torsdag 19 mars 2020

Inte ett ord - Ny fristående thriller av Harlan Coben

Författare: Harlan Coben
Titel: Inte ett ord
Format: Inbunden Boktyp: Thriller
Antal sidor: 384
Översättning: Svante Skoglund
Omslag: Anders Timrén
ISBN: 978-91-89007-43-7
Utgivningsdatum: 2020-01-07
Originaltitel: Run Away


Handling: För Simon Greene blir mardrömmen sann när hans drogberoende dotter Paige försvinner spårlöst. En dag ser han henne sjunga i Central Park, hon är en skugga av sitt forna jag. Men när han närmar sig flyr hon i panik.

Simon gör det enda en förälder kan göra, han följer efter sin dotter ner i en mörk och farlig värld som han aldrig kunde ana fanns. I takt med att han avtäcker Paiges hemligheter inser han att liv står på spel. Och för att skydda de sina från världens ondska måste han våga konfrontera den.

Inte ett ord tar avstamp i vardagliga samtidsproblem och förvandlar dem till ingredienser i en fängslande bladvändare. Levande karaktärer, farliga hemligheter och oförutsägbara vändningar bäddar för en klassisk Coben-upplevelse av högsta kvalitet.

Om författaren: Harlan Coben, född 4 januari 1962 i Newark, New Jersey, är en amerikansk författare. Han är den enda författare som har tilldelats både Edgar Award, Shamus Award och Anthony Award.

Coben har skrivit många böcker, däribland de fristående Berätta inte för någon, Borta för alltid,Ingen andra chans och Ett enda ögonblick. Thrillern Berätta inte för någon är hans åttonde bok och den första som givits ut på svenska. 2006 gjordes en fransk filmversion av boken i regi av Guillaume Canet.

Han har även skrivit en rad böcker med karaktären Myron Bolitar som huvudperson.

Omdöme: Det här är den artonde boken som jag läser av Harlan Coben. Hans serie om sportagenten Myron Bolitar tycker jag inte är speciellt bra. Men däremot hans fristående böcker tycker jag är väldigt mycket bättre.

Den här boken, Inte ett ord, är den senaste i raden av hans fristående böcker, och den var lika bra som dom tidigare.

Boken känns aktuell, och handlar om många viktiga ämnen, till exempel drogberoende. Och flera andra ämnen, som jag inte vill spoila här.

Spännande, lättläst, lite gripande, ganska så oförutsägbar med en hel del vändningar i, en del humor i, och snabbläst är boken, och jag kan absolut rekommendera den, precis som hans tidigare fristående böcker.

GS.

Intressant att notera: Harlan Coben har i intervjuer stolt berättat att han minsann inte läst gamla klassier som Wuthering Heights - och att han aldrig läser klassiker. Twisten i Inte ett ord är dock rakt av plankad från Wuthering Heights filmatiseringar (vilka han givetvis kan ha sett - där "kärleksparet" i själva verket avslöjas som  syskon) - vilket är kul att notera! Wuthering Heights är dock mycket mer soännande och Beautiful Boy (om drogberoende) var mer gripande ...

Här kommer det mänskliga dramat inte till sin rätt, det hamnar långt bak i baksätet, medan thriller-bilen rasar sig igenom en massa "plot", den ena mer osannolik än den andra ... Det är som att tragedin med drogberoende inte är nog - och det bör det vara! - och konstigt nog involverar sig ingen annan än pappan, vad gör mamman och syskonen under tiden? Hela familjen påverkas ju! Så Inte ett ord lider rätt starkt av Taken-syndromet ... För givetvis är det ju Mannen som lider, och Mannen som ska vara hjälten som ska rädda familjen ...

BG.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.