söndag 3 maj 2020

BOK: Kaos och katastrofer

Serie Junos vlogg 
Läsålder 9-12 år 
Antal sidor 118
Utgivningsdatum 2019-07-19
Förlag B Wahlströms
ISBN 9789132210563

Kaos och katastrofer är del ett i en ny serie om Juno. Den påminner om Lin Hallbergs serie om Juni, som också är en blyg och tyst tjej, fast den serien var mycket bättre ... Även Lins gamla Kompisboken är bättre och handlar om samma sak (den finns i nyutgåva från Lilla Piratförlaget) och hennes nya serie Indra Larsson, om en ganska ensam tjej är också bättre ...

Det här är en ganska tråkig bok om nätmobbing. Ja, viktigt ämne, tråkig bok.

Samma sak om och om igen --- inlägg och kommentarer, inlägg och kommentarer ... Tycker man det är roligt så har man samma sak på datorn. Tycker man inte det är roligt så ... nej tack till den här boken.

Dessutom är slutet så himla tillrättalagt --- tjej vinner talangjakt i skolan utan att repetera alls och så är allt bra igen. Man har sett det tusen gånger förr ... Och egentligen måste man öva jättelänge för att bli bra på något!

Läs istället: Kompisboken, Sigge-serien, Juni, Indra Larsson ... Alla tar upp mobbing, utanförskap, grupptryck, udda intressen och tysta huvudpersoner på ett bra sätt ...
Uppföljaren skulle handla om djur och det handlar inte alls om djur ... Verkligen falsk marknadsföring!

Det finns jättemånga bra böcker om djur, både svenska och översatta.

Man tar heller inte upp att man inte får fota och filma folk hur som helst och lägga ut på nätet. Inte ens på vår skolavsluting får man fota (och föräldrar får inte komma på Lucia och så vidare) för det finns de som lever med skyddad indentitet. Och man vet inte vad folk gör med bilder och filmer ... SÅNT tar ingen av böckerna upp vilket är SVAGT!!!

Istället ska Juno vara någon slags hjälte för hon smygfilmat folk ... Det stämmer ju inte ...

Det borde finnas mer mobilförbud, ingen gillar att bli fotat och filmad när hen äter ...

Intryck: under medel, önskar jag inte läst det, slöseri med tid.

Tips istället: Athena av Elin Ek, vad som helst av Lin Hallberg, vad som helst av Ingerlin Angerborn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.