onsdag 11 mars 2020

Ett kort mästerverk - Tysklands historia från Caesar till Merkel av James Hawes
Författare: James Hawes
Titel: Tysklands historia - från Caesar till Merkel
Översättning: Kjell Waltman, Inge R L Larsson
Originaltitel: The Shortest History of Germany
ISBN: 9789177798200
Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2019-10-03


Kosmos : en kort historik av Stephen Hawking = Internationell bästsäljare. Tysklands historeia (en kort historik) av James Hawes = Internationell bästsäljare. 

På något sätt är det ännu mer imponerande att någon har kunnat sammanfatta Tysklands röriga historia från Julius Caesars dagar till våra dagar, än att någon har kunnat sammanfatta universums historia - speciellt med tanke på att Tyskland egentligen inte ens har funnits speciellt länge ...

I sin hyllade internationella bästsäljare berättar James Hawes hela historien om det mest fruktade och det mest beundrade landet på den europeiska kontinenten. Vem har inte hört talas om det tyska ekonomiska undret? 

I begynnelsen uppfanns Julius Ceasar germanerna (för något skulle de där främlingarna i norr kallas) - för att ha en fiende att strida mot, och för att erövra mer ära åt Rom (och mer popularitet till sig själv).

Sedan erövrade germanerna Rom. Det där om något är ödets ironi.

Liksom att germanernas första stora och framgångsrika land var Frankrike. 

Ni läste helt rätt - frankerna var ett germanskt folk. Ett tidigt rike med germanska stammar omfattade ungefär dagens Frankrike och Västtyskland - sedan delades det upp mellan två bröder till länder som ser ut om Frankrike och Västtyskland.

Vad som är förbluffande är inte hur mycket som förändrats under historiens gång - utan hur mycket som inte förändras ett enda dugg. Hur länge tiden än går ...

Julius Ceasars påhittade gränsdragning fungerar fortfarande, än idag (man ska se upp med vad man hittar på - speciellt om man hittar på ett fiendefolk som kan erövra ens imperium).

Västtyskland och Östtyskland har alltid varit delat. Även om Östtyskland länge hette Preussen. Och sedan annekterade Preussen västra Tyskland.

Tyskarna har aldrig varit ett folk. (Inte ens på Julius Ceasars tid ).

Luther hade sitt fästa i Östtyskland - redan då var folk i öst främlingsfientliga, vare sig det gällde judar eller katoliker eller Rom.

Det var Östtysklands röster som gav nazistpartiet dess vinst - Västtysklands röster räckte inte långt - och det var i öst som man lade koncentrationslägrena. Katoliker, bland anat katolska biskopar och katolska präster (och den sansade högern) vägrade ha dem i väst. I öst brydde man sig inte om vad som hände med judarna - de mest berömda koncentrationslägren finns i Östtyskland och Polen och Tjeckien.

Hawes slår också hål på myten om det ekonomiska tyska undret efter andra världskriget - enbart fusk och dimridåer och det kulturella DDR - mer fusk och dimridåer - allt som producerades där var undermåligt à la kejsarens nya kläder, vilket bevisades när landet slogs samman - och avslöjar att Berlin är den enda huvudstad som kostar sitt land (alltså Västtyskland) medan andra länders huvudstäder, som London och Paris, istället är med och försörjer sina respektive länder.

Det avslutande kapitlet handlar om Merkels tid vid makten - Hur Merkel försökte skapa en välkommen-kultur som slog tillbaka mot henne själv - och om Tysklands roll i framtiden.

Boken är rappt och roligt skriven med ett populärvetenskapligt språk, det finns hela tiden ett driv i historien och eftersom boken bara är lite över 200 sidor tappar man aldrig den röda tråden. 

Tjocka böcker må snöa in sig på detaljer - en dag, ett slag, en epok ... Men här finns översikten. Och vilken thriller Tysklands historia är!

Julius Ceasar skulle bara veta vilket drama han startade när han uppfann germanerna ...


Om författaren: JAMES HAWES, f. 1960, har undervisat i tyska vid universiteten i Maynooth, Sheffield och Swansea. Tidigare har han skrivit sex romaner. Tysklands historia har översatts till en lång rad språk och blivit en bästsäljare.

Om boken: "Jag känner inte till någon bättre kortfattad historik över detta stora land." - sagt av den briljante fantasyförfattaren Philip Pullman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.