lördag 21 mars 2020

FILM: Godzilla King of The Monsters - Jätteödlan är tillbaka - och hen är inte ensam ...

Vera Farmiga och Charles Dance spelar Eko-terrorister i Godzilla: King of the Monsters (2019)
Titel: Godzilla: King of The Monsters

Aktuell: På DVD, BD och 4K UHD  - även som dubbelpack


Handling: Den mäktigaste varelse som världen någonsin skådat är tillbaka i detta
episka actionäventyr och utmanar en samling jättelika monster – hela
mänsklighetens existens står nu på spel ...

Extramaterial DVD: Monster tech: monarch joins the fight

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: Experience a world of stunning visual effects, secret Monarch locations and monster mythology behind the ultimate battle of titans. Extensive featurettes include: Welcome to the monsterverse • Godzilla 2.0 • Mothra: Queen of the monsters plus: deleted scenes • commentary by director Michael Dougherty, executive producer Zach Shields and actor O’Shea Jackson Jr.


A little less talk a little more action, please ... Det där var en rad från en gammal Elvis-låt, som bland annat Dolph Lundgren tolkat i ett uppmärksammat Mello-Mellanspel ... Men raden kan också sammanfatta den nya Godzilla filmen.

Jag gillar Warner. Bros. nya monster universum, trots att envetna filmälskare hävdar att originalen, klassikerna, är bättre. Och det så klart. Varje generation vill ju berätta samma "sagor" om och om igen, med sina egna variationer. Det nya monsteruniversum kör absolut inte med "less is more" för allt ska vara större än någonsin, som en gigantisk temapark ...

Gång på gång tänker man på Jurassic Park och Jeff Goldblums ord: Life finds away.

Medan välden i Universal-serien översvämmas av dinosaurier som väckts till liv igen, så svämmar Warner. Bros. världen över av "titans" ett slags hittepå-urmonster ... Den mäktigaste av dem alla kallas Monster Zero och ser ut som hydran som Jason skulle slåss mot för att få tag i det gyllene skinnet ... Vilket han fixade tack vare Medea och hennes insidertips och smarta kunnande.

I alla fall, nu ska Godzilla slåss mot hydran Zero och alla andra titaner som vill ha tillbaka Jorden och utplåna människorna.

Eko-terrorister tycker det är en bra idé, för människorna har redan förstört planeten och behöver decimeras.

Fast decimering av mänskligheten har ju redan hänt flera gånger, på  grund av allt från digerdöden till världskrigen ...

OM man nu skulle vilja decimera mänskligheten, vilket även Thanos ville med sina färgglada stenar i Marvel-serien, så skulle det vara effektivare med sjukdom. Typ ett virus. Vilket är ungefär vad som händer precis nu, så det är inget kul att tänka på.

Monster är stora och syns. Små saker som inte syns alls är mycket mer skrämmande. Som strålningen efter Chernobyl katastrofen eller bomberna över Hiroshima.

Det är massor av kostymklädda nissar i den här filmen och massor av byråkrati och prat ...

Är det för mycket begärt att bara få se Godzilla gå loss på Tokyo och banka skiten ur några byggnader?

Har får man vänta länge på action. Över en timme är byråkrati och prat och etablering av en smart kvinna som emotionellt instabil --- ungefär samma sak som hände sago-skrivningen kring Medea --- och etableringen av en vit amerikansk medel-man av soldattyp som hjälte (samma skådespelare var lika irriterande i Catch-22).

Monstren är alltså bra, medan människorna känns fejkade och tillrättalagda ...

Knäppt.

Minns med värme John C. Reilly i King Kong filmen. Han kunde göra en roll som inte överskuggades av alla monster ...

Det positiva är att även förra filmen är med i Godzilla dubbel-pack, och den var bättre, bland annat en fin roll av Elizabeth Olsen att njuta av. Och rejält med krossade byggnader.

Mer monster tips: Crawl, som är effektiv skräck på under en och en halv timme.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.