onsdag 20 maj 2020

FILM: Retro Film! Ett nytt bolag ser dagens ljus!


Mitt i pandemins mörker ser ett nytt dvd-bolag morgonens ljus. RETRO FILM! Den 20:e maj släpps de första åtta filmerna från det nya bolaget, som distribueras av Studio S. På RETRO FILMs purfärska hemsida www.retrofilm.se presenteras bolaget med följande ord:

Välkomna till Sveriges nya bolag för er filmälskare som också tycker att film var ”bättre förr”! 
   I första hand kommer vi ge ut titlar som filmfansen längtat efter att se om, men som aldrig tidigare givits ut på dvd i Sverige. Vi kommer också satsa på att merparten av våra filmer ges ut i restaurerat skick.   
   Bakom satsningen står den gamle filmräven SEO Olsson, som under 35 års tid på filmbolag som Atlantic och Studio S sett till att tusentals ”oldies goldies” äntligen fått ett hem på marknaden för hemunderhållning.”

Studio S släpper också två ”oldies goldies” denna månad, helt nya på marknaden även de. Dels Björn Skifs/Gösta Ekman-succén ”En flicka på halsen” och dels Arne Mattssons mustiga klassiker ”Rallare”.

 
Aktuellt på DVD och VoD maj 2020 - RETROFILM

MS. 45 (DVD + VoD) 20/5

TOTALFÖRBJUDEN PÅ BIO.
NU I RESTAURERAD OCH OKLIPPT VERSION
.
Den vackra och dövstumma Thana är ett enkelt byte när hon kommer gående ensam genom New Yorks sjaskiga kvarter. Våldtagen och misshandlad av två män lyckas hon ta sig hem, bara för att återigen bli våldtagen i sin lägenhet. Men nästa gång Thana går ut är hon inte ensam. Med sig har hon sin nya 45:a. Inte bara för att skydda sig. Utan också för att leta upp alla manliga kräk som förtjänar att dö!
MS. 45 är den kanske mest våldsamma och chockerande rape & revenge-film som gjorts. 1981 totalförbjöds filmen i Sverige och en rad andra länder och blev utskälld som våldsporr. I dag har filmen omvärderats och hyllas av såväl kritiker som feminister. Den kontroversielle Abel Ferrara (Den korrumperade snuten) har regisserat och Thana spelas av musikern och fotomodellen Zoe Lund, som var endast 17 år när hon gjorde rollen.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ DVD I SVERIGE!
 

En kvinnas hemlighet (DVD + VoD) 20/5

GREGORY PECK I EN ÖVERRASKANDE HITCHCOCKTHRILLER

När Maddalena Paradine anklagas för att ha giftmördat sin förmögne man anlitar hon den berömde advokaten Anthony Keane, som snabbt förälskar sig i den gåtfulla skönheten. Samtidigt som den rafflande rättegången drar igång gör deras olovliga relation att Keanes juridiska och allmänna omdöme börjar svikta. Är det i själva verket en mördare som han förälskat sig i?
Spänningens mästare presenterar en thriller som försätter publiken i nervdallrande ovisshet ända fram till det överraskande slutet. Keane spelas av Oscarbelönade Gregory Peck som också gjorde huvudrollen i Hitchocks Trollbunden. Maddalena gestaltas av Alida Valli, främst ihågkommen för Den tredje mannen. Och dramats hårdföre domare görs av Charles Laughton, Oscarbelönad för Kvinnorna kring kungen.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ DVD I SVERIGE!
 
Under Capricorn (DVD + VoD) 20/5
INGRID BERGMANS TREDJE OCH SISTA HITCHCOCKFILM

I 1830-talets Australien består en stor del av befolkningen av brittiska fångar som avtjänat sina straff i kolonin. En av dem är Sam Flusky, som landsförvisades efter att ha dömts för mord. Nu är han en förmögen affärsman som lever på sitt ståtliga gods ihop med mordoffrets vackra syster, aristokraten Henrietta, som sjunkit in i alkoholism orsakat av ett abnormt självförakt. När guvernörens brorson kommer på besök blir han förälskad i Henrietta och ser som sin uppgift att göra henne frisk igen. Men är Henriettas förflutna orsaken till hennes tillstånd, eller är det någon som konspirerar för att driva henne till vansinne?
Kritikerna på legendariska Cahiers du Cinema i Frankrike utnämnde 1958 denna film till en av tidernas tio bästa. Till huvudrollerna valde Hitchcock två av sina favoriter. Dels Ingrid Bergman, som innehaft huvudrollerna i både Trollbunden och Notorious, och dels Joseph Cotten, som var affischnamnet i Skuggan av ett tvivel. De båda spelade även mot varandra i Gasljus.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ DVD I SVERIGE!
 

Jeanne D´Arc (DVD + VoD) 20/5

INGRID BERGMAN I ”BORTA MED VINDEN”-REGISSÖRENS STORFILM

Hur kunde en fattig fransk bondflicka, som saknade såväl allmän som militär skolning, bli en av historiens största hjältinnor? JEANNE D’ARC berättar denna fascinerande historia ända från Jeannes uppenbarelser och fram till eldbålet, via de spektakulära bataljerna mellan hennes trupper och de brittiska inkräktarna. Med Ingrid Bergman som drivande kraft blev filmen en av dåtidens dyraste, med en budget på motsvarande en halv miljard kr i dagens penningvärde. För regin svarade Victor Fleming, mannen bakom åttafaldigt Oscarbelönade Borta med vinden. JEANNE D’ARC blev en av 1948 års största succéer, belönad med tre Oscar och nominerad till ytterligare fem, bland annat för Ingrids huvudroll.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ DVD I SVERIGE!
 

Party för Hitler (DVD + VoD) 20/5

FILMEN SOM SLÅR REKORD I ANTAL ROLLER FÖR PETER SELLERS

Peter Sellers var mästare på förklädnader och spelade gärna flera roller i samma film. I Dr. Strangelove gjorde han tre roller, likaså i Musen som röt och Fången på Zenda. Men rekordet innehas av Party för Hitler, där vi får njuta av hans knaskonster i hela sex roller. Bland annat som Gestapochef, japansk prins och Adolf Hitler!
Platsen är Madame Greniers lyxbordell i Paris, där de sexiga flickorna gör allt för att ge de tyska officerarna en svindlande stund. Men inte på det sätt som de hoppats på! Bordellen är nämligen försedd med livsfarliga katapultsängar som får nassesvinen att flyga hädan! Men vågar tjejerna sig på självaste Hitler?

FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ DVD I SVERIGE!
 

Den vita buffeln (DVD) 20/5

CHARLES BRONSON I WESTERNRAFFEL FRÅN REGISSÖREN AV ”KANONERNA PÅ NAVARONE”

År 1874. South Dakota är lamslaget av en vidunderlig buffel som går till ursinnig attack mot både vita och indianer, alltid med dödlig utgång. Hit anländer revolvermannen Wild Bill Hickok för att ta död på besten och får under sin färd i de snöhärjade bergsmassiven oväntad hjälp av siouxhövdingen Crazy Horse, vars dotter dödats av odjuret. Hickock menar att ”en död indian, är en bra indian” och hövdingens åsikt om Hickock är lika hätsk. Men bara om de två männen lyckas övervinna sitt hat och acceptera varandras olikheter kommer de kunna förgöra den gemensamma fienden…
Bronson befann sig på toppen av sin karriär när DEN VITA BUFFELN släpptes loss. Några år tidigare hade han utsetts till världens populäraste filmstjärna på Golden Globe-galan. Crazy Horse spelas av Will Sampson, oförglömlig som Chief i Gökboet, och i rollistan finner vi även Kim Novak, lika oförglömlig i Hitchcocks Vertigo.

Den siste gunfightern (DVD) 20/5

JOHN WAYNE I SIN ALLRA SISTA FILM, FRÅN REGISSÖREN AV ”DIRTY HARRY”

1901. Westerneran är på väg att dö ut. Och så även de hårdföra män som formade denna epok. Till Carson City kommer den ärrade revolvermannen J.B. Brooks inridande för att ta ett sista farväl. Han är svårt sjuk och vill tillbringa sina sista veckor i stillhet. Men Brooks har många fiender och snart flockas ökända revolvermän i staden för att utmana honom på en sista storstilad duell.
John Wayne tog med denna hyllade film ett grandiost farväl av en femtio år lång karriär som alla tiders största westernstjärna, vilken kröntes med en Oscar för De sammanbitna (1969). Den siste gunfightern nominerades både till en Oscar och en Golden Globe.

Ragtime (DVD) 20/5

GÖKBOET-REGISSÖREN MILOS FORMANS HYLLADE MASTODONTFILM

NOMINERAD TILL 8 OSCAR
E.L. Doctorows väldiga krönika över USAs tidiga 1900-tal har i Milos Formans händer blivit en storslagen film myllrande av händelser. Via slumkvarterens folkvimmel och societetens lyxliv hamnar vi hos Coalhouse Walker, en ragtimepianist på väg uppåt i livet. Stolt framförande sin skinande nya T-Ford stoppas han av en mobb med vita män och utsätts för deras våldsamma hat. Walker svär att få männen dömda och i hans långlivade kamp följer en explosion av våld och terror…
Med en summa motsvarande en halv miljard kr i dagens penningvärde var RAGTIME en av de dyraste filmer som någonsin gjorts. Howard E. Rollins Jr. Oscarnominerades för sin huvudroll och lika hyllad blev filmlegenden James Cagney (då 81 år), som här gjorde comeback efter tjugo års tystnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.