söndag 31 maj 2020

FILM: GT 40 - Gyllene Tider Live Ullevi Lördag 3 augusti 2019 - En fullmatad spelning från en magisk sommar


Titel: GT - 40 - Live Ullevi

Medverkande: Gyllene Tider - popband från Harplinge. Medlemmar: Per Gessle (sång, gitarr, ukulele), Mats MP Persson (gitarr), Anders Herrlin (bas), Micke Syd Andersson (trummor) och Göran Fritzon (Farfisa). Nya medlemmar på turnén: Dea Norberg och Malin-My Wall (sång, tamburin, dragspel och fiol).

Plats: Ullevi, Göteborg

Inspelningsdag: 3 augusti 2019

Publik: 54 340

Speltid: 110 minuter

Aktuell: Hela konserten GT 40 - Live från Ullevi släpps på DVD och BD.

Extramaterial: Låtval.

Betyg: 5Skicka ett vykort älskling ...
Sommaren 2019 var Gyllene Tider alla tiders älskling, och alla verkade vilja vara mottagare av deras musikaliska vykort. 

Finalen på Ullevi, Göteborg, drog 54 340 personer.

Det är denna magiska kväll, slutet på en perfekt musikalisk sommar, som förevigats på film.


Det är en magnifik konsert, givetvis, Gyllene Tiders avsked spar inte på det musikaliska krutet och det poppiga guldstoff som ligger likt ett magiskt glitter över alla deras alster. Men konserten är också mycket bra filmad och klippt. Kameran dröjer aldrig för länge vid någon bandmedlem på bekostnad av de andra eller helheten. Ett otroligt jobb måste ha lagts ner på att hitta de snyggaste vinklarna. Gyllene Tiders spelning var ju i sig en filmupplevelse med små filmer som visades bakom bandmedlemmarna, filmer som anpassats till varje låt. När de snyggaste bilderna kommer, när flickan dansar i en Cole Porter sång, när hela bandets uppväxt flimrar förbi under Kung av sand, när det flygande hjärtat slår ut vingarna och brinner ... då är det helbild över scenen. Det ser ut som om hjärtats vingar slår ut bakom Per Gessle och att han skulle kunna lyfta från scenen vilken minut som helst.

Annars får man uppleva allt från små detaljer till flygande panoramabilder. Man får beundra Fritzons fingerfärdighet på Farfisan och hans svarta nagellack (ett färgval som han delar med Per Gessle). Man får känna hur det är att stå vid scenkanten och blicka upp på bandet. Man får leva sig in i hur det är att befinna sig mitt i gröten på Ullevi, omgiven av fans. Man får perspektiv på hur det är att stå på scenen och blicka ut över ett sådant enormt folkhav av entusiastiska, sjungande musikälskare. Och man får känna hur det är att sväva över Göteborg och se hur knökfullt Ullevi är, medan ljusen tänds. En upplevelse som ingen på plats, inte ens de i bandet, kan ha haft under livespelningen. Så otroligt vackert. Vare sig man såg Gyllene Tider live eller inte --- det här är den perfekta souveniren för att minnas sommaren 2019.

För det verkar som om alla har minnen kopplade till Gyllene Tider. Gyllene Tider är absolut inget nostalgiband. Unga fans som hoppar av glädje och jublar åt alla gubbarna i bandet och sjunger med i alla texter kan omöjligt minnas Gyllene Tiders födelse. Jublet över historien om bandets grundande får Per Gessle att undra om hela Harplinge är på plats ... Ullevi kan ta hela Harplinge många gånger om. Harplinge, en liten by med minimal fotbollsplan, mack med en bensinpump, kafé med två bord och en frisörsalong (där Micke Syds mamma jobbade) har producerat stor svensk musikhistoria. Man behöver inte vara från Stockholm, London eller New York för att skriva musikhistoria. Roxette-fans från hela världen har även omfattat Gyllene Tider med sin kärlek och de som har lyckan att finnas på plats sjunger med --- utan att egentligen kunna svenska. Men texterna sitter ändå.

Gyllene Tiders spelning har inte en enda död minut, och alla i bandet ligger på topp och får jubel och ovationer. Introt av Fritzon på Farfisan som signalerar Sommartider ... Det rytmiska drivet från Micke Syds trummor. Trion med stränginstrument längst fram som sätter tonen (Gessle, MP, Herrlin). Till och med Per Gessles ukulele får egna, personliga ovationer. Liksom, givetvis, de två nyaste medlemmarna, Dea Norberg och Malin-My Wall

Fiolstämman gör Vandrar i ett sommarregn till en extra fin upplevelse. En Gyllene klassiker som bandet aldrig förr spelat live --- förrän på denna turné. Gammalt blir som nytt --- speciellt när det aldrig använts i arenasammanhang förr ...

Bäst under kvällen är den otroligt starka öppningen med Skicka ett vykort, älskling och Juni, juli, augusti, tätt följt av Det hjärta som brinner. En stark musikalisk rivstart värd maxpoäng.

Bäst under kvällen är också helt självklart den nya favoriten Vandrar i ett sommarregn, som äntligen får scenpremiär på den allra sista turnén. Samspelet mellan Per och Malin-My längst fram på scenkanten är underbart, liksom själva melodin och fiolstämman som blandas med sångstämman i en eftertänksam duett.

Bäst är fortfarande den första låten av Per och MP - (Dansar inte lika bra som) Sjömän
Fortfarande lika skruvad, surrealistisk och helt enkelt bra! Andra skriver om hoppfull kärlek, krossad kärlek, obesvarad kärlek --- de här killarna lanserade en 40 år lång karriär med att skriva om dansande sjömän ...

Bäst är Flickan i en Cole Porter sång. Det är en allsångsklassiker i bästa bemärkelse och kanske den finaste text och vackrare melodi som Gessle någonsin skrivit. Hela publiken är som ett kärleksfullt gungande, sjungande hav ...

Bäst är Kung av sand där hela livet passerar revy -- i alla fall hela livet hitintills för alla Gyllene Tider medlemmar i ett sandfärgat, rullande fotoalbum.

Bäst är alla generösa extranummer, för efter en konsert som gett allt, finns tydligen ännu mer kvar att ge, fast det verkar omöjligt.

Billy, den vemodigaste Gyllene Tider låten, som ger välbehövlig sälta till efterrätten. Blandade bitterljuva, sötare smaker och tongångar blir det i Gå & fiska!, Det är över nu, När vi två blir en, Sommartider och När alla vännerna går hem ... 

Från det inbjudande vykortet till vännerna som går hem ... så där planerar man och balanserar man ett lyckat kalas och en perfekt avvägd musikalisk flerrättersmeny som ger mersmak! Gyllene Tider slutar på topp.

Och om man vill ta om ... får man spela upp hela konserten igen, en annan dag.

BG


Låtlista:
Skicka ett vykort, älskling
Juni, juli, augusti
Det hjärta som brinner
(Hon vill ha) Puls
Flickorna på TV2
Vandrar i ett sommarregn
(Dansar inte lika bra som) Sjömän
Det kändes inte som maj
Flickan i en Cole Porter-sång
Tuffa tider (för en drömmare)
Låt denna trumslagarpojke sjunga!
Kung av sand
En sten vid en sjö i en skog
Ljudet av ett annat hjärta
Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly
(Kom så ska vi) Leva livet
Tylö sun
Extranummer:
Billy
Det är över nu
Gå & fiska!
Extra extranummer:
När vi två blir en
Sommartider
När alla vännerna gått hem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.