lördag 7 mars 2020

FILM: Doctor Sleep och The Shining - Vad tror ni hände Danny sen ... ?!

Regi: Mike Flanaghan respektive Stanley Kubrick
Titel: Doctor Sleep och The Shining
Medverkande: Ewan McGregor, Rebecca Fergusson m.fl.
Land: USA, 2019  och USA, 1980
Distribution: Warner Bros.

Aktuell: På DVD, BD, VOD och UHD - Doctor Sleep
På DVD och BD som dubbelpack - Doctor Sleep och The Shining - den 15 mars 2020.


... Och vad tror ni hände sen? Hette det en gång i tiden i en Tove Jansson bilderbok där man fick se olika läskiga saker och så vände man på sidan (som det var klippt hål i) och när man såg helheten var det inte alls så läskigt!

Nu till den senaste Stephen King filmatiseringen. Eller den senaste Stephen King uppföljaren med Vad tror ni hände sedan?

Fansen fick rösta fram vilken bok de helst ville ha en uppföljare till, och det blev The Shining. Eller Varsel, som romanen heter på svenska.

The Shining är också väldigt känd som skräckfilm av Stanley Kubrick, den räknas fortfarande som det bästa (eller bland det bästa) i genren och har hyllats och parodierats så många gånger. Bland annat i Spielbergs Ready Player One - en hyllning till vännen Kubrick där The Shining finns som virtuellt dataspel i själva filmen - och i Angry Birds - en total parodi, där bland annat gröna grisar iklädda spöktvillingarnas docksöta klänningar dyker upp när huvudpersonerna är vilse i en labyrint.

2013 kom Stephen Kings roman Doctor Sleep (översatt till Doktor Sömn - boken kom ut på svenska 2014). Del ett, The Shining, kom 1977 (filmen kom 1980). Så det var en lång väntan på del två.

Man har dock aldrig funderat på "vad som hände sen" med Danny. Det var ett bra slut och ett bra beslut att lämna Danny som barn. Som vuxen är han ine alls intressant. Det är lite som ungarna i It och It: Chapter 2 - som  vuxna har man totalt tappat intresset för dem. King är förmodligen bättre på att skriva barnroller, eller så har man helt enkelt hittat bättre barnskådespelare än vuxenskådespelare.

Doctor-Sleep-Danny spelas av Ewan McGregor och vi får veta att Danny som vuxen har ungefär samma egenskaper som sjukhuskatten Oscar (som King inspirerats av) och att han blivit alkoholist som sin pappa.

Hans liv får en mening när han ska rädda en ny unge, Abra (som i Abra Kadabra), från en ondskefull kult, som livnär sig på barn med  "the shining" gåvan för att få evigt liv. Ledare för kulten är Rose the Hat, som är jättevacker och karismatisk i Rebecca Fergussons gestalt. Hon är bäst i hela filmen.

Det är väldigt lätt för Danny och Abra att överlista den ondskefulla kulten som åker på spö varenda gång eftersom Dannys och Abras superkrafter är så överlägsna. Ändå ger kulten inte upp ...

Kulten påminner lite som snygga vampyrer i en Y.A. roman, eller Cronenbergs Scanners, eller de ondingarna i Miss Pettigrews hem för besynnerliga barn - där livnärde sig ondingarna på super-barnens ögon för att få extra kraft. Jo, och i Phillip Pullmans serie The Dark Materials drog man själarna från barnen för att få deras kraft. Ondingar i barnböcker och ungdomsböcker har blivit. förvirrande lika varandra och alla ska de livnära sig på barn med speciella talanger.

Finalen utspelar sig på hotellet i The Shining som man återskapat à la läskiga huset. Inklusive en skådespelare som är utklädd till Jack Nicholson. Danny ska få försonas med sin far till sist.

Mike Flanagan har haft den märkliga uppgiften att göra en uppföljare både till Kings bok och till Kubricks film (som inte stämmer överens med varandra).

Stephen King var i alla fall mer nöjd med Flanagan än Kubrick.

Doctor Sleep är mycket mer drama än skräckfilm.

The Shining håller fortfarande som skräckfilm.

Kubrick visste vad han gjorde. Även om han inte höll sig till boken.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.