onsdag 6 maj 2020

BOK: Insekternas planet - Om småkrypen vi inte kan leva utan

Författare: Anne Sverdrup-Thygeson
Titel: Insekternas planet - Om småkrypen vi inte kan leva utan
Antal sidor: 212
Översättare: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn
Originaltitel: Insekternes planet. Om de rare, nyttige og fascinerende småkryp vi ikke kan leve uden
Illustratör: Tuva Sverdrup-Thygeson
ISBN: 9789188869340
Utgivningsdatum: 2019-05-03
Förlag: Volante
Pocketutgåva: 2020-04-17För varje människa som lever på jorden finns det 200 miljoner insekter. Om människorna försvann, skulle livet på jorden (för alla andra arter) fortsätta som vanligt. Om insekterna försvann ... Liv på jorden skulle gå under. Bland annat människorna.

Insekterna får världen att gå runt. Utan dem, ingen pollinering, inga nya blommor, ingen frukt, inga bär ... men inte heller någon förmultning. Insekter kan återvinna det mesta, från komockor till polystyren (alltså snabbmatskartonger) och göra färsk fin gödning av det.

Gillar du inte insekter? Gillar du inte äpplen, marsipan, kaffe, choklad, jordgubbar ... frågar författaren Anne Sverdrup-Thygeson. Och fikastunden (Och det faktum att många över huvud taget vaknar på morgonen) är beroende av just insekter. Inga insekter, inget kaffe. Det är faktiskt ett slags knott som pollinerar kakaoträdet, och när man läser vilket besvär det är med att få till choklad, förvånar man sig över att choklad finns över huvud taget.

Insekter har också inspirerat till mcyket smart design, och till mediciner och annat nyttigt.

En typ av lus används för att få nagellack blankt ... och medicinkapslar, godis och äpplen. Utan denna blanka lus skulle äpplena ligga skrynkliga och osålda på hyllorna.

Det är facinernade att läsa hur skört och hur perfekt ekosystemet är ... Och hur rätt insekt på rätt plats kan göra underverk.

Sedan presenterar boken inte något riktigt tillfredställande svar på vad alla mygg och knott är bra för ... Mat för fåglar?! Visst. Men skulle fåglarna inte kunna tänka sig att leva på trevliga och ofarliga insekter som inte biter människor och sprider malaria i stora delar av världen?

Insekternas planet fullproppad med fakta som presenteras på ett roligt, inlevelsefullt och passionerat sätt --- här är en författare som verkligen försöker gå in för att få människor att älska insekter och se dem som de fascinerande djur de är!

Mängder av referenser och hänvisnignar och tips på vidare läsning --- när det gäller humlor citeras givetvis Dave Goulson, både Galen i humlor och Den stora humleresan.

Denna norska bok har blviit en internationell bestseller på 20 olika språk. 

Ny, fin pocketupplaga finns ... och i sampackserbjudande med Dave Goulseons Den vilda trädgården - Det rika livet i en lagom tuktad täppa, båda två från Volante förlag.

Den perfekta boken för hängmattan, gräsmattan eller stranden! Visa upp den för alla förbipasserande myggor och låt dem förstå att du hejar på "team insekter" --- då kanske de undviker att bita just dig!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.