fredag 22 maj 2020

FILM: Året var 1970

Titel: Året var 1970 -
En dokumentär av Jonas Fohlin och Eva Tillberg – Sveriges Television AB
Utgivningsdatum: 2020

Året var 1970 ... och för filmentusiaster betyder det en sak: Roy Anderssons En kärlekshistoria har premiär.

I denna dokumentärfilm intervjuas Roy Andersson och avslöjar att de unga huvudrollsinnehavarna inte alls tyckte om varandra, att han fick lura dem att skratta och se glada ut, och binda ihop dem (bokstavligen) för att få några lyckade bilder ... Dessutom påpekar han något överraskande att han själv var osäker inför premiären och tyckte att han gjort en riktigt dålig film när han satt och tittade på det ihopklippta materialet ... Jublet vid premiären på Saga fick honom på andra tankar ... han insåg direkt
att han hade gjort en succéfilm.

En kärlekshistoria är idag en svensk klassiker --- 50 år är den officiella gränsen för "klassiker" (även om press idag ofta utnämner saker till "klassiker" redan på förhandsvisningen ...) Och Roy Andersson har gått från klarhet och klarhet och är idag Sveriges bästa nu levande filmskapare ... (Nu levande = alla fans av Bo Widerberg, Ingmar Bergman, Hasse Ekman ... slipper bli upprörda).

En stor besvikelse är att dokumentären inte innehåller en intervju med Margareta Strömstedt som skapade "en svensk klassiker" när hon filmade en grupp barn och deras dagliga aktiviteter i Hagsätra. Dock intervjuar man två av barnen som var med och filmades - bästisarna "Gegge och Nicke" och Nicke är idag en framstående låtskrivare och artist och medlem i gruppen GES (Nicke = Nicklas Strömstedt, son till filmskaparen Margareta Strömstedt --- om nu någon skulle ha missat det).

Det hände mycket mer under året 1970 - och många intressanta saker tas inte med eller analyseras inte i filmen, bland annat så är det mycket musik som saknas - det är också skralt med internationella händelser, popkultur och modetrender.

Om Barbra Streisand sägs det bara att hon fick träffa den svenska stadsministern. Det är skrattretande uppenbart att en svensk har gjort texten. En intervjuad amerikan i filmen är inte säker på skillnaden mellan Sverige och Schweiz (och andra europeiska länder) och han är på väg till Sverige. Dagens nationalistiska rubrik skulle kunna vara: Madonna fick träffa stadsministern! Madonna är alldeles till sig! Ingen ifrågasätter det vettiga för en svensk att flyga över halva världen för att hämta ett papper som hade kunnat postas. Noll miljötänk. Förutom att några demonstranter har "hycklare" skrivet på sina plakat.

Men ... om du vill veta vad folk handlade på IKEA  i Kungens Kurva 1970 så är detta filmen för dig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.