tisdag 22 oktober 2019

Trollkarlarna av Mårten Sandén - Efterlängtad Petrini-återkomst!


Författare: Mårten SandénTitel: Trollkarlarna
Serie: Petrinideckarna (del 18)
ISBN: 9789129715873
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2019-08-23


Den vita marmorstatyn skulle föreställa någon 1700-tals gubbe. Ni vet, en sådan där Bellman-figur med tofs i nacken, trekantig hatt och knäbyxor. Människorna som passerade den utanför ingången till Gleerups bokhandel på Lilla Fiskaregatan stannade upp och såg imponerade ut, men jag tvekade. Trots att jag gick med min klasskompis Lucy på ena sidan och min tvillingsyster Petra på den andra kände jag mig inte det minsta trygg.


Det här är del 18 i serien om tvillingarna Petrini! Att Mårten Sandén har hunnit med så många böcker!

Men, men: Flamingo, del 17 i serien, kom ut i början av juni 2016! Så den som väntar på något gott har fått vänta i lite över TVÅ år! Flamingo var jättebra och spännande!

Nu är alltså deckartvillingarna tillbaka i Lund igen (sist var de i Los Angeles och löste mysterier) och det är jättemysigt att de dem tillbaka på hemmaplan. Böckerna i serien har växlat mellan Lund och Stockholm och Los Angeles (som sagt) - men de bästa böckerna brukar utspela sig i Lund!

Det är något visst med verkliga miljöer, som man känner igen sig i (och inte bara påhittade fantasyland och Valleby-kopior där saker ligger lite var som helst) och Mårten Sandén kan både sitt Skåne och sitt Stockholm hur bra som helst  --- han bor på båda ställena. (Han kan säkert Los Angeles jättebra också, men det har jag inte kollat upp på plats!)

Den här boken börjar i Lund, precis utanför Gleerups, och finalen utspelar sig på Österlen och i lite andra delar av Skåne.

Intrigen kretsar kring ficktjuvar och inledningen är högst realistisk --- se till att det blir trångt och folksamling, någon distraherar offret, andra tar värdesakerna ...

Men förutom att spana på ficktjuvar så har Peter och Petra Petrini och deras kompis Lucy fullt upp att lösa hur trollkarlsgruppen Enigma lyckas med sina kupper ... Det verkar vara ... trolleri!?!
Kan de vara oskyldiga, trots allt?

En stöldvåg går över trakten, samtidigt och Peter och Petra blir mer och mer frustrerade att de har ett fall som de inte riktigt får grepp om ... och när Enigma hotar Peter verkar det bli riktigt farligt!

Peter är bokens Watson - berättare, ligger steget bakom, gillar tårta och pizza och Lucy (inte nödvändigtvis i den ordningen) och gillar inte fotboll.

Petra är bokens Sherlock - hon är smartast i gänget och berättar inte för de andra om sina infall, som ofta verkar helt obegripliga. (Och hon bryr sig varken om tårta eller andra frestelser, hon lever bara för mysterier!)

Lucy är bokens "prom queen" - blond, snygg  och vill bli skådespelare (hon har redan en karriär på G) och kan flytande franska.

Sedan finns det också en lång rad bifigurer. För att hänga med i vem som är vem bör man nog ha läst några av de tidigare böckerna. Petrini-tvillingarna har onödigt många syskon, som man glömmer bort och blandar ihop. Och deras storasyster som är ihop med en  Will Smith look-a-like --- är hon verkligen ihop med en 50+ gubbe? Det verkar inte riktigt genomtänkt. (Men han kanske ser ut som den digitalt föryngrade killen i nya Gemini? Mindre rynkor och mycket mindre karisma?)
 Sedan funderar man också på Peters miljötänk (för enligt nya miljörön ska folk ha MAX två barn, gärna ett, som i Kina, och Peter tänker inte på att han har massor av syskon) och att folk är dumma som köper dyr konst och dyra klockor --- ja Peters morsa producerar ju dyr konst och tar betalt av rika människor bara för att hänga upp tavlor (vara curator) --- är inte det ÄNNU dummare? Att vara leverantör? Och så ...hans släntrianmässiga dissande av bilar (hur ska folk på landet annars leva? det går typ ingen Skånetrafik dit?) medan han själv och hela hans familj jo-jo-reser till USA hela tiden, både New York och Los Angeles. Både för jobb och för semester. De var ju själva nyss i Los Angeles i ett par veckor. Att klaga på folk som reser från Lund till Österlen, det är verkligen för Peter att kasta stenbumlingar i det glashus han befinner sig i ...

När det gäller persongalleriet borde man rensa, och fokusera på de viktigaste personerna. Så det går att hänga med.

Men miljöskildringarna i boken är jättefina och Skåne är så vackert skildrat och JA, det borde gå massor av Skånetrafik och bussar till alla dessa fina avlägsna slott! Så folk slapp hyra bilar och sparade på miljön!

Det här är jättebra läsning för slukaråldern och uppåt (speciellt om man känner till karaktärerna innan). Spektakulära äventyr och rafflande upplösning och härliga miljöer!

Tips: I Lund ordnas Petrinivandringar för de mest hängivna läsarna.

Liten spoilervarning här: Slutet är det allra bästa! För medan Petra funderar på hur hon kan sätta dig Enigma-killarna, funderar Peter istället på rehabilitering och HUR man ska göra för att folk som fastnat i kriminalitet sedan tonåren ska ta sig ur sitt ekorrhjul och gå vidare och få hederliga jobb ... Det är ett svårare mysterium, men Peter lyckas lösa det ... den här gången i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.