torsdag 26 mars 2020

FILM: Wonder Woman, Black Widow, james Bond och Minionerna - vårens och sommarens biohjältar utslagna av Coronaviruset


Tenet, Top Gun: Maverick med Tom Cruise och Jungle Cruise med The Rock har fortfarande kvar sina premiärdatum. Men för hur länge till? Det verkar bli en tom biosommar ... Och för er som gillar live-sändningar av balett och opera på Filmstaden - glöm det. Allt har stängt fram till hösten (minst) och det finns inget att sända.

Filmvärlden har aldrig stött på en lika stor och oförutsägbar skurk som COVID-19. Pandemin, som har satt allvarliga spår på hela vårt samhälle, har också skakat om nöjesbranschen. 

Arbetslöshet sprider sig snabbt i filmvärlden - redan har 170.000 filmarbetare förlorat jobbet bara i USA och UK. För att inte tala om alla bioanställda ...

Här är Hollywoods hantering av coronaläget och man förstår att det här med flyttade premiärer och försenade filmer bara är början. Ingen film går säker år 2020 eller 2021 - här är varför.Våren är tömd på biopremiärer

Det började med att MGM flyttade Bond-filmen "No Time to Die", som skulle ha släppts på bio 3 april. Fler storfilmer följde efter, bland annat stora titlar från Disney ("Mulan") och Universal ("Fast & Furious 9").

Våren är i princip helt tömd på stora biopremiärer, och häromdagen rök även "Wonder Woman 1984" - som skulle ha gått upp den 5 juni.

Det är såklart omöjligt att veta hur länge coronaviruset kommer hålla världens biografer som gisslan. I Kina har biosalongerna sakta börjat fyllas på nytt, efter två månaders karantän. Just nu verkar det inte troligt att krisen i Europa och USA har blåst över i april. Och även när det sker - hur kommer Filmstaden eller alla studios att hantera en nyöppning?

Hur länge dröjer det innan storfilmerna hittar nya passande datum, och innan publiken känner sig trygga med att trängas i biomörkret med andra?Hotet mot sommarfilmerna

Förra veckan föll "Minioner 2" offer för coronaviruset. Den animerade filmen kommer helt enkelt inte hinna animeras klart till sommaren. Studion i Paris har stängt.

Än så länge har bara två filmer från juni/juli blivit försenade, men jag tror att det bara är början. För även när pandemin lugnat sig, och biografer öppnar portarna, så är det inte säkert att alla stora blockbusters har blivit färdiga i tid.

Vi har inte hört något om hur postproduktionen av "Tenet" går, om Hans Zimmer hunnit spela in all musik till "Top Gun: Maverick" eller om "Ghostbusters: Afterlife" har alla effekter på plats. Arbetet med storfilmer kan fortgå ända till dagarna innan premiär, och viruset har onekligen lamslagit stora delar av världen och många arbetsplatser.Vad händer i höst?

Ett annat problem som få pratar om (ännu) är de 30+ vårfilmer som har blivit försenade.

När biograferna väl öppnar på nytt står en drös med titlar och väntar. "Black Widow", "Mulan", "The New Mutants", "In the Heights", ja till och med "Pelle Kanin 2" ska klämmas ut på bio någon gång i sommar, höst eller vinter. Det kan bli väldigt packat.

Mer troligt är att fler filmer kommer få offra sina premiärdatum. "Fast & Furious 9" kördes iväg hela vägen till april 2021 - då det var tänkt att "Fast & Furious 10" skulle ha fått premiär. En del teorier florerar om att Disney låter "Mulan" knuffa ut "Jungle Cruise" i sommar, eller att "Black Widow" kan ersätta Marvel-filmen "The Eternals" i november.

Studiocheferna kommer få fullt upp med att hitta nya premiärdatum, så fort stormen har lagt sig. Fler filmer kommer antagligen att gå direkt till diverse streamingtjänster. Främst kanske de mindre titlarna som komedin "The Lovebirds" som redan haffats av Netflix.

Sen ska vi inte glömma att virusskräcken satt stopp för i princip alla stora filminspelningar, som riskerar stå still i månader. "The Batman", "Shang-Chi" och "Uncharted" är bara några av de drabbade storfilmerna med planerad biopremiär år 2021. De kan få kämpa för att nå sina deadlines och bli färdiga i tid.

Vårens bioschema har skakats om rejält, men det vi sett hittills kan vara själva toppen av isberget. Bioschemat för hela 2020 och större delen av 2021 riskerar att falla som ett Jenga-torn.

Men finns det anledning till oro? Såklart inte. Visst, väntan på James Bond blev något längre, och med lite otur blir "Tenet" eller "Dune" försenade. Men det kan vi leva med. Och vi håller framför allt tummarna för att film- och biografbranschen återhämtar sig från krisen snabbt och smidigt, så gott det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.