fredag 25 oktober 2019

Julens monster av Andreas Palmaer


Författare: Andreas Palmaer
Titel: Julens monster
Illustrationer: Peter Bergting
ISBN: 9789150120776
Förlag: Alfabeta

Utgivningsdatum: 2019-10-02

Julen förr i tiden påminde mer om Halloween. 
Eller om handlingen i DisneyPixars Coco, som utspelar sig under den Mexicanska festen Dias del Muerte (Day of the Dead - firandet finns också med i en James Bond film.)
När det var jul så dukade man upp god mat på bordet, som de döda skulle komma och äta, och sov på halm på golvet, för att de döda skulle få sova i de nybäddade, bekväma sängarna.

Precis som i filmen Coco ... så är det ju egentligen bara rätt logiskt att alla själar vill vara med och fira högtider!

Sedan presenteras också en hel massa monster från hela världen, bland annat Japan och Kina, där man inte har jul utan nyår, men även där ska det firas rejält, med pang-pang och stjärnsmällar!

En del monster har flera sidor, andra får nöja sig med en sida. Man hinner inte lära känna dem så bra då.

Jag har hört helt andra saker om Julboken, och Julbocken var förr en barntidning (precis som Jultomten) Jenny Nyström ritade julbocken på julkort --- ibland tillsammans med Tomten, så slapp man välja! och Herr Blå klär också ut sig till Julbocken när han ska dela ut paket. (Den scenen finns också i den svenska versionen av nötknäpparen).

Det är mycket i boken som inte stämmer. Bland annat så står det att idag dör folk som är gamla och de dör på sjukhus ... stämmer så inte alls! Folk kan få hjärtinfakt och dö på julafton mitt under julfirandet. Eller som grannen, barnen kan springa ut efter hunden och bli överkörd.

Flera av mina kompisar dog under skoltiden, och en av mina bästa vännner blev dödad mellan jul och nyår. Utredningen lades ner. Så ... det var itne alls dödligare och våldsammare förr.

Det här är ett snabbt urval av folketymologi från hela världen och från väldigt olika tider. Man kommer egentlignen ite in i något av det.

Bilderna ser ut som konstverk för en vuxen publik ... och det är mycket fakta som även mer verkar vara riktade till äldre läsare. Läsålde r9-12 år får man ta med en nypa salt (liksom spökena).
Allt fler 9 -12 åringar idag läser mysrys tex Maria Gripe och Ingelin Angerborns böcker och man vet från deras historier att det är så att döda inte nödvändigtvis håller sig till en helt annan värld ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.