tisdag 5 maj 2020

BOK: Museet för krossade drömmar - Innanför dess dörrar väntar det förflutna - av Elizabeth BuchanFörfattare: Elizabeth Buchan
Titel: Museet för krossade drömmar
Översättning: Camilla Jacobsson
Originaltitel: The Museum of Broken Promises
Antal sidor: 422
ISBN: 9789188979100
Förlag: Etta Förlag

Utgivningsdatum: 2020-03-19


Museet för krossade drömmar ligger i Paris. Den mystiska Laure är dess föreståndare. Hennes eget bidrag till museet är en gammal tågbiljett från 1986 ...

Romanen hoppar mellan nutid i Paris och dåtid bakom järnridån. Under kalla krigets sista år arbetar en ung Laure som au pair för en familj som nyss flyttat "hem " efter att tidigare ha varit stationerade i Paris. Laure med sin rebelliska tonårsmentalitet, sina västerländska värderingar och sitt parisiska mode är en fara för alla hon träffar ... och kanske också en fara för sig själv?

Bitterljuva dagar i Paris

Paris skildras som en vacker och romantisk stad, där bitterljuva dagar kan levas ut med lagom vemod och melankoli, medan huvudstäderna i det forna östblocket är något helt annat ... Buchan liknar dem vid en mordplats, "a murdered corpse", DNA-spåren efter mordet finns överallt, över hela brottsplatsen, även när man inte kan se dem.

Det är lätt att tänka sig att Laures museum ger någon slags "avslut " för de som lämnar in sina saker, men alla måste lämna en adress och hämta ut sakerna igen, för att ge plats till nya saker och nya krossade drömmar.

Budskapet är alltså att folk aldrig blir av med sina krossade drömmar och brutna löften ... de måste reclaima dem igen. För att museet ska få plats med nya misstag ... eller för att människorna ska lära sig av det förflutna och kunna göra nya misstag?!

Stora historiska händelser och små detaljer

Elizabeth Buchan är en kritikerhyllad och prisvinnande författare vars böcker finns översatta till en mängd språk. Hennes specialitet är en typ av  historisk fiktion där man tar "a slice of life", en människa och hennes egna futtiga öden och äventyr, som får symbolisera en hel historisk händelse.

I The New Mrs Clifton destillerade Elizabeth Buchan andra världskrigets slut och de sista traumatiska dagarna i Berlin och gör allt till en småskalig, personlig historia. Samma sak sker här: den stora bilden, hela landskapet, de sista dagarna av det kalla kriget, den skälvande järnridån ... allt kokas ner till Laures lilla historia och hennes krossade drömmar och brutna löften.

Det kalla kriget jubilerar

I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll, nästa år är det 30 år sedan Tysklands återförening ... Lita på att det kommer att komma många böcker där det kalla kriget och järnridåns fall spelar en stor roll. 
Men Elizabeth Buchan har lagt ribban högt med sin bok.
Det finns många glastak att krossa och murar att riva --- än är arbetet inte över. Som sagt, DNA- resterna av ett mörkt och grymt förflutet finns spridda överallt ... Även där vi inte kan se dem.


Om författaren: Elizabeth Buchan är en brittisk författare med flera litterära priser och ett femton-tal romaner i bagaget, två av hennes böcker finns översatta till svenska, och en av dem har filmatiserats.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.