måndag 25 maj 2020

FILM: North to Alaska - Nybyggare, guldgrävare och skålande svenskar!


Regi: Henry Hathaway
TitelNorth to Alaska
Medverkande: John Wayne, Stewart Granger, Capucine, Ernie Kovacs, Fabian m.fl.
Speltid: 120 minuter
Land: USA, 1960
Distribution: 20th Century Fox
Aktuell: På restaurerad DVD, maj 2020 (textning på engelska och alla nordiska språk).North to Alaska = Nybyggare, guldgrävare, lurifaxar och skålande, skrålande svenskar i skogen!

Tre guldgrävare sliter hårt med sin inmutning i Alaska, anno 1901. När de äntligen har blivit rika bestämmer sig George Pratt (Stewart Granger) för att det är äntligen dags för hans fästmö Jenny, en vacker fransyska, att komma till Alaska.

George och hans 17-årige lillebror Billy (popstjärnan Fabian) måste dock stanna kvar i Alaska för att försvara inmutningen, så George skickar istället sin bäste vän och partner Sam McCord (John Wayne) för att hämta Jenny i Seattle, Washington --- Sam McCord ska ju ändå till Seattle för att köpa utrustning till guldgruvan ... Det visar sig dock bli svårare än Sam hade väntat att få med sig Jenny. Trött på att vänta så har hon gift sig. 

Sam super sig full för att dränka sina sorger och på lyran får han den briljanta idén att ta med sig en annan fransyska - Michelle "Angel" Bonet (spelad av Capucine) - som han hittar på bordellen The Hen House. Angel får en komplett lyxig garderob värdig en dam, samt hattar, smink, parfym och en massa annat i denna Pretty-Woman-historia från början av förra seklet. 

Med den skillnaden att Angel behöver inte lära sig något, hon behöver inte göras om, hennes tal är perfekt, hon är streetsmart och kan konsten att manipulera folk --- det är Sam McCord som behöver göras om och lära sig en läxa ... och när en skum typ vid namn Frankie Canon (Ernie Kovacs)  håller på att lura av bröderna Pratt deras gruva, så är det Angel som genomskådar honom ... Hon känner Frankie sedan gammalt.

Alla blir så klart förälskade i Angel, popstjärnan Fabian får äran att sjunga en serenad för henne mitt i filmen, men roligast av allt är när Angel och Sam är på picknick med skogshuggarna (Sams gamla jobbarkompisar) ... de verkar alla vara svenskar, och skålar jovialiskt på svenska, som om de är med i en gammal pilsnerfilm.

En hel del pangpang, handgemäng och obligatoriskt saloonslagsmål ingår i filmen - annars är det väl knappt en western - men ingen dödas, och om folk lappar till varandra på lyran är de sedan vänner igen när de nyktrat till ... och alla verkar vara glada och goda vänner på slutet. Det är också som i en gammal pilsner film. Skål!

Filmen är baserad på Laszlo Fodors pjäs Birthday Gift - inspirerad av en idé från John Kafka. Ja, Kafka kan vara riktigt rolig! I alla fall John.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.