söndag 27 oktober 2019

Tillbaka till den lilla ön i havet - Jenny Colgans Flora återvänder ...

Författare: Jenny Colgan
Titel: Tillbaka till den lilla ön i havet 
Originaltitel: The Endless Shore
Översättning: Birgitta Karlström
Serie: Den lilla ön i havet (del 2)
ISBN: 9789113094649
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 2019-10-09

Flora har återvänt till sin barndoms Mure, den lilla ön utanför Skottlands kust, och lämnat en karriär som jurist i London bakom sig. Numera går hon upp fem varje morgon, inte för att pendla till jobbet, utan för att baka. Cafét i det ljusrosa huset vid hamnen går hur bra som helst.

Däremot knakar relationen med Joel i fogarna. Han är sällan på Mure med Flora, utan flyger hit och dit och är oftast i New York. Floras plan att använda alla sina sparpengar till en flygbiljett till New York slutar med katastrof. Joel är inte glad över att bli överraskad ... Trots att Joel är framgångsrik och hänsynslös advokat och superrik så verkar det alltid vara Flora som betalar priset för alting (både ekonomiskt occh emotionellt) och man kan förstå Floras vänner som tröttnat på Joel. Hur måpnga gånger kan man skylla på en tragisk barndom och behandla andra som skit?

Tillbaka till havet har ett genomgående tema som handlar om barn som far illa. Joels barndom, behovande fattiga skotska barn som är på läger på Mure och ett par flyktingbarn från Syrien som kommer till Mure, allt blandas med vartannat. Alla behövande barn är pojkar. Joel, de fattiga skottarna och de från Syrien.

Det är upp till tjejerna att ställa upp.

Både Flora och hennes bästa vän Lorna gör stora uppoffringar.

När det gäller Flora är det svårt att fatta att hon har varit advokat (eller paralegal) i London. Hon verkar inte kunna ta vettigt betalt eller sköta en affärsrörelse. När Jan (som är en riktig bitch) beställer mat för 100 personer till ett brölliop visar det sig bli lppet hus och hela ön kommer dit och äter.

Jan förväntar sig att Flora ska fylla på buffen, "för det ser ltie tynt ut" och vad Flora gör är att köpa mer mat från pubben och från andra ställen ... Vad hon BORDE ha gjort är att hänvisa till ontrakten 100 portioner är köopte. När maten är slut får gästerna (eller Jan själv) själva köpa från puben.

Vare sig som advokat elelr som affärskvinna borde Flora ha ltie mer vett.

Resutlatet är att hela röreslens kapital går åt.

Sedan tycker floras bror Fintan att han och hans kärelsata Colton också kan få gratis mat ...

I ehla den hjrä serien finns det många kärlekspar, men det man fastnar för mest är Finan och volton.

Dels för att de är ett gaypar som verkligen förtjänar ett ölyckligt slut, för det är så sällan i film och litteratur (och även i verkligheten) som gaypar får detta. Dels för att både Flora och Lorna fjäskar för väldigt självupptagna karlar och alla uppoffringar är på deras sida.

Men gayparet är tydkligen det enda paret som inte går mot ett lyckligt slut ...

Det finns en del kvar i boken ...

Där man får vara med om skotskt julfirande (och snösgtormar).

Där man får se slutet på alla kärleksintriger.

Där Lorna plötslgit bor i den lägenhet som hon har sålt till ett engelkst par redan i denna boken.

Där New Yorkarna Mark och Marscha plötsligt är barnlösa och kan engagera sig mer i Joel och i bok ett och två kunde de inte adoptera honom, för de hade fullt upp med sina egna två barn.

Där man prestneras ordentlignt för alla öns hundar.

Där Jan står på huvudet i en gödeslhög.

Nej, det gör hon inte, men hon borde göra det, så mycket skit som hon sprider runtom sig!

Hundarna och miljöerna är det allra bästa i den här serien, och så alla skotska sagor och legender som vävs in i handlngen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.