fredag 25 oktober 2019

Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan - Skotskt julmys i kvadrat!


Författare: Jenny Colgan
Titel: Julafton på den lilla ön i havet 
Serie: Den lilla ön i havet (del 3)
Översättning: Birgitta Karlström
Originaltitel: An Island Beach
ISBN: 9789113094168
Förlag: Norstedts

Utgivningsdatum: 2019-10-16


Årets julmys är här! Den här boken kommer att klämmas ner av Tomten i så många julstrumpor som möjligt! Tillsammans med lite gott äkta skotskt shortbread ...

Dessutom: Den här boken är en måste-ha-bok för alla hundälskare!

Ön Mure är fiktiv, men nog känns miljöskildringarna väldigt, väldigt verkliga! Det beror på att Jenny Colgan själv bor i Skottland och känner till de olika skotska öarna mycket väl. Och därifrån kommer inspirationen ...

Jenny Colgan har skrivit massor av böcker, och är i Sverige mest känd för trilogin Strandpromenaden, som utspelar sig i Cornwall (ja, Cornwall finns på riktigt!) i södra England, Jenny Colgans sommarparadis.

Handlingen i Strandpromenaden är att en ung tjej flyttar från storstaden till en ö utanför Cornwalls kust, bosätter sig i en fyr, har en lunnefågel som vän/husdjur och startar ett populärt bageri.

Handlingen i böckerna om ön Mure är att en ung tjej flyttar från London till en ö utanför Skottlands kust, har en hund som vän/husdjur, bor på en gård och startar ett populärt bageri.

Varför ändra på ett vinnande recept?

Strandpromenaden-böckerna är ännu bättre än trilogin om Mure och de rekommenderas varmt!

Och jag älskar Cornwall, både i verkligheten och i bokform!

Den fiktiva ön Mure och dess invånare är inte lika engagerande, men man gillar huvudpersonen Flora,och mest av allt: man gillar hunden Bramble och alla öns hundar!

Första kapitlet skildras ur hund-perspektiv och man får bekanta sig med öns geografi och alla personer där genom allas hundar. Genialt!

Så har du missat bok ett och två - frukta icke! Bramble förklarar allt för dig! Och det är lätt att hänga med!

Liksom i gammeldags buskis på landet finns det i denna lantliga saga en hel del par som ska få varandra på slutet, efter att en del hinder har övervunnits. Det enda som är synd är att mitt favoritpar i serien, gayparet Fintan och Colton (Fintan är Floras bror), inte får ett lyckligt slut, men det hade man anat redan tidigare, så det är knappast spoilervarning.

Det här är Jenny Colgans allra vackraste och allra sorgligaste bok.

Hennes böcker har felaktigt marknadsförs som chicklit och fått väldigt rosa omslag (i England) och senare marknadsförs som feel-good ... också det lite missvisande, för Jenny Colgan är ofta rolig (vilket krävs i både chicklit och feel-good) men hon är inte übermysig och väldigt svåra, sorgliga och tragiska saker skildras ingående.

Det gäller barn som far illa, hur en sjukdom bryter ner en människa, trasiga familjerelationer, flyktingsituationen, människor som inte vet om deras anhöriga lever eller är döda (eller om de just nu torteras någonstans) ...

Ett genomgående tema i hela den här serien har varit barn som far illa, barn som far runt i systemet utan att hitta ett hem, och vuxna som fortfarande känner sig vilsna ...

Och TROTS alla dessa tunga teman kan Jenny Colgan många gånger vara träffande och rolig, med en lågmäld, underfundig humor.

Det här är en fin julstämningsbok som doftar av äkta skotsk jul!

Människorna är ofta väldigt vanliga, och man slipper den rika amerikanske överklass som brukar invadera bästsäljarlistorna, där de går på New orks gator och shoppar dyra märkeskläder och funderar på var de ska dricka nästa glas champagne.

Det är faktiskt trevligare att läsa om bagarare och bönder och fiskare och byns rektor/skollärare (som också är Floras bästa vän) och alla andra som sliter med sin dagliga överlevnad.

Glesbygdsproblem - och glesbygdsutmaningar - ser likadana ut över hela världen.

Och jul är ändå alltid jul --- fast den smakar mycket bättre med en tallrik shortbread och en Jenny Colgan bok i knäet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.