torsdag 26 mars 2020

FILM/TV: Warrior säsong 1 - Actionpackad ny serie efter manus av Bruce Lee


Titel: Warrior

Genre: Action, Drama, Western, Martial Arts ...

Medverkande: Andrew Koji, Olivia Cheng, Jason Tobin, Dianne Doan, Kieran Bew, Dean Jagger, Joanna Vanderham, Tom Weston-Jones, Hoon Lee, Langley, Kirkwood, Christian McKay, Perry Yung
Joe Taslim m.fl.

Land: USA, 2019

Språk: American English, Cantonese,
Mandarin (rap)

No. of seasons 1 - No. of episodes 10 


Story: The show is based on Bruce Lee’s handwritten notes provided by his daughter Sharon lee. The story is set in the brutal Tong Wars of the 1870s in San Francisco, and it revolves around a martial arts prodigy named Ah Sahm, who moves to San Francisco in search of his sister. The plot focuses on how his whole plans changed as he is sold to Chinatown’s strongest Tong.


Extramaterial: Inside Warrior — get an up-close look at each episodeAndrew Koji har en egen martial arts stil - men han gör en massa snygga homage-moves till Bruce Lee. I avsnitt ett: Bruce Lees start pose, hans sätt att slänga någon över rummet, och hans sätt att sätta sig på motståndaren (när han vunnit).Det här är som Vilheml Mobergs Utvandrarna och Invandrarna och Sista brevet till Kina ... med kampsport. Och med "chinese-americans" i de stora rollerna. Warrior är actiondrama, kostymdrama och rena rama julafton för alla Bruce Lee fans och kampsports entusiaster ... 

Men i grund och botten ligger ett utvandrar-och-invandrar-tema som aldrig varit mer aktuellt än idag. En hel del av de som kritiserar invandringen till USA låter en hel del som Donald Trump. (Allt är invandrarnas fel, fråna rbeteslöshet till sjukdomar som Coronaviruset).

Det här är faktiskt FÖRSTA gången som de kinesiska invandrarnas historia berättas på film (eller TV-film) och seriens producent regissören Justin Lin (regissör av Crazy Rich Asians, Fast & Furious med mera) är så klart grymt stolt över detta. Scenen i episod ett där en båt kommer lastad med kinesiska invandrare och vi får följa deras färd över bryggan in i det nya landet är inget mindre än episk.

Huvudpersonen Ah Sahm spelas av Andrew Koji. Ah Sahm är expert på kampsport och pratar amerikansk engelska flytande, eftersom hans morfar var amerikan. Ah Sahm har kommit till USA för att leta efter sin försvunna syster ... Men innan han har hunnit säga "var är hon?" har han blivit såld som hejduk till ett av San Franciscos ökända kriminella gäng - Hop Wei. När han hittar syrran visar det sig att hon är gift med den som styr det rivaliserande gänget Long Zii. Och i princip är det hon som styr klanen --- under ett nytt namn: Mai Ling.

Så likt Romeo och Julia i en syskonintrig är de två plötsligt rivaler och förväntas hata och döda varandra ... Detta är vad episod ett levererar och sedan är det bättat för mer och mer intriger!Ah Sang blir djupt förälskad i borgmästarens vackra fru (och vice versa) som spelas ypperligt av Joanna Vanderhem (Shopgirl, What Maisie Knew).


Ah Sangs syrra Mai Ling visar gång på gång att hon inte är att leka med. Och hon har också några av serien vackraste (och modernaste) modekreationer:


Ah Sang får en fiende i "Yello Demon" - eller Bolo (spelad av Rich Ting), Hop Weis mest fruktade kämpe. Till vänster syns Father Jun, som leder Hop Weis. Sonen Little Jun blir dock Ah Sams bäste vän och "brorsa".


Som gjord för comic relief ... Little Jun .. spellad av Jason Tobin.Samtidigt försöker snutarna i staden få kontroll över de kriminalla organisationerna ... Officer "Big Bill" O'Hara (ovan: han med skägget) är spelberoende och snart finner han att han jobbar för den irländksa maffian, och som indrivarer åt mongolerna Fung Hai (de är ännu våldsammare än Hop Wei och Long Zee klanerna) ... förutom att han jobbar för polisen.  Och enligt Kieran Bew som spelar Bill "egentligen vill han inte jobba för någon av dem!"

Bills partner Richard Lee (Tom Weston-Jones) är förutom borgmästarens fru den enda i serien som ser invandrarna som människor --- för alla andra är de bara gulingar som borde skickas hem igen ... alternativt användas för underbetalt slavarbete. Lee kommer från södern och har en egen mörk hemlighet --- han är efterlyst för dubbelmord på de två män som dödade hans älskade, en frigiven afroamerikansk kvinna.


Moderna amerikaner av modell entrepreneur redo att gå över lik (ibland bokstavligen) - Wang Chai (spelad av Hoon Lee) är en svarta-börsen haj som säljer både människor (som Ah Sang) och vapen till alla sidor. Inklusive polisen. Ah Toy (Olivia Cheng) är oberäknelig och hänsynslös och grymt rik ... under en tid då vädligt få kvinnor hade en egen förmögenhet har hon tjänat storkovan på trafficking och "real estate" affärer.


Varje avsnitt i Warrior berättar en historia i sig, samtidigt som de berättar en "over all story arc".

Undantaget är avsnitt 5 ("The Blood and the Shit") som utspelar sig på "Den lilla saloonen på prärien", en saloon som byggts av och ägs av en kinesisk invandrare och hans vita amerikanska fru ...

Avsnittet är som Guy de Maupassants Fettpärlan eller John Fords Diligensen (inspirerad av Maupassants novell) och är en eftertänksam och snygg western ...

Kinesterna får gärna rädda livet på alla ... men när morgonen gryr går de tillbaka till att förakta kineserna. Precis som Fettpärlan ...

Avsnittet innehåller också den snyggaste saloonfajten som tänkas kan (western med kampsport!) och en vacker kärlekshistoria mellan Little Jun och en indianflicka ... där man får reda på att Little Jun inte gillar det kriminella liv som hans far valt för honom, han vill egentligen bara sticka från allt och leva med sin nya kärlek och sin "brorsa" Ah Sahm långt bort från alla gängbråk och intriger ...

Det kommer att bli en säsong två av serien --- som bygger på verkliga historiska händelser.
Säsong ett började 1878 då den kinesiska maffian "the tongs" blomstrade --- i säsong 2 kommer "the tongs" att klämmas åt av polisen och myndigheterna och gå sin död till mötes. Chinatown blir aldrig detsamma igen ...

Warrior här är en grymt bra serie - en av de bästa som gjordes under hela 2019 (och finns även på topp tio över hela 2010-talet) - action, tjusiga kostymer, kampsport och bra skådespelare --- vad kan man mer begära?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.