måndag 25 maj 2020

FILM: The Peanuts 2 Movie Collection

Titel: The Peanuts 2  Movie Collection
Premiär: 2020 (DVD)
Betyg: 5

Innehåller:  A Boy Named Charlie Brown och Snoopy Come Home - originalversioner.
Engelskt tal och text.

A Boy Named Charlie Brown:
Directed by Bill Melendez
Produced by Lee Mendelson
Written by Charles M. Schulz
Starring: Peter Robbins, Pamelyn Ferdin, Glenn Gilger, Andy Pforsich etc.
Music by Vince Guaraldi, Rod McKuen, John Scott Trotter etc.
USA, 1969
Running time: 86 minutes

Snoopy Come Home:
Directed by Bill Melendez
Produced by Lee Mendelson and Bill Melendez
Written by Charles M. Schulz
Based on characters by Charles M. Schulz
Starring: Chad Webber, Robin Kohn, Stephen Shea, David Carey, Johanna Baer, Hilary Momberger,
Chris De Faria, Linda Ercoli, Linda Mendelson, Bill Melendez etc.
Music by Don Ralke (arranged and conducted), Richard M. Sherman (music and lyrics),
Robert B. Sherman (music and lyrics).
USA, 1972
Running time: 80 minutes


Världens mest kända beagle fyller 75 år! Det firas med en fin dubbelutgåva som innehåller båda de klassiska långfilmerna med Snoopy och hans vänner ... Serien heter Peanuts i original, ... därav titeln The Peanuts 2  Movie Collection.


A Boy Named Charlie Brown
(1969) fokuserar på Snoopys husse Charlie Brown. Han är deprimerad eftersom han är en sådan förlorare. Han är värdelös på att flyga sin drake. Drakätarträdet vinner jämt. Om draken ens lyfter från marken ... Hans baseboll lag förlorar alltid den första matchen på säsongen. Och den sista. Och alla de dumma matcherna däremellan ... Dessutom är kullen som han står på när han kastar bollen full av maskrosor, och alla tjejerna - och även Schröder - hävdar att han ser gullig ut bland maskrosorna. 

Lucy van Pelt lyckas få Charlie ännu mer deprimerad genom att påpeka alla hans fel ... och förstora upp dem med hjälp av diabilder.

Charlie beslutar sig för att ställa upp i skolans stavningstävling för att visa att han inte är en hopplös förlorare ... han pluggar stavning som besatt med hjälp av sin hund Snoopy och sin bäste vän Linus van Pelt.

I before E, except after C ... är en sådan där klassisk sång som gör att stavningsregeln verkligen sitter ... (och efter det kommer en massa andra bra stavningsregler). Snoopy hoppar och spelar och viftar med öronen, Charlie och Linus sjunger och dansar ... och allt går som en dans!

Charlie blir bäst i sin skola på att stava ... Men ack, han hade inte tänkt på att nu måste han åka till New York och tävla mot de allra bästa eleverna i hela landet!

En ironi är att Charlie åker ut på ordet "beagle" - alltså en hundras som han verkligen borde känna till. Visst är det pinsamt. Men världen går inte under för den skull ...

Egentligen är det ingen som bryr sig. Livet går vidare. Någon spelar kula, någon hoppar rep, någon spelar fotboll ... ingen bryr sig nämnvärt om utifall Charlie är bäst i landet på att stava eller bara näst-bäst ...

Det här är en vacker och vänligt film, subtilt animerad, med intressanta och välutvecklade karaktärer och mycket medryckande musik (som lärt ungar överallt att stava sedan 1969)! Filosofisk lågmäldhet och djupsinnighet betyder inte att man har gjort avkall på dramatik och spänning. Man struntar i obligatoriskt lyckligt slut där huvudpersonen ska vinna allt i någon talangjaktstävling (som i så många barnböcker och filmer idag). Vinnaren tar inte hem allt. Det räcker att komma hem.

Det här är en av de bästa och vackraste animerade filmer som har gjorts, helt i klass med Snövit och Fantasia och Bambi --- och den första film någonsin som bröt Disneys monopol på lyckade och inkomstbringade animerade långfilmer. Men tecknat är inte allt, man måste ha en bra story, intressanta karaktärer och karaktärsutveckling ... Allt detta har filmen.

En barnfilm som innehåller referenser till St. Stephen, Thomas Eakins, Harpers Ferry, baseball, drakflygning, George Washington, klassiska moraliska frågor och hela Beethovens Sonata Pathétique --- det är minsann inte vanligt.

Filmen hade premiär i december 1969 på Radio City Music Hall i New York City --- den första film som har fått den stora äran efter Snövit (1937) och Bambi (1942) --- och är än idag en av världens mest hyllade tecknade filmer. Ett mästerverk som det är svårt att övertrumfa.

Det är intressant att konstatera att Charlie Brown har en gullig lillasyster, en unik hund, en lojal bästa vän ... och så mycket annat att vara glad för. Men han ser sig ändå som en loser. Visst förlorar han i baseboll. Men det gör även alla andra i laget, och de blir inte deprimerade. Visst förlorade han i stavningstävlingen --- han blev "bara" tvåa i hela USA. Men med ett undantag gick det sämre för alla andra. Och alla Charlies vänner ställde inte ens upp ... Inte ens den smarte Linus som totalt utklassar Charlie i leken fantisera-vad-du-ser-i-molnen i filmens inledning.

Charlie Brown är alltså inte en loser. Det inser i alla fall Snoopy ...


Uppföljaren till denna hyllade biosuccé kom 1972 - Snoopy Come Home

Snoopy rymmer tillbaka till sin tidigare ägare Lila, när hon blir sjuk och behöver honom ... Men Charlie och alla hans vänner blir sjuka av oro och saknar Snoopy. Ingen förstår varför han har rymt ...

Med sig på resan har Snoopy sin fågelvän Woodstock, och fokus i filmen ligger på deras vänskap och äventyr under den långa resan till Lila, snarare än den sedvanliga dynamiken i gruppen av kompisar som omger Charlie Brown.

Musiken i uppföljaren är skriven av brödraparet Sherman & Sherman - kända bland annat för sina svängiga soundtrack till Djungelboken, Aristocats och Mary Poppins. Visst svänger det även om Snoopy och Woodstock tillsammans!

Och vem lyckas räkna ut vart Snoopy har tagit vägen? Linus van Pelt så klart!

- Jag har en Sherlock Holmes med en snuttefilt, suckar Charlie Brown --- men det är ju inte det sämsta!

Det här är den första filmen där Snoopy "pratar" --- genom brev som han dikterar på skrivmaskin (Woodstock gör det mesta av tangentarbetet). I tidigare filmer (både i biolångfilmen A Boy Named Charlie Brown och i olika kortfilmer) har Snoopy varit tyst eller morrat och skällt som en vanlig beagle.

Filmerna är baserade på Charles M. Schulz kända seriestrippar --- och visst känner man igen många klassiska bilder och punchlines under handlingens gång!

Snoopy är idag en pigg 75-åring och Charlie Browns vedermödor och Linus van Pelts filosofier ligger fortfarande i tiden --- liksom deras vänskap och hundens trogna kärlek.

Till skillnad från många andra serieskapare så skapade Charles M. Schulz varenda serieruta, varenda teckning och varenda pratbubbla själv --- och tummade aldrig någonsin på kvaliteten.

Peanuts filmerna känns idag som tidlösa verk skapade i en sann auteur anda --- långt från många av dagens massproducerade, anonyma och lättglömda verk.

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.