tisdag 22 oktober 2019

ZOO - Kärlek plz - Inget är som det först verkar vara ...

Författare: Kaj Korkea-Aho, Ted Forsström
Titel: Zoo - Kärlek plz
Serie: Zoo (del 3)
Illustrationer: Pentti Otsamo
ISBN: 9789523330764
Förlag: Förlaget M


Inget är som det borde vara. Kunde nån please gå tillbaka och installera en gammal och pålitlig version av verkligheten? Jag känner inte igen min display längre. Alla ikoner har bytt plats ...
- Atlas Frisk, 14 år
Zoo är tillbaka med nya knasiga fabelteckningar och funderingar om livet i allmänhet.

Atlas fortsätter sin brevväxling med bäste vännen Elliott, fortfarande bosatt på andra sidan jordklotet. Med varje mail bifogas skojiga teckningar och betraktelser över livet och skolan och lagen om alltings jävlighet.

Atlas försökte i förra boken fixa skolmaten till det bättre, med katastrofala resultat. I den här boken försöker Atlas att fixa så att hela skolan ska få bättre stämning. Vilket inte är lätt, med tanke på att Atlas själv hamnat i en tornado av dålig stämning.

Efter att ha varit förtjust i både Sara-Li (för hon är smart och rolig) och Tessie (för att hon är snyggast i skolan) så har Atlas förlorat dem båda två ... och dessutom har de båda tjejerna blivit bästa kompisar med varandra!

Atlas nya kärlek är hans 22-åriga bildlärare, som är cool och skitsnygg och en gudinna som kan allt. Spela trummor, göra upp lägereld, lägga ut fina youtube-videos ... Ja, enligt Atlas är hon perfekt.
Men kärleken är inte besvarad och Atlas elände blir ännu djupare ...

Atlas vänner på skolan har det inte lättare, alla tycks vara förälskade i personer som inte besvarar deras känslor. Atlas kompis Miniturken drömmer om att gifta sig med sin gamla flamma från lågstadiet, som plötsligt dyker upp igen, och Miniturkens bästis blir avundsjuk ...
Atlas tyckte själv att sjuornas stalking var pinsam och jobbig och ändå utsätter han sin bildlärare för samma sak.

Nej, det är så sant som Miniturken säger: Man kan inte bara gå fram till någon och ropa Kärlek Plz!

Miniturken har förresten fått sitt namn efter en uppsats han skrev om sitt sommarlov, när han var liten ... och där han skrev hur kul det var att köra miniturk. Han menade minitruck. Sedan dess har Pentland kallats för Miniturken.

I serien Zoo tror man att man känner igen alla high-school-klichéer (eller högstadieklichéer) - vem som är smart, vem som är snygg, vem som är korkad, vem som är en mobbare, vem som är ett riktigt as ... och så vidare. Men serien utvecklas och karaktärerna med den.

Atlas är inte så himla smart, han visar sig också vara riktigt, riktigt korkad. När det verkligen gäller.

Sara-Li är inte så snäll och trevlig som man först trott.

Justus och Liam är inte några korkade sportfånar och inte ens några elaka mobbare.

Justus visar sig vara känslig och gay, och Liam visar sig vara ännu bättre på konst och konstfoto än Altas ...

Sara-Li och Tessie blir inte rivaler om Atlas (sånt som man sett och läst i så många high school movies och böcker ...) utan de blir vänner istället.

Atlas och Tessie blir också vänner, som snackar matte och hur de ska hjälpa Liam som har jobbiga familjeförhållanden, istället för att bli kära i varandra. 

Snygga Tessie visar sig vara smart, i alla fall emotionellt sett, och en riktigt bra kompis. Hennes rädda Liam-plan fungerar, med Atlas hjälp.

Saker förändras hela tiden. 

Eller som Tove Jansson skrev i Mumin-serien --- allting är otryggt och det är det enda som gör mig trygg ...
(Fritt parafraserat ur minnet).

Zoo är ofta skratta-högt-rolig! Även när serien är riktigt sorglig.

Detta kan vara slutet på serien, och det är ett bra slut att Atlas och Elliott ska träffas igen ... Men visst vore det kul om det kom en fortsättning med de här karaktärerna!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.