söndag 22 mars 2020

FILM: Deadwood – The Movie - Western serien livas upp igenTimothy Olyphant som sheriffen Seth Bullock i Deadwood The Movie (2019). 
Seth Bullock (1849-1919), liksom Calamity Jane och många andra HBO-Deadwood-karaktärer, har funnits och levat i staden Deadwood i verkligheten.
Manus: David Milch
Regi: Daniel Minahan
Titel: Deadwood The Movie

Medverkande: Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Paula Malcomson, W. Earl Brown,
Dayton Callie, Kim Dickens, Brad Dourif, Anna Gunn, John Hawkes, Leon Rippy, William Sanderson, Robin Weigert, Brent Sexton, Sean Bridgers, Franklyn Ajaye, Gerald McRaney,
Keone Young m.fl.
Handling: I denna originalfilm som bygger på den Emmy-belönade HBO-serien, återförenas David Milchs oförglömligt dekadenta karaktärer i kölvattnet efter att South Dakota blivit en självständig stat i USA. Gamla synder kräver sin hämnd, tidigare fejder blossar upp på nytt och lojaliteter sätts på prov när den moderna världen tränger sig på i den avlägsna, laglösa staden.


Extramaterial DVD & Blu-ray: DEADWOOD: THE UNSPOKEN SUBJECT Talking all things Deadwood with creator David Milch and the cast, including Ian McShane, Timothy Olyphant and others.


Deadwood The Movie är en av de absolut bästa westernfilmerna som någonsin gjorts och en av de absolut bästa TV-filmer som någonsin gjorts ...  Deadwood gick ynka tre säsonger på TV och lades ner alldeles för tidigt (för ungefär 10 år sedan) och nu ÄNTLIGEN får vi "closure". Alla lösa trådar från serien tas upp och knyts ihop. Dessutom så erkänner man att tiden har gått och att alla har blivit lite äldre ... men inte mycket klokare.

Någon gifter sig, någon blir ihjälskjuten, någon blir oskyldigt anklagad och största skurken gör politisk karriär.

Kort sagt: livet Deadwood är ungefär som livet i USA idag.

South Dakota ska gå med i USA (ungefär som att länder ska gå med i EU idag) och det medför en hel del intriger och komplikationer.

Framsteg kommer med stormsteg och telefonledningar - men finns det inte en viss charm med att inte kunna bli nådd?

David Milch har gjort ett enastående bra manus, där alla karaktärer kommer till sin rätt och där alla får ett avslut, på ett sätt eller ett annat.

Ian McShanes saloonägare ligger för döden och oroar sig för vem som ska skydda hans stora kärlek,
och Timothy Olyphants sheriff får problem med sin vice, som planerar att hugga honom i ryggen (eller skjuta honom i ryggen) och det är tur i oturen att Calamity Jane kommer i grevens sekund och räddar honom ...

Kul att notera är att Olymphant här har en maffig mustasch, medan han i Once Upon in Hollywood (i den fiktiva TV-serien Lancer) klagade på att han INTE fick ha en mustasch, medan Leonardo di Caprio fick en Zappa-mustasch värdig McShanes saloonägare ...

Extra plus i kanten för Deadwood - man får se ett homopar få ett lyckligt slut, Calamity Jane för till sist sin älskade Joanie Stubbs ... Det är inte ofta man får se lyckliga slut för homokaraktärer i populära filmer, än mindre i kostymdrama.

David Milch kan vara stolt över Deadwood och Deadwood the Movie. Detta om något är ett värdigt arv att lämna efter sig.

Joanie Stubbs och Calamity Jane - spelade av Kim Dickens och Robin Weigert i Deadwood The Movie (2019).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.