måndag 18 maj 2020

BOK: Vingar av silver - Läckberg är tillbaka med mera ljuv hämnd ...Författare: Camilla Läckberg

Titel: Vingar av silver
ISBN: 9789137152714,
Antal sidor: 326
Förlag: Bokförlaget Forum

Utgivning: maj 2020

Hämnden är ljuv ... och guldkantad. I alla fall för den som skriver om den. En bur av guld blev årets mest sålda och inkomstbringande bok i Sverige, anno 2019. Nu är det dags för uppföljaren: Vingar av silver.

Camilla Läckberg är känd för Fjällbackaserien, och huvudpersonen i denna nya serie är också uppvuxen i Fjällbacka. I dåtid heter hon Matilda och har en gruvlig Lisbeth Salander uppväxt med en fader som misshandlar och en broder (och dennes ohängda kompisgäng) som våldtar. Matilda gör allt för att skydda modern ... utom att gå till myndigheterna. Matildas hämnd är våldsam och välplanerad och väldigt Lisbeth-Salander-aktig.

I nutid heter huvudpersonen Faye - hon har alltså bytt namn. Som en homage till Faye Weldon eller Faye Dunaway --- huvudpersonens favoritskådespelare.


Handlingen hoppar mellan nutid, då Faye är rik och framgångsrik, efter att ha hämnats på sin otrogne make i bok ett, och dåtid, då den unga Matilda planerar en gruvlig hämnd mot brorsan, dennes kompisar och så farsan ... Mötet med den unga Matilda gör att man får upp ögonen för hur faye blev den hon blev, hon föddes till hämnerska ... och maken Jack är inte den förste som hon fått ditsatt för mord.

När boken börjar flyr Jack och en annan fånge, båda två är hot mot Faye.

Dessutom är Fayes företag Revenge hotat, och hon värvar två nya kvinnor, Alice och Ylva, som partners-in-crime för att få tillbaka kontrollen över företaget. Ylva var förresten Jacks älskarinna i bok ett ... Nu är det istället Faye som är älskarinna till en gift man och tycker att frun borde släppa honom ... Jaha ja, så lät det inte när Jack var otrogen ...

Men skrattar bäst som skrattar sist, Faye blir grundlurad och får se hur det är när man för snabbt litar på någon som verkar för bra för att vara sann ... Och även den nya rivalen blir så småningom en medsyster.

Några saker är svåra att förstå.

Ett: hur Faye kan ha satt dit Jack för mordet på dottern, när hon lever i högsta välmåga i Italien (och är typ sex år gammal).

Vill inte ungen ha play-dates, gå i skolan och så vidare --- Italien är ju också med i EU alla records samkörs, och det kan inte vara så himla kul att som sexåring vara gömd hela tiden ... Man vill liksom springa runt på gatorna, ta cykeln var som helst, ha kompisar, gå i skolan, ha rast och göra vanliga saker.

Två: kuppen mot patentverket som Alice, Ylva och Faye iscensätter. Den förutsätter att de tre gubbarna från patentverket inte har någon aning om vilka de tre kvinnorna egentligen är .. och Faye har precis varit med i Skavlan. Alla tittar på Skavlan! Väl? Till och med gubbar med noll koll från patentverket ... Dessutom är Faye inblandad i ett av Sveriges mest omskrivna mord-dramer (det på dottern som egentligen lever i Italien).

Sedan är det en hel massa småsaker man inte fattar ... som varför huvudpersonerna beter sig så himla konstigt, och varför de måste flygga hit och dit hela tiden ... typ mellan Sverige och Italien och sedan till USA för att expandera och så till Amsterdam för att göra en grej, och så en sväng en helg till Madrid för skoj skull ... Snacka om stort footprint att lämna efter sig!

En massa lyxkonsumtion radas upp, märkeskläder, dyra viner, ännu dyrare skor och Fifty Shades liknande sexscener som helt omotiverat ska klämmas in för att såsa ut resten av handlingen så att den räcker över 300 sidor.

Boken är som en 1980-tals roman. Typ något av Faye Weldon, Judith Krantz, Sidney Sheldon eller Jackie Collins. Eller Lace. Böcker och författare som unga Matilda har i sin bokhylla (kul meta-skämt).

Man vet alltså hur det ska gå, och eftersom det är en cliffhanger så blir det ett nytt hot som introduceras ... Två fångar flyr i början av boken på sida ett, och på sista sidan har en av dem hunnit fram till Faye och hotar henne ... Fortsättning följer.

Efter en bur av guld och vingar av silver- blir det något av brons nästa gång?

Amerikanskt 1980-tal har flyttat till Stockholm ... och tänker inte det minsta på att klimatkompensera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.