fredag 25 oktober 2019

Grattis Nikki! 13 blev ett lyckotal! - Berättelser om en (INTE SÅ) rolig födelsedag

Författare: Rachel Renée Russell
Titel: Nikkis dagbok 13: Berättelser om en (INTE SÅ) rolig födelsedag
Serie: Nikkis dagbok (del 13)
Originaltitel: Dork Diaries 13: Tales From A Not-So-Happy Birthday
Illustrationer: Rachel Renée Russell
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
ISBN: 9789178930395
Förlag: Modernista


Utgivningsdatum: 2019-10-04


Nikki fyller år! Och det måste firas! Hennes bästisar Chloe och Zoey planerar festernas fest, en sådan fest som alla kommer att vilja bli inbjudna till ...

Men budgeten för drömkalaset slutar på minst 5000. Nikki har 1000 till sitt förfogande ... Och som vanligt när det gäller Nikki så har saker ett visst sätt att krångla till sig på. Den pensionerade grannen erbjuder sig att ställa upp och dansa magdans tillsammans med 20 andra pensionärer, lillasyster Brianna härjar hejvilt i köket och kräver platsreservation för att Nikki ska få äta frukost, Chloes och Zoeys planer blir allt mer extravaganta (och alldeles för  dyra) och hela två gulliga killar vill vara Nikkis date på ett kalas som kanske inte kommer att bli av ...

Nikkis dagbok har många roliga små händelser och skojiga teckningar. Det här är en härlig bok att bara sjunka in i och skratta åt! Det är inget som man ska ta så allvarligt, man förstår att allt kommer att ordna sig ... och det finns en riktig liten stjärna som stjäl varenda scen hon är med i, nämligen lillasyster Brianna!

Men hjälp av lite klurighet (och massor av hårt arbete!) får tjejerna faktiskt ihop summan som drömfesten kräver ...

Sedan finns ju också en baksida. Tjejerna inser att planerna har gått överstyr och kanske har de satsat för mycket och för stort ... Ett litet kalas i trädgården hade varit mycket mysigare. Och vill man verkligen ha en cool fest som lockar en massa folk som man egentligen inte gillar? Är inte fester till för kompisar, och inte som en stege i en klättrande popularitetstävling?

Boken har också med väldigt fina mor-och-dotter scener, som det är lätt att känna igen sig i. Dessutom: det är kul att föräldrar skildras som individer och riktiga personligheter istälet för att reduceras till "bakgrundsbrus" eller hinder eller statister, som i så många barn-och-ungdomsböcker. 

Rachel Renée Russell och hennes båda döttrar gör ett jättejobb med Nikkis dagbok serien, som är en blandning av mysig drömtillvaro (snälla bästisar, underbar hundvalp!, gullig drömkille i form av Brandon) och väldigt aktuella utmaningar och problemställningar som det är lätt att identifiera sig med. Pengabrist, kärlekskriser, syskonbråk, mobbing, klasskillnader och så vidare ... Nikkis dagbok skildrar också ett i högsta grad multikulturellt USA --- och en av Nikkis bästisar sitter i rullstol (coola Violet som är DJ!)

Nikki har också en egen hemsida (på engelska) där barn från hela världen, både killar och tjejer, skriver in med sina problem. Ett av problemen är faktiskt pengabrist - så Nikki är inte ensam. En "månadens fråga" handlade om att ett barn ville ha tips på födelsedagspresenter för under 20 dollar, eftersom hen visste att förälrarna hade det knapert. En vanlig situation - och inte bara i USA. Ett tips: önska dig en Nikkis dagbok! Prislappen är under 20 dollar, du kan rita av hundvalparna eller färglägga bilderna, och du kan läsa om boken och skratta gott många gånger! (Och du kan få tips hur man skaffar sig lite extraknäck för att göra kul saker --- utan att be föräldrarna om pengar!)


Om författaren: Rachel Renée Russell är bästsäljarförfattaren som toppat New York Times lista med succéserien Nikkis dagbok och den spännande nya serien Den otursförföljde Max Crumbly. Hennes böcker har tryckts i mer än 45 miljoner exemplar världen över och de har översatts till ett fyrtiotal språk. Hon tycker om att jobba med sina båda döttrar, Erin och Nikki, som hjälper till att skriva och illustrera hennes böcker. Rachels budskap är: Bli den hjälte du alltid har beundrat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.