lördag 23 maj 2020

BOK: Mannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannenMannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannen
- En oförglömlig bok om ett tungt ämne
Författare: Lawrence Anthony
Titel: Mannen som talade med elefanter - Ett liv i frihet på den afrikanska savannen
Översättning: Birgitta W. Augustsson
Originaltitel: The Elephant Whisperer
ISBN: 9789113077031
Förlag: Norstedts


Det är inte varje dag som någon ringer och erbjuder en gratis flock med elefanter. Lawrence Anthony tackade ja. Trots att erbjudandet gällde "problemelefanter" som var rymningsbenägna, och de nuvarande ägarna ville bli av med dem till varje pris (alltså: ge-bort-gratis-pris).


Det lockande ropet från vildmarken

Lawrence Anthony började sin karriär som framgångsrik mäklare, men till slut blev ropet från vildmarken för oemotståndligt och han sadlade om och bytte karriär till viltvårdare. När han räddade djuren på Bagdad Zoo under dramatiska omständigheter blev han en världskändis. Anthony har gjort oerhört mycket för att öka medvetenheten kring utrotningshotade djur och deras villkor och han har arbetat outtröttligt för att motverka kriminell tjuvjakt.


En lyckligt lottad viltvårdare

Lawrence Anthony beskriver sitt liv så här: "Jag är en oerhört lyckligt lottad viltvårdare, eftersom jag äger ett storviltsreservat som heter Thula Thula. Det består av 5000 tunnland orörd vildmark i hjärtat av Zululand i Sydafrika, där elefanter en gång i tiden strövade fritt. Men inte nu längre. Många av de zuluer som är bosatta på landsbygden har aldrig sett en elefant. Mina elefanter var de första att återvända till trakten på över hundra år."

Anthony försöker få alla viktiga och inflytelserika personer att säga ja till projektet och han lyckas. Trots att de inte sett en elefant på över hundra år (alltså: aldrig) är alla plötsligt experter och pratar om hur farliga de är och att de kommer att äta upp folks trädgårdar och odlingar.

Bara en chans att lyckas


Anthony vet att han måste få bukt med de rymningsbenägna elefanterna för att inte få lokalbefolkningen mot sig. Det är beroende av sina odlingar. (Om du någonsin har sett en trädgård få besök av rådjur och kaniner är detta ingenting mot den förödelse elefanter lämnar efter sig!) 
Anthony vet också att om elefanterna rymmer igen kommer den slutgiltiga lösningen att tillämpas: de kommer att skjutas, hela flocken.


När han får elefantflocken så har de nuvarande ägarna skjutit den rådande matriarken (elefanter lever i matriarkat) och hennes lilla dotter. De andra elefanterna är i upplösningstillstånd. De är arga, sorgsna, misstänksamma - och de försöker omedelbart att rymma. Anthony inser att han måste vinna elefanternas förtroende och detta snabbt, annars kommer de alla att bli avlivade.

Blir en i flocken


Mot alla odds lyckas Anthony (men hans frus trädgård blir ändå totalskövlad!) och han blir accepterad som en i flocken, en av elefanterna.

Lawrence Anthonys bok Mannen som talade med elefanter är en otroligt gripande och spännande skildring av världens nu största landlevande däggdjur, men även av livet i Sydafrika och hela det ekosystem som finns i Thula Thula. 

En av de roligaste episoderna handlar om honungsgrävlingar som kör bort en flock med lejon. Men det finns också mycket tragiska händelser med i boken. Anthonys duster med tjuvjägare är rena, rama thrillern - det är ett organiserat system och han förstår att det måste vara fråga om en insideraffär, men vem av hans anställda ligger bakom att fridlysta djur i viltvårdsreservatet skjuts?

Bagdad, elefanter och noshörningar


Lawrence Anthony har skrivit tre bästsäljarböcker, tillsammans med sin svåger Graham Spence. Den första handlade om arbetet med att rädda de överlevande djuren på Bagdad zoo efter den amerikanska invasionen av Irak , den andra är just denna bok om livet med elefantflocken och den tredje handlar om den utrotningshotade noshörningen.

Lawrence Anthony dog av en hjärtinfarkt alldeles innan en gala som skulle hållas till förmån för den vita noshörningen. Hela flocken av elefanter kom till hans hem och sörjde honom i flera dagar, precis som de gör när en av deras egna flockmedlemmar gått bort. Elefanter glömmer aldrig en vän och en flockmedlem. Och de sörjer intensivt, precis som människor.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.