måndag 4 maj 2020

BOK: Salamandergåtan - En CLUE-deckare av Jørn Lier Horst

Författare: Jørn Lier Horst
Titel: Salamandergåtan
Serie: CLUE (del 1)
Antal sidor: 144
Översättning: Barbro Lagergren
Originaltitel: Salamandergåten
ISBN: 9789178034338
Förlag: Bonnier Carlsen
Norskt påskekrim håller världsklass. Påskekrim för unga läsare är inget undantag. Salamandergåtan är del ett i en serie som heter CLUE. 

De första bokstäverna i huvudkaraktärernas förnamn - Cecilia, Leo, Une och hunden Egon - blir CLUE.


Man skulle också kunna kalla böckerna för FYR-gänget, efter Enid Blytions Fem-gänget, som böckerna har en hel del gemensamt med.

UNE är gängets George. Ett namn som både är ett pojknamn och ett flicknamn. Une äger båten som gänget använder och hunden Egon är hennes ... Une är en "tomboy" och hon har två bröder och precis samma intressen som dem.

EGON är gängets hund - han är blandras precis som Tim. Och en bra spårhund.

CECILIA är gängets Anne - blond, tjejig, söt och bästa vän med George - alltså Une. Cecilia kan vara lite ängslig och försiktig av sig, men det är mest för att hon är den vettigaste och inser faror ... Och så är hon musikalisk och konstnärlig av sig.

LEO kommer ny till platsen, och har mest gemensamt med Julian. Han tror först att Une är en kille. Leo är en klar ledartyp (som Julian) och ger hela tiden de andra order om vad de ska göra. Leo är också väldigt teknisk och har värsta kameran, datorn och så vidare ...

Cecilia och Leo har båda två föräldrar som jobbar på pensionat Pärlan (där de också bor) och Unes pappa är fiskare.

En dag hittar Cecilia en död man på stranden. (Viveca Stens Morden i Sandhamn och BÅDA Anne Cleves senaste deckarserier börjar med död på stranden --- klassisk inledning vid det här laget).

Det råkar vara samma dag som Cecilia träffar Leo för första gången ...

De båda blir vänner (vilket är tur, eftersom de både bor och jobbar på pensionatet!) och tillsammans med Une undersöker de en massa ledtrådar ... de inser att någon som bor på pensionatet måste ha haft något med den döde mannen att göra, men det finns så många skumma gäster att undersöka ...

Det är ett riktigt Miss Marple eller Poirot scenario! NÅGON på hotellet vet något och någon är inte den som den utger sig för att vara ... Men det visar sig snart att det är hela FEM personer som av olika anledningar ljuger om vem de är och varför de är på Pensionat Pärlan ...

Leo bestämmer sig för att ta hjälp av Sokrates filosofier och fråga ut dem ...
Väldigt spännande ... med cliffhangerslut som har med Cecilias mamma att göra, kapitel ett på nästa bok finns med ... och HUR går det sedan? Det får vi veta i Maltesergåtan, som kommer i juli!

Extra plus: Boken innehåller (liksom klassiska Agatha Christies!) kartor över hela platsen och hela hotellet, alla rum och våningar, så man vet var alla bor och hur lång tid det tar att förflytta sig mellan olika ställen ... På så sätt kan man följa med huvudpersonerna och klura på ledtrådar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.