söndag 24 maj 2020

BOK: Ljug för mig - Nora Roberts liknande thriller för unga läsare

Ljug för mig
--- Nora Roberts liknande thriller för unga läsare


Författare: Becca Fitzpatrick
Titel: Ljug för mig
Originaltitel: Dangerous Lies
Översättning: Carina Jansson
Genre: Y.A.
Antal sidor: 361ISBN: 9789132167492
Förlag: B. WahlströmsStella Gordon flyttar till en gudsförgäten håla någonstans i Nebraska. Hon har räknat med en långtråkig sommar - men den stora kärleken slår till snabbare än ett blixtnedslag. Chet är snygg och charmig och verkar vara pålitlig. Inte alls som storstadskillarna. Chet tycker att han själv och Stella har så mycket gemensamt! Som att de båda två är föräldralösa ... Vad han inte vet är att Stella inte alls är föräldralös. Båda hennes föräldrar är i högsta grad levande. Det är även hennes pojkvän. Allt Stella någonsin sagt är en lögn. Inklusive att hon heter Stella Gordon ...


Stellas plötsliga flytt till Nebraska beror på att hon är ett nyckelvittne i en uppmärksammad mordrättegång. Hon har fått skyddad identitet och en helt ny bakgrundshistoria. Men det är svårt att komma ihåg alla detaljer, svårt att släppa hela sitt gamla liv, och det visar sig att Nebraska inte är så säkert som Stella tror. Dödlig fara finns mycket närmare än någon anar.


Becca Fitzpatrick är ett slags Nora Roberts för unga läsare (fast Fitzpatrick har inte skrivit på långt när så många böcker som Roberts). Här blandas en romantisk historia med en mordhistoria och ett hot som långsamt byggs upp till ett klimax. Man känner igen allt från otaliga Nora Roberts böcker, liksom skildringarna av det långsamma livet på landet någonstans i Amerika.


Hindren för att Stella ska få ett “lyckligt slut” är många och de röjs undan alldeles för enkelt. Bäst är skildringen av Carmina, Stellas “fosterförälder” i Nebraska. Hon har svikit sin egen familj, barn och barnbarn, och gör allt för att bli det stöd som Stella behöver. Ungdomslitteratur är ofta full av klichéartade skildringar av hopplösa vuxna och opålitliga föräldrar (det finns en del sådana även i Ljug för mig) så Carmina är ett välkommet avbrott från standardmallen. Vänskapen mellan Carmina och Stella är också fint skildrad --- full av hinder i början, men så småningom finner de varandra. En relation som är mycket mer läsvärd och engagerande än kärlekshistorien mellan Stella och Chet.

Becca Fitzpatrick har tidigare skrivit den populära serien Fallen ängel och Black Ice.

Fallen ängel heter i original Hush Hush --- och Hush Hush filmen är på gång (nu i produktionsstadiet). Kellie Cyrus kommer att regissera. Hon är hitintills mest känd för att ha regisserat The Vampire Diaries och The Originals. Om du vill ha intensiv Becka Fitzpatrick spänning redan i sommar, rekommenderas Ljug för mig ... Till skillnad från Fallen ängel är det inte en serie, man får ett riktigt slut på en roman istället för en cliffhanger (ganska ovanligt när det gäller många Y.A. romaner idag) - och all spänning sker helt utan paranormal inblandning.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.