lördag 26 oktober 2019

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk!


Författare: Kate Pankhurst
Titel: Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverk
ISBN: 9789188845498
Förlag: MiMa förlag

Utgivningsdatum: 2019-08-07


Rosalind Franklin bevisade hur DNA är uppbyggt --- och lyckades fotografera en DNA-spiral. Sedan "lånade" en man fotografiet och försvann med det --- till Watson & Crick som tog fotot och hela äran och fick Nobelpriset på köpet.

Det populära spelet Monopol uppfanns av en kvinna --- Elizabeth Magie --- som snuvades på hela konfekten, dubbelt upp. (Hon fick inte betalt för  spelet hon tagit patent på, och lärdomen som spelet skulle ge spelarna vändes till det motsatta ... att "roffa åt sig "istället för  att "visa solidaritet").

Sophie Blanchards berömda historia som ballongflygare är nu aktuell i en ny storfilm ---The Aeronauts ---  förutom att huvudrollen spelas av Eddie Redmayne och ingen talar franska och Sophie nämns inte vid namn. Den kvinnliga huvudrollen innehas istället av en helt fiktiv amerikansk äventyrare (fast skådespelaren Felicity Jones har påpekat att franska Sophie Blanchard är modellen för rollen).

Det är ofta som kvinnor blir undanskuffade och bortglömda, men i den här boken framhålls de .... och det blir många nya bekantskaper.

Boken är rekommenderad för unga läsare, varje person får var sitt uppslag med lite text och  massor av skojiga bilder --- där bland annat uppslagets huvudperson uttalar sig i pratbubblor!

Men även om målgruppen är unga läsare: Jag utmanar dig att hitta någon vuxen (förutom Kate Pankhurst!) som känner till namnen på alla dessa kvinnor och som dessutom vet vad de gjorde och vad de blev kända för! 0-5 är vad de flesta klarar av. Och om inte filmen Hidden Figures hade handlat om kvinnliga matematiker i allmänhet, och Katherine Goble Johnson i synnerhet, hade facit stannat på 0-4.

Man har undvikit de stora kändisarna, sådana som brukar vara med i sådana här böcker (Anne Frank, Marie Curie, Mary Shelley, Malala Yousafzai, Rosa Parks, Drottning Elizabeth, Emmeline Pankhurst ...)

Hur många vet att vulkanolog är ett yrke som uppfanns av en kvinna? (Och hur många vill frivilligt springa mot en vulkan som håller på att få ett utbrott?)

Huvudpersonerna i boken kommer från olika delar av världen: Japan, Frankrike, USA, England ... och från många olika tider. Från 1600-tal till 1900-tal.

Boken är skojig och lättläst och så här ska man göra historia kul och tillgänglig! Och se till att "herstory" inte faller i glömska till förmån för "history".

Kate Pankhurst ... efternamnet verkar bekant. Ja, hon är ättling till den mest kända suffragetten, Emmeline Pankhurst. Fast här finns suffragettrörelsen representerad av en helt annan, mer okänd, suffragett, Rosa May Billinghurst, som inte lät det faktum att hon satt i rullstol förhindra att hon aggressivt och militant förde sin kampanj för kvinnlig rösträtt. Hon lät inte någon alls tycka synd om henne.
Någonstans måste attitydförändring börja.

Kate Pankhurst har valt att förändra världen genom sina barnböcker. Attitydförändring kan lika gärna börja med gräsrötterna. Det vill säga med läsare som är så pass små att de inte hunnit få sina små huvuden  fullproppade med fördomar ... än så länge.
Ett kort ögonblick verkar allting möjligt och ingenting omöjligt.


Det finns även två andra böcker i serien. Missa inte denna serie av Kate Pankhurst!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.