söndag 24 maj 2020

Poppy Pym och den förhäxade pjäsen
Författare: Laura Wood
Titel: Poppy Pym och den förhäxade pjäsen
Serie: Poppy Pym (del 2)
Originaltitel: Poppy Pym & the Double Jinx
Översättning: Helena Stedman
Illustrationer: Beatrice Bencivenni
ISBN: 9789177016557
Förlag: ModernistaPoppy Pym och den förhäxade pjäsen - Something wicked this way comes!  Wicked = modernt språk för något som är riktigt coolt och roligt! Fast på Macbeths tid betydde det något som är riktigt lömskt och ondskefullt ...

En Poppy Pym bok är nu synonymt med smart skriven spänning, en stor dos humor, massor av brittisk charm --- och en av de bästa hjältinnorna som barnlitteraturen har sett!

Laura Wood var helt okänd när hon slog igenom med Poppy Pym och Faraos förbannelse, en bok som belönades med priset för årets bästa brittiska barnbok. Man sade sig vara på jakt efter "nästa Harry Potter" när en barnbokstävling lanserades. Laura Wood vann tävlingen och barnen hade plötsligt fått en ny favoritserie!

"Hotter than Potter"

Egentligen är det stor skillnad på Harry Potter serien och Poppy Pym serien --- även om båda serierna utspelar sig på internatskolor. Poppy Pym är mycket roligare, minst lika spännande och här har allt "en logisk förklaring". Här finns aldrig några övernaturliga, paranormala eller magiska förklaringar till deckarmysterierna.

Ibland verkar Poppy Pym nästan vara en parodi på Harry Potter, som till exempel de fyra elevhemmen. I Harry Potter serien har de fått sina namn efter fyra stora, kända trollkarlar och man måste läsa massor med pretentiöst prat om hur modig Goderic Gryffindor var, och därför är också de i hans elevhem så modiga, precis som Harry Potter.

Modig som en steglits!

I Poppy Pym har elevhemmen namn efter fyra småfåglar: Steglitsen, Sparven, Rödhaken och Gärdsmygen. Poppys elevhem är Steglitsen. Och det är därför Poppy Pym är en mästare på kamouflage?

Poppy-Pym-världen handlar om äkta vänskap, de unga huvudpersonerna är inte påhittade bara för att de ska växa upp gifta sig med varandra (och ingen gör någonsin Poppys läxor åt henne!)

Poppy är en mycket sympatisk hjältinna och de andra romanfigurerna förväntas aldrig offra livet för hennes väl och ve eftersom hon är "den utvalda". De andra romanfigurerna tillåts ha egna liv och egna intressen och inte bara existera som "hjälpare" eller "stjälpare" när Poppy är i farten. 

Poppy Pyms värld är full av starka, smarta, roliga och intressanta kvinnoporträtt. Det gäller både hennes värld på cirkusen, där hon är uppväxt, och hennes värld på internatskolan Saint Smithen's, där hon försöker passa in och lära sig andra färdigheter än cirkuskonster. Poppy Pym böckerna är genomgående illustrerad med roliga bilder av Beatrice Bencivenni, som Poppy kommenterar i den berättande texten.


En förhäxad pjäs med häxor

En Poppy Pym bok är helt fristående - Poppy löser ett nytt mysterium i varje bok, i förra boken tog hon sig an Faraos förbannelse, i den här boken tar hon sig an en uppsättning av Macbeth och en förbannelse som vilar över pjäsen. Something wicked this way comes! Det finns visserligen tre häxor i pjäsen, men kan en pjäs verkligen vara förhäxad?

Poppy, som tillämpar logisk slutledningsförmåga lika säkert som en ung Sherlock Holmes, tvivlar på det.

Hon är säker på att en människa ligger bakom sabotagen. Men varför? Dessutom försöker hon lösa ett fall med en mordbrand i byn och ett fall med en försvunnen skatt som ska finnas gömd någonstans på skolan. 

En äkta cirkusflicka

Förutom sina nya mysterier har Poppy börjat fundera på var hon kommer ifrån. Vem lämnade henne som hittebarn till cirkusen? Finns det en mamma någonstans som saknar henne?
Hinner Poppy med att undersöka detta också? Men kanske blir Madame Pym ledsen i sådana fall, hon som uppfostrat Poppy till en äkta cirkusflicka?

Till sin hjälp i mysteriehärvan har Poppy sina två bästa vänner: den smarta Ingrid som älskar böcker och den rolige Kip som älskar mat i allmänhet och kakor i synnerhet. Hon får stor hjälp av deras respektive expertkunskaper - vem hade kunnat tro att Kips kakkunskaper skulle vara en fråga om liv och död?

Spännande och rörande upplösning

Upplösningen på skattjakten är både rolig och rörande på en och samma gång. Laura Wood skriver med massor av humor, men hon driver aldrig, aldrig med sina unga huvudrollsinnehavare. Känslorna är på riktigt.

Det här är kort sagt den bästa upplösningen på en skattjakt någonsin!

Poppy Pym är en sällsynt kavat och komplex hjältinna och Laura Wood skriver med stort patos utifrån en tolvårings synvinkel. Det är bara att kapitulera inför denna charmiga hjältinna och inse faktum: här ska det sträckläsas! Mindre viktiga saker som att sova och äta får vänta. Kip skulle bli förfärad. Men inte Ingrid!

Heja Poppy Pym, kom snart tillbaka igen!BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.