söndag 3 maj 2020

BOK: Bergtagen av Camilla Sten - Sträckläsning med deckare och magisk realism


Författare: Camilla Sten
Titel: Bergtagen
Serie: Järvhögatrilogin (del 1)
Antal sidor: 380
ISBN: 9789129721560
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2020-04-24


Markus, en ung elev från Stockholm, försvinner spårlöst från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar.

Julia, som går på ortens vanliga gymnasium, deltar i sökandet tillsammans med sin bästa vän Astrid, och under skallgången efter Markus blir de två ihopparade med Emil som var Markus rumskompis. 

Det står snabbt klart för Julia att Emil bär på många hemligheter och att  han behöver någon att gråta ut hos ...  Julia är en väldigt snäll person och hon är van vid att ta hand om folk.

Under skallgången hittar man rester efter en sedan länge försvunnen lastbilschaufför. Vad är det egentligen som pågår i Jämtlands mörka skogar?

Julia och Astrid håller under bokens gång på med sina examensarbeten om Järvhöga historia, och Astrids mormor minns att det som hände nu, har hänt förr ...

Modern deckare blandas med historisk roman, tillbakablickar till hur det var att jobba som köksflicka på fina internatet på 60-talet ...  och en stor dos magisk realism.

Bergtagen påminner om Djupgraven, Sjörök, Mareld (av Camilla och Viveca Sten) där en pojke försvinner under orienteringen (han försvinner i havet) och här försvinner en pojke i skogen ... och huvudpersonen är en tuff tjej som verkar väldigt vanlig och lite tyst och eftertänksam, och fokus är på hennes vänskapsrelation till en kille som hon just träffat.

Bergtagen har också drag av Norra Latin (av Sara Bergmark Elfgren), som även den handlar om en fiktiv internatskola för gräddan av någonting .. och där det är svårt att komma in .... och en av huvudpersonerna reser ibland hem till Jämtalnd, till Östersund ... där hennes kompisar går kvar på det vanliga gymnasiet.

Folk försvinner förresten i de jämtländska skogarna även i Johan Tehorins romanserie Slaget vid Salajak som jag är väldigt förtjust i.

Skillnaderna är att ... i alla dessa fall har man en klar "bad guy" som ser sig själv som "good guy" och man förstår motivationen till handlingarna. I Bergtagen ... ingen aning. Vi ser bara skuggan av motståndaren (bokstavligt talat). Men det finns två böcker till i serien att vänta på!

En annan skillnad är geografin. I samtliga ovanstående fall har man helt klart för siig var det utspelar sig och var människorna befinner sig och var de går och hur lång tid det tar för dem att ta sig någonstans ... (Vare sig det gäller Stockholms området, Östersund eller någon annan stans i Jämtland).

Järvhöga ligger i Jämtland, norr om Östersund, man kan åka tåg dit! (stationen är inte indragen!), Julias mamma jobbar på Indiska i Östersund och köper hem mat från det där japanska stället ... men ibland verkar det gå jättefort att ta sig till Östersund och ibland tar det lång tid ... Och samma sak med avstånden i Järvhöga. Internatskolan ligger tydligen långt från samhället, ändå kan Emil spontant gå förbi hotellet där Julia jobbar ... och i verkligeheten har alla i Jämtland ordentliga kläder, här verkar folk vara klädda som förvånade turister --- inga mössor inga vantar, inga ordentliga jackor inga täckbyxor, undermåliga skor ... mössor är så poppis att folk har dem inomhus också. Vilket är en källa till gräl i alla skolor i Jämtland!

Det finns inget bibliotek i Järvhöga, vilket är långsökt, för även små samhällen har någon typ av sal för allmänheten --- komplicerat med skolbibliotek, SFI undervisning, Folkets hus, bio, dans etc.
Så Julia måste olagligt bryta sig in på en vind för att få tag åå gamla tidningar ... som borde vara offentlig handling ... (De flesta tidningar har till och med ett öppet arkiv, de måste spara på allt ... och man kan beställa både fysiska texter via post och pdf kopior via distans)

Det är lätt att tysta ner saker, det är bara att köpa upp Järvhögas tidning ... men då struntar man i att de stora tidningarna ligger i Östersund, de har filialer överallt, och fölk som försvinner i skogen (både lokalbefolkning och Stockholmare) skulle vara stoppa-pressarna "hot stuff" som nyheter för dessa tidningar ... för att inte prata om lokal-TV, Mittnytt, TV4 Jämtland och så vidare ... sedan kommer nationell press och TV efter det. (Mord säljer och drar reportrar direkt ...)

Och trots att Järvhöga är så litet att det otroligt nog inte har ett bibliotek (vem köper då in böcker på olika språk till alla invandrare som bygden får?) så finns det ett Harrys som går med vinst ...
(Harrys finns bara i Östersund. På alla små ställen finns mer hem-typ-alternativ.)

Hur stort är egentligen Järvhöga?

Är Järvhöga för litet att ha bibliotek (och skolbibliotek) är dt också för litet för att ha ett eget gymnasium ... det finns bara två gymnasiestäder i hela Jämtlands län, Östersund och Sveg. Och Järvhöga tycks ha två gymnasieskoleor, ett för vanligt folk som Julia och Astrid, och ett för Stockholmarna (Järvhöga läroverk).
Det hade varit mer troligt att Julia och Astrid gått i högstadiet, för dde verkar på något sätt väldigt unga.

Gillar föresten också Kiruna böckerna om gruvan, det är något särskilt att läsa om landskap och arbete och liv och leverne i norra Sverige .... men vill gärna veta exakt var gruva, bostäder, sågverk, och så vidare befinner sig...

Järvhöga är en stad i Jämtland där ett Harrys kan gå med vinst, ingen kör med hembränt, ingen har ordentliga mössor och ingen lyssnar på dansbandsmusik ... 

Snöskotrarna på slutet förvandlas föresten lite väl snabbt till MCs. De flesta kör skoter när det är vinter. Bäst i skogen!

Varför någon skulle vilja skicka sina ungar till ett internat i Jämtland är oklart ... skolan verkar inte vara profilerad på något sätt ... vanligt samhällsprogram och vanligt naturprogram. Totalt ospännande. Det fiktiva Norra Latin hade i alla fall teaterlinje ... I verkligheten fanns restaurangskola med nationellt intag i södra delen av Jämtlands län (Häjredalen) och en känd lantbruksskola i Jämtland. Det finns liksom en mening med det --- att gå en känd restaurangutbildning (finns massor av fina hotell i fjällen och restauranger) eller att gå lantbruksutbildning med djur och skogsbruk på landet.

Vem vill åka från Stockholm för att gå vanligt samhälls- eller naturprogram?


Nu finns det många frågor kvar att svara på .. men OBS --- det finns TVÅ böcker till i serien!
Hoppas på en bra bad guy, som är förbannad på miljöförstöring och alla kalhyggen ;D

Bergtagen är i alla fall en sträckläsningsroman, man blir engagerad både i Julia och Astrids öden och äventyr i nutid och Lisa och Rosas i historisk tid ... och man sträckläser.
Så VARNING! Börja läsa i tid, så du hinner läsa klart innan frukost! ;D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.