söndag 3 maj 2020

BOK: Dödens tivoli av Camilla Lagerqvist - Isande bra spänning!

Författare: Camilla Lagerqvist

Titel: Dödens tivoli

ISBN: 9789132211911

Förlag: B Wahlströms

Utgivningsdatum: 2020-04-14


- Varför kallas det dödens tivoli? frågade jag.
- Därför att det vilar en förbannelse över platsen. Två pojkar försvann spårlöst när de besökte tivolit. Det enda man hittade var den ena pojkens jacka och en blodpöl, svarade Johanna.


Nours äldre syster brukar åka på spökjakter nattliga utflykter till läskiga ställen. En kväll följer Nour med, till ett nedlagt tivoli. Hon blir tillsagd att stanna i bilen, men lyssnar inte på det utan smiter ut. Hon börjar gå in i skogen och en kort stund senare hör hon hur bilar startar och kör därifrån. Nour är lämnad kvar. Snart visar det sig att en kille i Nours parallellklass, Fabian, också är kvar. De två är nu ensamma på ett nedlagt tivoli, mitt i natten, utan täckning på mobilerna ...


Det här är verkligen isande bra spänning, ger samma pirr i magen som värsta berg-och-dalbanan!

Skräcken kryper på dig gradvis, och det finns möjligheter till olika läsningar av historien, om du vill att allt ska ha en naturlig förklaring ... så finns det en sådan. Men det finns också en öppning mot spöken som gärna vill uppleva en dag eller en natt på tivoli igen ...

Allt är uppbyggt som en deckare, där det finns två mysterier --- ett gäller legenden om den gamla häxan Eufemia, det andra gäller mysteriet med de två pojkarna som försvann ... Vad hände dem egentligen?

Det visar sig att legenderna om häxan alla går isär och ingen av dem  kommer i närheten av sanningen ...
Och berättelsen om vad som hände de båda pojkarna är mycket grymmare än någon av spökhistorierna som berättas i början av boken ...

Fantastiskt bra twist i slutet av boken --- faktiskt så finns det mer än en twist! --- och allt klarnar som ett pussel där bitarna i början föreställde väldigt olika saker!

Rekommenderas varmt!

... och inte bara som ungdomsbok, det här överträffar DET av Stephen King (Dödens Tivoli handlar också om utsatta barn på olika sätt!) och det här överträffar också det mesta av alla deckarna som kommit ut det senaste året i Sverige --- både översatta och inhemska --- när det gäller klurig och lurig intrig. 

Det här är hemskt --- och hemskt bra!

Årets mest spännande bok!

Önskar faktiskt att man kunde glömma att man läst den ... så att man skulle kunna bli överraskad EN GÅNG TILL!

Rekommenderas också: Cirkusflickan och Pojken i graven  ....och många fler titlar av Camilla Lagerqvist.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.