlad ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.