lördag 7 mars 2020

FILM: Zombieland: Double Tap - Tio år efteråt kommer en livlig zombieuppföljare ...Regi: Ruben Fleischer
Titel:  Zombieland: Double Tap
Manus: Rhett Reese, Paul Wernick, Dave Callaham
Medverkande: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin, Rosario Dawson,
Zoey Deutch, Avan Jogia, Luke Wilson, Thomas Middleditch
Land: USA, 2019
Distribution: Sony Pictures Releasing

Aktuell: På DVD, BD och VOD i mars

Zombieland: Double Tap har premiär ungefär tio år efter den första filmen. Det är  en lång tid för en uppföljare - fast Doctor Sleep kom ju ännu längre tid efter The Shining.

Hur bra är nu tvåan? Man behöver inte ha sett eller komma ihåg ettan, Jesse Eisenberg är filmens berättarröst och förklarar allt längs vägen --- och tackar oss för att vi valt just deras zombiefilm när utbudet är så packat nu för tiden.

Hur bra är Double Tap? Mycket bättre än ettan i serien, väldigt mycket bättre än The Dead Don't Die (en zombiekomedi som aldrig var rolig), inte så bra som Warm Bodies (som var ännu roligare) och inte riktigt lika vass som Shaun of the Dead. 

Men den är helt okej zombiekomediunderhållning och det visar sig att det går att återuppliva en död zombie 10 år senare. I alla fall om man har en bra kvartett i huvudrollerna - och Stone och Breslin har hunnit växa upp rejält under tiden som gått.

 Columbus (Jesse Eisenberg), Tallahassee (Woody Harrelson), Wichita (Emma Stone), och Little Rock (Abigail Breslin) har nu flyttat in i Vita Huset, där de är hyfsat säkra från alla zombies som tagit över världen. De har de bra och Columbus vill gifta sig med Wichita.

Men Little Rock har det inte lika bra som de andra. Hon vill träffa en jämngammal kille. En morgon har Wichita och Little Rock plötsligt gett sig av. Columbus sörjer ett tag, men en kort tid senare råkar han hitta en ny tjej; Madison (Zoey Deutch) som bor i frysdisken i ett övergivet köpcentrum. 

Columbus tar Madison med sig tillbaka till Vita Huset, men då dyker Wichita upp igen, ensam. Little Rock träffade en ung hippiekille (Avan Jogia), som hon rymde med. Nu inleds en roadtrip. De ska ta sig till Graceland, eftersom Tallahassee avgudar Elvis, och samtidigt leta upp Little Rock.

Ny i gänget är Rosario Dawson som Nevada, hon bor på ett Elvismuseum nära Graceland. Där dyker även Luke Wilson och Thomas Middleditch upp som Albuquerque och Flagstaff .
Albuquerque och Flagstaff är Tallahassees och Columbus motsvarigheter. De klär sig likadant och beter sig likadant. Idéen med spegelbilden är tagen från Shaun of the Dead (killarna som huvudpersonerna träffar vid puben - en kort sketch som bara tar några minuter).

Zombisarna utvecklas - fast det gör inte humorn.

När eftertexterna börjar rulla ska man inte stänga av filmen utan vänta på några efterscener med 
Bill Murray - som är roligare här än i The Dead Don't Die.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.