måndag 9 mars 2020

FILM: Abominable - Förfärlige snömannen - Tredje gången gillt för yetin ...
Regi: Jill Culton, co-regissör Todd Wilderman
Originaltitel: Abominable
Manus: Jill Culton
Svenska röster: Dominique Pålsson Wiklund, Melker Duberg. Frank Dorsin, Hanna Dorsin, Jacob Nordenson, Annica Smedius, Emma Molin.
Land: USA, Kina 2019
Distribution: Universal Pictures

Aktuell: På DVD och BD den 9 mars


Tonårsflickan Yi bor i en kinesisk storstad med sin mamma och mormor. Yi sörjer sin pappa som är död och brukade spela fiol för henne. Yi går upp på hyreshusets tak och spelar på hans fiol som hon ärvt, och där stöter hon ihop med en yeti, en snöman som publiken inledningsvis fått se rymma från ett laboratorium (som de i X-men eller Akira).

Någon vill ha yetin för att bli berömd ... och den stormrike upptäcksresanden Mister Burnish och hans hejdukar jagar yetin hela filmen igenom.Yi bestämmer sig för att hjälpa yetin att hitta hem och hon får hjälp av sina kusiner/grannar i hyreshuset - en charmig liten unge som gillar basketboll och en snygg men fåfäng tonårskille som tack och lov har med sig sin mobil och därmed pengar till båtbiljetter och tillgång till karta.

Det är väl meningen att man ska tycka att Yi är en sådan där tuff klara sig själv pojkflicka ... för att hon inte är prinsess-söt eller har rosa på sig --- men tro mig, prinsessor är betydligt tuffare än Yi. Hon klarar inte någonting själv utan snygge killen, hon har inte ens med sig varma kläder. Och hon ska högst upp på Everest!

Resan dit ser ut som turistreklam för Kina, för yetin tar med Yi till alla platser som hon och hennes pappa skulle ha färdats till ... Resan och filmen är som en enda lång sorgeterapi, men lill-kusinen är i alla fall kul ...

Är det spännande? Det skulle kunna vara det, men yetin har magiska krafter som kan förflytta dem över hela Kina, få dem att sväva på moln som ser ut som koi-fiskar och så vidare ... Så det är uppenbart att skurkarna som jagar dem är chanslösa. Och man frågar sig gång på gång varför filmen tillbringar så mycket tid med att barnen och yetin GÅR när de uppenbart skulle kunna sväva fram ... Ungefär som E.T. och Eliot på hans cykel i den gamla Spielberg klassikern. Och eftersom yetin har så mycket krafter ... Hur kunde han fångas till en början? Han verkar vara oövervinnerlig.

Yetin i Abominable är ännu en sagofigur som hjälper människor hitta sina mänskliga sidor.

Det finns föregångare ... Samma team har gjort Dreamworks utmärka Draktränaren och yetin ser lite ut som alla barns favoritdrake Tandlöse.

Dessutom har regissören och manusförfattaren Jill C. tidigare jobbat med Pixars Monsters Inc. - och den handlade som bekant också om vänskapen mellan en flicka och ett snällt monster ... Och att människor och monster ska gå runt och vara rädda för varandra är ju helt onödigt! Det är mycket roligare att vara vänner och att flyga fram på en förtrollad cykel, en drakes rygg eller koi-fisk moln ...

Filmen har ett miljöbudskap som ligger i tiden och innehåller mycket slapstick som går hem hos barnen.

Det här är förresten den tredje gången på kort tid som yetin elelr snömannen varit med i en biofilm. Mysteriet med Herr Länk (Missing Link) och Smallfoot har redan dragit stora fanskaror. Skillnaden är att i dessa filmer blir yetin vän med en vuxen karl (en äventyrsresande respektive en reporter på jakt efter ett scoop) - det här är första gången som en yeti blir vän med ett gäng barn. Och det gillar så klart barnen - lille Peng som gillar basketboll och att busa med yetin blir en klar barn-favorit.
Yetin påminner mycket om Tandlöse - han är som en stor hundvalp ... Lekfull och busig och klumpig och fluffigt mysig. En yeti står nu på önskelistan. Efter en ny hundvalp och en söt svart drake som Tandlöse.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.