söndag 24 maj 2020

BOK: Välkommen till Addamsville av Francesca Zappia


Författare: Francesca Zappia
Titel: Välkommen till Addamsville 
Originaltitel: Now Entering Addamsville
Översättning: Lottie Eriksson
Genre: Fantasy & science fiction, Young Adult
Utgivningsdag: 2020-03-13
Antal sidor: 368
ISBN: 9789178932474
Förlag: Modernista

Addamsville är en byhåla någonstans i Indiana, USA --- och man förstår direkt av namnet (som utstrålar Familjen-Addams-vibbar) att denna stad är ovanligt övernaturligt hemsökt. Hela staden har en diger historia av tragedier och för trettio år sedan dödade en rad mystiska bränder många av byns invånare. Nu upprepar sig historien igen. 

Det är bara Zora, vars mamma var spökjägare, som kan rädda byn. 

Där förresten alla hatar henne eftersom hon är knäpp, underlig, "trailer trash", "redneck" ... och misstänkt för att ha anlagt bränderna. För när något går snett i Addamsville, så är det Zora och hennes konstiga familj som man skyller på.

Zora bor i en trailer, helt föräldrafritt, tillsammans med sin syster, som är ledare för ett ungdomsgäng i byn, men det är bara Zora som verkar ha ärvt förmågan att se spöken. Kusinen Artemis är byns självutnämnda expert på lokalhistoria. Tillsammans ska trion stoppa bränderna och fördriva eller döda demonerna som attackerar och rädda byn och bli hjältar ... Det är i alla fall planen. 

Men det är inte så lätt som det låter, en populär TV-realityshow som uppsöker hemsökta platser klampar in och förstör det mesta och är ständigt i vägen när de filmar, även om Zora försöker komma undan dem. Dessutom verkar ju inte alla demoner så farliga, Zora blir förälskad i en av de övernaturliga varelserna i en romans värdig Buffy och Angel i Buffy the Vampire Slayer. Zora börjar tveka. Man kanske inte behöver fördriva eller döda alla övernaturliga varelser som orsakar kaos och elände, åtminstone inte de som är "gulliga" ... Typiskt standard Y.A. paranormal romance 2.0.

Välkommen till Addamsville har klara drag av Buffy-serien och även den senaste Ghostbusters med tjejer i alla de spökjägande huvudrollerna. Det här är modern, amerikansk, feministisk urban fantasy. Fokus ligger på tjejer som håller ihop (liksom i Cirkeln-serien och Buffy-serien) men också på obligatorisk Y.A. romance och vardagbestyr och Zoras knepiga relation till sin familj --- främst systern och kusinen. 

Slutet blir inte gott. Plats för uppföljare finnes.

Francesca Zappia bor själv i Indiana, där berättelsen utspelar sig, och hon har blivit känd för sina Young Adult romaner som hon själv illustrerar. Mest känd är boken Eliza och hennes monster, en vanlig realistisk ungdomsroman om en tjej som går på high school och är osynlig där, samtidigt som hon är ett internetfenomen med en framgångsrik tecknad serie som gjort henne superrik. Givetvis är det Zappia själv som skapat Elizas populära monsterserie, som man kan läsa i romanen, parallellt med Elizas vanliga vardagliga vedermödor.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.