onsdag 6 maj 2020

BOK: Jag överlevde nazistinvasionen 1944 - Hjältemod och tragik i verklig historia

Författare: Lauren Tarshis
Titel: Jag överlevde nazistinvasionen 1944
Översättning: Emeli André
Originaltitel: I Survived The Nazi Invasion 1944
Illustrationer: Scott Dawson
ISBN: 9789178615520
Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2020-04-20


I ett judiskt getto i östra Polen kämpar elvaårige Max Rosen och hans lillasyster Zena för att överleva för dagen. Det finns ingen mat och när Zena ser en rödhake, som betyder tur, och några mogna bär utanför taggtrådsstängslet vågar sig Max ut från gettot för att plocka bären ... 

Men Max blir upptäckt av en nazisitisk soldat och hans liv är i fara ... med hjälp av lillasyster Zena lyckas han fly, och tillsammans flyr de till skogen ... och missar precis att hela deras getto töms, för att alla i gettot ska avrättas i koncentrationslägren, precis innan andra världskriget tar slut ...

Max och Zena har tur mer än en gång ... i skogen hittas de av en trevlig bonde som sympatiserar med partisanerna, med motståndsrörelsen ... och en av de tre judiska partisaner som han gömmer i sin lada visar sig vara Max och Zenas nittonåriga faster Hanna.

Jag överlevde nazistinvasionen 1944 är en spännande och tankeväckande bok, som tar upp ett kapitel i andra världskrigets historia som det sällan är något fokus på --- det med alla de judar som gick med i eller organiserade en alldeles egen motståndsrörelse.

Hanna är i boken med om att spränga en bro, så att stridsvagnar och förnödenheter inte ska komma fram till den tyska armén som strider i Sovjetunionen. På sitt sätt är Hanna och hennes judiska vänner med om att se till att de allierade vinner kriget --- varje handling räknas.

Attentatet mot tåget och bron som sprängs kan tävla om vilken spännande western-scen som helst ...

Det är också interessant att läsa om lägret och hur partisanerna kan hålla sig gömda i skogen så länge.

Max och Zena hamnar så småningom i USA, medan Hanna och hennes käresta hamnar i det nygrundade Israel ...

Men det är väl knappast någon spoilervarning att huvudpersonerna överlever, med tanke på att titeln på boken är Jag överlevde ... ?!

På slutet av boken finns en lista med datum och årtal när allt hände, från invasionen av Polen till Israels grundande.

Lauren Tarshis är själv judinna och bor i New York (som har flest judar i världen, mer än Israel) och hennes familj överlevde nazistinvasionen. Och lyckades så småningom ta sig till "land of the free" där Tarshis idag är en bästsäljande författare.

Jag överlevde nazistinvasionen 1944 är en New York Times bästsäljare --- och illustrerad med dramatiska svartvita bilder som fångar spänningen i många av scenerna.

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.