måndag 21 oktober 2019

SCEN: Möte med Mikael Riesebeck från Stulen Kärlek - Mannen med ett helt skelett av funny bones!Mikael Riesebeck klättrar över ett högt plank, mobiltelefonen ringer, han landar  i en kaktus ... och publikens skrattsalvor kommer som på beställning. Det är dags för årets stora fars: Stulen kärlek, och i den har Mikael Riesebeck återigen en huvudroll som publiken tar till sina hjärtan ... Plats på scen för sommarfars på Vallarna!

I ett öppenhjärtligt samtal berättar Mikael Riesebeck om historien bakom  pjäsen Stulen kärlek, hur det egentligen är att arbeta med komikerlegender som Stefan Gerhardsson och Siw Carlsson, sin kärlek till klassisk friluftsteater och Eva Rydberg, hur det känns att vara så folkkär ... och om det blir något mer Jäkelskap i framtiden!


- Vad kan du berätta om din huvudroll i årets pjäs, Stulen kärlek?

- Min rollkaraktär heter Bosse och han är en godhjärtad och misslyckad inbrottstjuv.  Det här är så vitt jag vet hans första försök till inbrott, och allt går snett. Under förställningens gång så misstas han om vartannat för husets ägare, fruns älskare och en försäkringsagent, som ska värdera värdefulla saker. Han får många roller och många lögner att hålla reda på!
Bosse är i grund och botten snäll, han gör det han gör för att få ihop pengar till sin sjuka gamla mamma, och det är något som ligger i tiden, att äldre far illa och inte behandlas så bra som de borde ... Så Bosse gör på sitt sätt en Robin Hood insats, fast han misslyckas hela tiden.

Sedan kan jag ju tillägga att jag har spelat Bosse förut, på Lisebergsteatern i Göteborg och på Intiman i Stockholm. Pjäsen Stulen kärlek specialskrevs av Krister Claesson för Laila Westersund, Ulf Dohlsten var också med på den tiden ... Pjäsen har i alla fall uppdaterats sedan 2004, men Bosse är samma person, lika godhjärtad och välvillig, och han klantar till det hela tiden ... Och att vården inte är så bra som den ska vara, och att det finns massor av fattiga gamla människor som ingen bryr sig om, det har inte förändrats --- tyvärr! Det vore kul att göra något riktigt kritiskt om det, ännu mer bitskt än Stulen kärlek ... något klassiskt, som Den inbillade sjuke av Molière. Den är riktig bitsk och rolig och den har väl inte gjorts på länge?

- Eva Rydberg gjorde den som musikal , Kärlek och Lavemang, 2001, på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, tillsammans med Pernilla Wahlgren ... 

- Var det så pass nyligen? Jag minns den, den var ju bra ...

- Och så hade en ny uppsättning av  Den inbillade sjuke premiär på Maximteatern i Stockholm, med Mikael Persbrandt och Petra Mede, nu i höstas ... Men jag antar att du var och såg den? Skickade de en inbjudan till dig, i egenskap av skådespelarkollega?

- Jag måste erkänna att jag har missat det helt! Fast jag bor i Stockholm så hinner jag mycket sällan ut på teater ... Jag är väl mer av en film-kille, och så har jag väldigt fullt schema. Först repar man en massa och sedan är det dags för föreställningar eller inspelningar ... Nu i sommar är det Stulen kärlek som gäller, och till hösten börjar jag inspelningen av en ny humorserie för TV 4 ... Jag har inte ens hunnit se den nya Avengers filmen än, Endgame, trots att jag sett fram emot den så mycket, jag har inte ens hunnit gå på den förra filmen ...  vad hette den, Infinity War?, och man måste väl ha sett den för att hänga med i Endgame? Och så måste man väl ha sett den där nya kvinnliga superhjältefilmen Captain Marvel också --- för att kunna hänga med i Endgame?

- Framför allt är det en fördel om man har sett Ant- Man and the Wasp som gick på bio förra sommaren, den har mer att göra med intrigen i Endgame, och problemlösningen och alla tidsresorna ...

- Jag har missat den också! Jag har så mycket bakläxa att ta igen! Jag är väl mer av en Blu-ray kille än en bio-kille ... jag hoppas att de ger ut en sådan där box med alla filmerna och lägger dem i rätt ordning, så man klarar av att hänga med!

- Det kommer säkert att bli en box med hela Marvel Phase 3 när Spider Man: Far From Home också är klar för DVD och Blu-ray ... Den går på bio i sommar och är den sista filmen i Marvel Phase 3. Apropå boxar, du har ju själv varit med i en framgångsrik serie, som nu finns på DVD ... Jäkelskapsserien, som spelades in här på Vallarna, och där du spelade Lennart och hade Siw Carlsson som mamma! Siw berättade att hon fortfarande blir igenkänd som "Lennarts mamma"! En av Sveriges bästa skådespelerskor är känd för rollen som din mamma, det är inte dåligt!

- Alltså det är helt underbart, ja, jag blir fortfarande igenkänd och ihågkommen som Lennart och Siw var ju helt underbar i rollen som min mamma ... Och vilket genomslag jag fick med rollen som Lennart i Snålvatten och jäkelskap! Och hela Jäkelskapsserien! Vilken tur jag hade som fick den rollen! Hela min karriär som den är idag, eller i alla fall stora delar av den, bygger på att jag en gång var Lennart i Jäkelskapsserien! Det var väl också den första riktigt stora framgången för Vallarna ... tror jag. Dag-Otto lanserades och väldigt många andra karaktärer eller karaktärstyper som har hängt med väldigt länge.

- Skulle det kunna bli ett återbesök till Jäleksskapsserien, alltså vad hände sedan med karaktärerna? Del fyra, Barnbarn och jäkelskap?

Barnbarn och jäkelskap ... Det är faktiskt en riktigt bra idé! Jag hoppas på det!

- I Jäkelskapsserien spelade du bland annat mot Annika Andersson och Jeanette Capocci, och deras karaktärer slogs om Lennarts uppmärksamhet ... Du och Jeanette spelade också kärlekspar i en fin Vallarna-uppdatering av Gideon Wahlbergs Söderkåkar ... Kommer ni att spela ihop i fler pjäser framöver, kanske här på Vallarna?

- Det vore jätteroligt om det blev så! Hon har ju varit på Krusenstjernska teatern i Kalmar några somrar nu, och jag har varit på Vallarna som vanligt, men i år spelar hon Alma i Kålle Gunnarssons Emil i Lönneberga, på Familjeteatern i Falkenberg, den har tidigare gått på Lisebergsteatern .. Så Jeanette är i alla fall i samma stad som mig, och det är trevligt att vi firar sommar tillsammans och har fått jobb så nära varandra.

- Apropå Annika Andersson, ni var jätteroliga tillsammans i revyerna, till exempel  #Revy 2.0! Du gjorde bland annat "Michael Razorback", en skådespelare som hade siktet inställt på en internationell filmkarriär som actionstjärna ... Kommer det att bli fler revyer?

- Ja, det var tider det med revyerna! Claes Månsson var ju också med, och Jessica Heribertsson sjöng  så fint och så var det gummimannen Ola Forssmed... Vi har faktiskt pratat om det, att göra en ny revy, men hitintills har vi inte kommit till skott, men jag hoppas att det blir en uppföljare i framtiden.

- Humorn här på Vallarna är oftast en väldigt snäll och barnvänlig form av humor ... När man pratar med folk i publiken, speciellt  då de yngre generationerna, så har de två favoriter: Det är Mikael Riesebeck och Dag-Otto (alias Jojje Jönsson)! Du är verkligen en stor barnfavorit och det gäller även barn i 20-plus åldern! Många har växt upp med dig både på Vallarna och i olika barnprogram på TV... ...

- Vad roligt att höra! Ja, jag tycker också att humorn är väldigt snäll, det lönar sig att vara snäll och jag spelar ofta väldigt snälla och godhjärtade karaktärer ... Ofta lite naiva och barnsliga ... Fast inte förra året, i Pilsner och Penseldrag spelade jag ett riktig as, eller as och as, man fick ju en förklaring till varför min karaktär var som han var och varför det hade blivit som det blivit, och det visade sig att han också var snäll innerst inne, han ville bara vara med de andra "barnen" och leka och spela han också ...

- Det  var en sådan fin twist i slutet av pjäsen, när det kom fram att du inte alls spelat skurken hela tiden, utan bara ville vara med i de andras musikaliska gemenskap och på slutet sitter alla och spelar och jammar tillsammans och alla är vänner igen ... Pilsner och Penseldrag är en intressant uppdatering av Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an, eftersom i originalversionen finns där skurkkaraktärer, och någon ska bära hundhuvudet och någon ska uteslutas ... och i er version finns det ingen skurk, utan alla får vara med!

- Jag tror också att det är en version som barn uppskattar, att alla får vara med, även om man har gjort något dumt, eller tänkt göra något dumt, så får man vara med de andra ändå, och spela på slutet ...

- Vad kan du säga om dina egna skådespelarkollegor?

- De är allihop helt underbara att jobba med! Stefan Gerhardsson är ju tillbaka på scenen i år, han har en sådan enorm rutin att luta sig mot, och Siw Carlsson ... hon som är känd som "Lennarts mamma", hon är ju helt fantastisk ... och så är de lite busiga också, man vet aldrig vad de ska ta sig till! Och Jojje Jönsson, vi har enormt roliga scener tillsammans! Och så Anna Carlsson och Mikael Ahlberg ... vi kan knappt hålla masken ibland! Jag har jobbat med dem alla förr, och det gör att man kan ta ut svängarna lite extra när farsen drar igång på allvar och tempot ökar ...

- Vad tror du själv är attraktionen med Vallarna, att så många kommer tillbaka år efter år? Det gäller föresten både publik och skådespelare ...

- Det är att det är en tradition, det är det allra viktigaste. Man vet ju själv vad man är uppväxt med, jag älskar pjäserna som Eva Rydberg gör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, och de brukar också gå på TV ... Det är liksom tradition att man ska se dem, och det är något som jag är uppväxt med ... man har många fina och roliga barndomsminnen från de pjäserna! På samma sätt har många också växt upp med våra pjäser på Vallarna och sett dem i TV 4 och köpt DVD-utgåvorna ... man har en gemensam bakgrundshistoria att luta sig mot, man vet vilka spelregler som gäller, eftersom vi bygger på en väldigt gammal svensk friluftstradition, som är mycket äldre än Vallarna.

- Du har fått väldigt mycket beröm för din rolltolkning av Bosse från skådespelarkollegor i publiken ... som verkligen gillar vad du gör och hur du uppdaterar "sommarfarsen" med din roll ... Hans-Peter Edh sa att det var helt lysande, och han har ju en hel del erfarenhet av sommarteater efter många år tillsammans med Nils Poppe på Fredriksdalsteatern ...

- Alltså, det känns alldeles fantastiskt! Jag är glad och rörd av allt beröm och publiken verkade ha roligt hela tiden och vi har fint väder ... Det kan inte vara en bättre premiär! Även om jag kört rollen innan på Lisebergsteatern och på Intiman så är det här en ny uppsättning och en ny scen och nya förutsättningar, man är aldrig klar med rollen, den utvecklas hela tiden ...

- Lycka till med Stulen kärlek i sommar och med din nya TV-serie!

- Tackar! Vi ses väl på Vallarna nästa år igen?

- Absolut, det är ju tradition!

Stulen kärlek spelas på Vallarna i Falkenberg till och med 11 augusti. Nästa år kommer den ut i en DVD-box --- till många filmsamlares stora glädje (bland annat Mikael Riesebeck!) --- men missa inte live-versionen, som är något alldeles speciellt!


Läs mer om årets uppsättning av Stulen kärlek här:

Läs mer om Emil i Lönneberga här:

Vad har Stefan Gerhardsson att säga om sin comeback till scenen?
Lär mer här:


Mer tips!
Topp 5 med Vallarna och Mikael Riesebeck - som finns på DVD och BD:
(Majeng Media)

1) Soldat Fabian Bom
En fin och rolig Nils Poppe hyllning, där Jojje Jönsson gör Nils Poppes gamla paradroll, Fabian Bom, och Mikael Riesebeck har Gunnar Björnstrands roll som frustrerad furir. Snälla, goda och naiva karaktärer tar hem spelet --- igen! En av de bästa komedierna som gjorts på Vallarna!

2) Pilsner och Penseldrag
Sympatisk uppdatering av Gideon Wahlbergs klassiker Grabbarna i 57:an,  och en stark laginsats, där alla till sist får vara med i den musikaliska gänget. Mikael Riesebeck gör en för honom ovanligt osympatisk karaktär --- men han visar sig vara snäll innerst inne!

3) Söderkåkar 
Ännu en Gideon Wahlberg tolkning av gänget på Vallarna ... Mikael Riesebeck och Jeanette Capocci får här vara kärlekspar, även på scenen. Dag-Otto dyker upp som brevbärare.

4) Pang i Pensionatet
Mikael Riesebeck och Dag-Otto gör en Morden i Midsomer fars och ska lösa ett mysterium tillsammans. Eller så ställer de bara till det! (Farsen fick en femma av Göteborgsposten, och blev en av de mest kritikerhyllade nyskrivna komedierna).

5) Jäkelskapsserien som inleds med Snålvatten och jäkelskap
Det finns hitintills tre komiska dramer i serien och Mikael Riesebeck  --- det är han som är Lennart!
Siw Carlsson är som alltid lysande. Här som Lennarts mamma. Stefan Gerhardsson spelar Lennarts pappa, Nils-Erik, och Dag-Otto ser för första gången dagens ljus på en scen. Modern buskis-klassiker med andra ord!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.